Data de 21 mai 2025 este una foarte importantă pentru creștinii de pretutindeni, fiind ziua în care sunt cinstiți Sfinții Împărați Constantin și Elena. Acești sfinți sunt pomeniți în a doua jumătate a lunii mai și se bisericile catolice. Iată care sunt tradițiile și obiceiurile pe care credincioșii le respectă în ziua în care sunt pomeniți Sfinții Împărați Constantin și Elena.
Tradiții și obiceiuri de Sf. Constantin și Elena, 21 mai
În calendarul popular, Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt pomeniți în ziua în care este celebrată sărbătoarea denumită Constantin Graur, dedicată păsărilor de pădure. Tradițiile transmise din generație în generație spun că începând cu ziua de 21 mai, păsările învață puii să zboare, motiv pentru care toate recoltele sunt amenințate. Astfel, românii sunt încurajați ca pe parcursul acestei zile să nu lucreze câmpul pentru ca recoltele să nu fie afectate de păsările cerului.
Și viticultorilor le este interzis să lucreze în vie, deoarece se crede că altfel strugurii vor fi mâncați de grauri. În unele zone din România, ziua de 21 mai marchează finalul semănăturilor de porumb, de ovăz şi de mei. Se crede că toate cerealele semănate după această zi se vor usca. În ziua în care sunt pomeniții Sfinții Împărați Constantin și Elena, femeile tămâie și stropesc cu aghiasmă gospodăriile și curțile, astfel încât să alunge duhurile rele care se pot ascunde în jurul lor.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Pentru a se proteja de venirea duhurilor necurate, gospodarii obișnuiesc să aprindă un foc mare. Gospodarii stau în jurul focului, trecând și oile prin acesta pentru a fi ferite de rele în perioada în care vor sta la stână. În ziua în care sunt pomeniți Sfinții Împărați Constantin și Elena, un membru al familiei trebuie să aducă în casă minim trei fire de bujori îmbobociți. În acest mod, familiile care locuiesc în acea casă vor avea parte de liniște și voie bună.
Pentru ca familiile să aibă parte de sănătate pe tot parcursul anului, unul dintre membrii familiei trebuie să ducă la biserică trei bujori, flori de lămâiță, pâine și dulciuri, preparate în casă, potrivit ziarulunirea.ro. La data de 21 mai este recomandat ca oamenii să cumpere o iconiță cu Sfinții Împărați Constantin și Elena. Se crede că aceasta îi apără pe creștini de pagubă și de dușmanii neștiuți.
Ce nu este bine să faci în această zi
Data de 21 mai este trecută în calendarul creștin ortodox alături de o cruce roșie, care arată importanța sărbătorii, dar și a slujbelor realizate pe parcursul zilei. În ziua în care sunt pomeniți Sfinții Împărați Constantin și Elena este strict interzis să realizăm treburi casnice. Astfel, spălatul rufelor, cusutul, țesutul, gătitul, curățenia, dar și alte activități sunt evitate pe 21 mai.
În ziua de 21 mai nu este bine să divorțăm sau să încheiem o prietenie, deoarece se spune că toată viața vom avea parte de pierderi financiare și sentimentale. De Sfinții Împărați Constantin și Elena nu trebuie să dăm pâine păsărilor, deoarece astfel risipim sporul casei. Cuibul păsărilor cu pui nu trebuie deranjat pe parcursul acestei zile, deoarece acest gest atrage necazuri în familie pe tot parcursul anului, potrivit stiridinbucovina.ro .