Silicon Valley Bank - Pe scurt ce se intampla si de ce afecteaza lumea

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 11 mar 2023, 09:46

O bancă din California înregistrează o pierdere de miliarde de dolari, iar prețul acțiunilor se prăbușește în întreaga lume. Cum este posibil așa ceva? 

Sursa: PixaBay

O bancă din California înregistrează o pierdere de miliarde de dolari, iar prețul acțiunilor se prăbușește în întreaga lume. Cum este posibil așa ceva? 

O bancă din California înregistrează o pierdere de miliarde de dolari,

iar prețul acțiunilor se prăbușește în întreaga lume. Cum este posibil așa ceva? 

Un scurt context

Silicon Valley Bank, specializată în finanțarea start-up-urilor, zguduie lumea financiară. Pierderea sa de un miliard de dolari a prăbușit prețurile acțiunilor băncilor din întreaga lume. Dar a cumpăra acum și a spera la o redresare este riscant, spune un economist șef.

Acțiuni în creștere, obligațiuni în creștere,

Bitcoin în creștere: începutul anului bursier 2023 a fost bun. După performanța dezamăgitoare de anul trecut, investitorii vorbeau brusc despre o "aterizare ușoară", teama de recesiune părea să se fi estompat. De asemenea, inflația și creșterea ratelor dobânzilor au trecut din nou în fundal.

Acest optimism a dispărut brusc peste noapte. Prețurile băncilor, în special, s-au prăbușit, dar și bitcoin și-a pierdut din valoare. Iar o companie despre care aproape nimeni din Elveția

nu știa până acum ține lumea financiară în priză: Silicon Valley Bank din California.

Ce fel de bancă este aceasta? Și va continua să se prăbușească? Cele mai importante întrebări și răspunsuri.

Ce s-a întâmplat?
Deutsche Bank a pierdut vineri aproape zece procente din valoarea sa, iar Credit Suisse a pierdut în unele momente peste opt procente.

Prăbușirea prețului acțiunilor a fost declanșată de banca americană Silicon Valley Bank, care a înregistrat joi pe Wall Street o scădere de peste 60 de procente. Vânzarea a continuat și vineri.

Ce fel de bancă este aceasta?
Silicon Valley Bank este specializată în finanțarea start-up-urilor și este strâns legată de sectorul tehnologic. Miercuri seară, instituția a raportat o pierdere de 1,8 miliarde de dolari americani din vânzarea de titluri de valoare și, prin urmare, a fost nevoită să anunțe o majorare de capital.

Citește și: Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu se uită la bani

Cum poate o singură bancă să prăbușească piețele bursiere?
Pierderea de la Silicon Valley Bank a trimis un semnal piețelor- "Atenție, ceva nu merge bine aici!".- spune Matthias Geissbühler, director de investiții la Raiffeisen Elveția. Investitorii au presupus, aparent, că și alte bănci se confruntă cu probleme similare. Acest lucru i-a determinat pe mulți să își vândă acțiunile băncilor, ceea ce a dus la prăbușirea prețurilor acțiunilor.

Creșterea ratelor dobânzilor este rea pentru piețele bursiere- nu era previzibil?
Nu, spune Geissbühler. Este adevărat că majorarea ratelor dobânzilor nu este bună pentru piețele bursiere. Dar bursele au crescut puternic din octombrie, piața muncii a rămas robustă, iar inflația a scăzut din nou. În consecință, investitorii se așteptau la un sfârșit al creșterii ratelor dobânzilor în viitorul apropiat. Acum este clar că piața a fost prea optimistă în ceea ce privește ratele dobânzilor și inflația.

Ce înseamnă această prăbușire pentru alte bănci?
"Băncile funcționează doar atunci când încrederea în ele este ridicată", spune Geissbühler. Iar încrederea în multe bănci se prăbușește. În cazuri extreme, are loc o fugă a băncilor, așa cum s-a întâmplat în 1991 cu Spar- und Leihkasse Thun. Clienții au vrut să își retragă toți banii în același timp. Banca supraîndatorată nu a putut să-i plătească- și mulți și-au pierdut activele.

Acum se vorbește de probleme de lichiditate. Ce înseamnă asta?
În mod normal, lichiditatea este ridicată pe bursele de valori: tranzacțiile sunt înfloritoare, iar titlurile de valoare pot fi cumpărate și vândute rapid. Joi a fost diferit: mulți au vrut să își vândă acțiunile băncii, dar aproape nimeni nu a vrut să cumpere. Lipsa de lichiditate pe piață duce adesea la scăderi bruște ale prețurilor, spune Geissbühler. Lichiditatea scăzută are legătură și cu faptul că multe bănci de investiții și-au redus activitatea pe piețele bursiere.

Multe prețuri sunt în subsol- ar trebui să cumpăr din nou acțiuni acum?
"Este riscant", spune Geissbühler. Raportul risc-recompensă pentru acțiunile americane este în prezent slab din punct de vedere istoric, iar efectele creșterii ratelor dobânzilor se vor resimți din ce în ce mai mult în economie în următoarele luni. Prin urmare, el recomandă să așteptați înainte de a cumpăra.

Citește și: Prăbușirea băncii Silicon Valley Bank trimite startup-urile in haos!

Citește și: Inflatia in 2023- Imbunatatire sau factor de criza?

Citește și: Silicon Valley Bank: Cel mai mare colaps bancar dupa 2008!