Tinerii între 11 și 26 de ani se pot vaccina gratuit împotriva HPV. Legea a fost adoptată de Parlament

Autor: Bianca Vidoi

Miercuri, 21 mai 2025, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege pentru extinderea vârstei de vaccinare gratuită împotriva HPV.

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților prevede extinderea vârstei de vaccinare gratuită împotriva HPV pentru băieții și fetele cu vârste cuprinse între 11 și 26 de ani. Acest vaccin se va realiza gratuit prin introducerea în Programul Național de Vaccinare.

Tinerii între 11 și 26 de ani se pot vaccina gratuit împotriva HPV

În prezent, fetele și băieții cu vârsta între 11 și 18 ani pot beneficia gratuit de vaccinul anti-HPV. Proiectul de lege inițiat de deputatul PNL Ovidiu Cîmpean și de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a dorit extinderea vârstei de

vaccinare gratuită împotriva HPV, astfel încât toate categoriile de vârstă recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și de Centrul Național de Vaccinologie să beneficieze de acest vaccin.

Miercuri, 21 mai 2025, Camera Deputaților a adoptat inițiativa legislativă pentru extinderea vaccinării anti-HPV gratuite pentru toate fetele și băieții cu vârste între 11 și 26 de ani. Extinderea vârstei de vaccinare gratuită împotriva HPV va contribui la reducerea incidentei cancerului de col uterin, dar și a afecțiunile care pot fi asociate cu HPV.

După adoptarea inițiativei legislative în plenul Camerei Deputaților, aceasta merge la promulgare.

„Screening şi vaccinare împotriva infecţiei cu HPV, în vederea reducerii incidenţei cancerului de col uterin şi a altor afecţiuni asociate acestui virus, se asigură gratuit pentru fetele şi băieţii cu vârsta cuprinsă între 11 şi 26 de ani, în cadrul Programului Naţional de Vaccinare”, se arată în proiect, potrivit antena3.ro.

România, pe primele locuri la rata mortalității din cauza cancerului de col uterin 

Inițiatorul acestui proiect de lege, Ovidiu Cîmpean, a explicat pe pagina sa de Facebook că acesta reprezintă un pas important pentru țara noastră. Deputatul a adăugat că țara noastră are una dintre cele mai ridicare rate de mortalitate din cauza cancerului de col uterin din Uniunea Europeană, 1.800 de femei pe an pierzând lupta cu această boală cruntă.

„Este un pas simplu, dar cu un impact enorm: putem preveni cancerul de col uterin și alte boli asociate HPV, putem salva vieți și putem reduce suferința.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Anca Gorgos Alexa, un cunoscut tehnician dentar din Iași, a fost găsită moartă în propriul cabinet. Care a fost reacția soțului și ce au transmis prietenii. „Îmi este teribil de greu să înțeleg.”

România are una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate prin cancer de col uterin din UE, în ciuda faptului că este un cancer aproape 100% prevenibil. Anual, peste 1.800 de femei își pierd viața. Nu mai putem accepta această realitate!

Prin votul de azi, România se aliniază obiectivului european de acoperire vaccinală de 90% până în 2030.

Citește și: Cine sunt românii care vor primi vaccinuri gratuite și de ce tip vor beneficia. Alexandru Rafila a făcut anunțul

Această lege trebuie să fie doar începutul.”, a scris Ovidiu Cîmpean.

Deputatul a adăugat că este nevoie de o campanie națională de informare, astfel încât beneficiile vaccinului anti-HPV să fie cunoscute de câte mai multe persoane din România. Prin intermediul unei campanii naționale de informare, românii vor putea să primească informații valoroase despre virusul HPV, chiar din partea specialiștilor.

„Să combatem frica, minciunile și teoriile conspiraționiste care pun în pericol sănătatea publică. Să înlocuim dezinformarea cu educația. Să dăm voce medicilor, părinților, profesorilor și tinerilor care știu că știința salvează vieți.”, a menționat Ovidiu Cîmpean.