Suedia a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene. Franța și Cehia au avut puterea în anul 2022

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 02 oct 2023, 00:05

Suedia a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene. Franța și Cehia au avut puterea în anul 2022

Sursa: PixaBay

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, Suedia a preluat președința rotativă a Uniunii Europene, după ce Franța a avut-o în prima jumătate a anului 2022 și Cehia în ultima.

Suedia a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene, până în luna iunie a anului 2023, urmând ca aceasta să fie preluată de Spania, din luna iulie. Una dintre prioritățile țării nu este extinderea Spațiului Schengen.

Suedia a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene

Timp de șase luni, președinția se află la suedezi. Suedia și-a asumat: competivitate, securitate, valori democratice, trecerea la energia verde și statul de drept.

Cu toate acestea, deși România și Bulgaria nu au fost primite în Spațiul Schengen, Suedia nu a făcut o prioritate din acest lucru.

Președinția suedeză a anunțat că urmeze să prioritizeze, în continuare, sprijinirea economică și militară a Ucrainei, dar și să ajute țara să intre în Uniunea Europeană.

„Suedia preia președinția Consiliului Uniunii Europene într-un moment de provocări istorice pentru statele membre și pentru Uniune în ansamblu.

Citește și: 2023, anul intrării României în Schengen? Ce șanse are România să facă parte din spațiul european fără frontiere

Invazia ilegală, inacceptabilă și neprovocată a Rusiei în Ucraina reprezintă o amenințare la adresa securității europene, cu consecințe grave pentru migrație, precum și pentru aprovizionarea globală cu alimente și energie”, este precizat pe site-ul președinției suedeze.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Schimbările importante pe care Suedia vrea să le facă în aceste șase luni

Suedia dorește să se implice în rezolvarea crizei economice începute din cauza războiului din Ucraina, iar, din punct de vedere intern, se vor prioritiza: politica migrației, combaterea crimei organizate, a extremismului violent și a terorismului.

De asemenea, politicile sociale, locurile de muncă și sănătatea vor și ele pe agenda priorităților, în timp ce se dorește reducerea riscului de sărăcie și de excluziunea socială.

În anul 2001 și în anul 2009, Suedia a mai deținut președinția Uniunii Europene. În 2001, aceasta s-a axat pe extindere, pe mediu și pe ocuparea forței de muncă, în timp ce, în anul 2009, a prioritizat criza financiară și pe cea economică, alături de schimbările climatice și de punerea în aplicare a noului Tratat de la Lisabona.

Misiunile principale ale președinției sunt: planificare, conducerea reuniunilor din cadrul Consiliului și al grupurilor de pregătire, dar și reprezentarea Consiliului în relațiile cu celelalte instituții ale Uniunii Europene.

Citește și: Cel mai sângeros an în Suedia: 60 de persoane au fost ucise prin împuşcare. ”Victimele şi trăgătorii sunt din ce în ce mai tineri”

Suedia va reprezenta Consiliul în relațiile cu celelalte instituții ale Uniunii Europene, un loc important ocupându-l Comisia și Parlamentul European. Țara va încerca, de asemenea, să obțină un acord nou în ceea ce privește dosarele legislative fie prin reuniuni de negociere informale, fie prin triloguri, fie prin reuniuni ale Comitetului de conciliere.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.