Testul facut de Angelina Jolie pentru depistarea cancerului mamar, disponibil si in Romania!

Author: Redactia KANAL D
Actualizat: 26 feb 2017, 15:20

Angelina Jolie a socat o lume intreaga in momentul in care a luat decizia de a face acea dubla mastectomie, doar ca sa nu permita cancerului sa se dezvolte in corpul ei. Trecusera prin aceasta drama mama si matusa ei.

 Motivul celebrei actrite a fost, insa, unul foarte puternic. Un sacrificiu... pentru familie, deoarece cancerul ii ingenuncheaza atat pe bolnavi, dar si pe cei dragi.

Desi vorbim despre o boala incurabila, in cele mai multe cazuri, acum exista macar posibilitatea de a preveni dezvoltarea lui in organism. Trebuie doar sa stii daca esti predispus sau nu la asa ceva.

In functie de rezultatele testelor, pacientii impreuna cu medicii curanti pot decide asupra tratamentului.

Ei pot hotari inclusiv daca se recomanda extirparea organului predispus la imbolnavire.

Teste similare sunt recomandate, in primul rand, celor care au avut in familie unul sau multe cazuri de cancer. Tot testele genetice ii ajuta pe medici sa gaseasca si cel mai bun medicament in tratarea anumitor afectiuni. Odata analizati in laborator acizii ribonucleici ai pacientului, doctorul va sti ce substanta activa va da rezultate.

Dupa acelasi principiu se pot ghida si specialistii in oncologie, mai ales in situatia in care nu stiu exact care ar fi cel mai indicat tip de chimioterapie pentru pacientul
lor.

Pretul unor astfel de teste genetice variza intre o mie si 12 mii de lei, in functie de cat de complexe sunt acestea. Si daca in alte tari astfel de investigatii genetice sunt suportate total sau paritial de carte Casele de Sanatate, in Romania pacientii trebuie sa plataesca integral costul acestora.