Prăbușirea băncii Silicon Valley Bank trimite startup-urile in haos!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 11 mar 2023, 12:29

Prăbușirea bruscă a unui creditor de top din Silicon Valley a împins investitorii în tehnologie și start-up-urile să se străduiască sa supravietuiasca!

Sursa: PixaBay

Prăbușirea bruscă a unui creditor de top din Silicon Valley a împins investitorii în tehnologie și start-up-urile să se străduiască sa supravietuiasca!

Prăbușirea bruscă a unui creditor de top din Silicon Valley a împins

investitorii în tehnologie și start-up-urile să se străduiască să își dea seama de expunerea lor financiară și de impactul asupra capacității lor de a funcționa, într-un moment în care multe întreprinderi erau deja la limită din cauza concedierilor pe scară largă și a accesului redus la capital într-o economie incertă.
Autoritățile de reglementare din California au închis vineri Silicon Valley Bank și au pus-o sub controlul Corporației Federale de Asigurare a Depozitelor din SUA.
FDIC acționează în calitate de administrator judiciar, ceea ce înseamnă, de obicei, că va lichida activele băncii pentru a plăti clienții, inclusiv deponenții și creditorii.

Citește și: Silicon Valley Bank: Cel mai mare colaps bancar dupa 2008!

Prăbușirea băncii Silicon Valley Bank

Măsura a încununat 48 de ore uluitoare, în care incertitudinea privind lichiditatea importantului creditor tehnologic a determinat unele startup-uri să ia

în calcul retragerea fondurilor și a stârnit, de asemenea, temeri privind riscul de contagiune pentru întreaga industrie financiară.
După prăbușirea băncii de vineri, incertitudinea în comunitatea startup-urilor nu a făcut decât să crească, fondatorii fiind îngrijorați cu privire la retragerea banilor, la plata salariilor și la acoperirea cheltuielilor de funcționare.

Ce se va întâmpla în continuare

"Acum, că banca s-a prăbușit, vreau doar să știu

ce se va întâmpla în continuare", a declarat Ashley Tyrner, fondator al companiei de livrare de alimente sănătoase FarmboxRx, într-un e-mail. "FDIC acoperă 250.000 de dolari, dar îmi voi recupera toate cele 8 cifre?".
Parker Conrad, CEO și cofondator al platformei de resurse umane Rippling, a declarat vineri că firma sa a aflat că salariile unor clienți sunt întârziate din cauza "provocărilor legate de solvabilitatea băncii".
"Prioritatea noastră principală este să le plătim angajații clienților noștri cât mai curând posibil și lucrăm cu sârguință în acest sens pe toate canalele disponibile și încercăm să aflăm ce înseamnă preluarea FDIC pentru plățile de astăzi", a scris el pe Twitter.
Arjun Sethi, un investitor la Tribe, a scris vineri pe Twitter că "în acest moment, VC-urile scriu e-mailuri pentru a dezvălui expunerea SVB". Între timp, Sam Altman, directorul general al OpenAi și fost președinte al acceleratorului de startup-uri Y Combinator, a declarat că investitorii ar trebui să ia în considerare oferirea de "bani de urgență pentru startup-urile dumneavoastră care au nevoie de ei pentru salarii sau orice altceva".
El a adăugat: "fără documente, fără termeni, doar trimiteți bani".

Citește și: Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu se uită la bani

Citește și: Prăbușirea acțiunilor Silicon Valley Bank afecteaza toata piata bursei

Cel puțin o companie a încercat să facă rost de bani rapid, oferind o vânzare de ultim moment.
Ben Kaufman, cofondator al magazinului de jucării și al retailerului online Camp, finanțat prin capital de risc, a declarat într-un e-mail adresat clienților că "cea mai mare parte a activelor în numerar ale companiei noastre" erau deținute "la o bancă care tocmai s-a prăbușit". În același e-mail, Kaufman a anunțat o reducere de 40% la toate mărfurile online pentru clienții care folosesc codul: "BANKRUN".
"Sau puteți plăti prețul întreg fără cod- ceea ce este, de asemenea, apreciat", a scris el. Kaufman a spus că toate vânzările de acum înainte "ne permit să generăm banii necesari pentru a continua operațiunile, astfel încât să putem continua să oferim amintiri de familie de neuitat".

Isterie în masă

Chiar înainte de colaps, se spunea că o serie de startup-uri au cântărit să-și retragă banii din bancă, potrivit rapoartelor din mass-media și postărilor publice ale capitaliștilor de risc.
Founders Fund, o influentă firmă de capital de risc fondată de miliardarul Peter Thiel, ar fi sfătuit companiile din portofoliul său să retragă banii din bancă. (Un reprezentant al Founders Fund a refuzat solicitarea de comentarii). Tribe Capital, între timp, a îndemnat companiile să fie atente la locul în care își păstrează banii și la modul în care strâng fonduri.
"Orice bancă cu un model de afaceri este moartă dacă toată lumea se mută", a scris Sethi într-un memoriu adresat fondatorilor, pe care l-a împărtășit pe Twitter. "Având în vedere că riscul este non-zero și costul, este mai bine să vă diversificați riscul, dacă nu chiar tot."
Sethi i-a îndemnat pe fondatori să "își păstreze activele în cele mai lichide bănci tradiționale și să nu își asume riscuri inutile". De asemenea, el a recomandat fondatorilor "să apeleze la fiecare linie de datorie, să închidă toate rundele primare, să o facă acum și să fie dispuși să facă concesii".
Dar, în momentul în care compania lui Tyrner a încercat să retragă fonduri, era prea târziu, a spus ea.
"Întregul sistem SVB era căzut", a declarat ea. "Nu ne puteam conecta la conturile noastre, nu puteam contacta pe nimeni, linia lor de asistență telefonică suna la un mesaj "deconectat" sau pur și simplu închidea... niciunul dintre reprezentanții noștri de cont nu răspundea la apeluri sau e-mailuri".
Alți capitaliști de risc proeminenți au făcut apel la calm, într-o încercare aparentă de a evita alimentarea panicii. Mark Suster, partener al firmei de capital de risc Upfront Ventures, i-a îndemnat pe cei din comunitatea VC să "vorbească public pentru a calma panica" în jurul Silicon Valley Bank, spunând într-un lung mesaj pe Twitter că "clasicele "alergături la bancă" afectează întregul nostru sistem".
În timp ce îndemna oamenii să rămână calmi, el a adăugat însă: "Știu că unii au retras deja bani. Știu că unii recomandă acest lucru. Știu că este înfricoșător... Ceea ce contează este să nu avem sau să creăm isterie în masă".
Villi Iltchev, partener la Two Sigma Ventures, a declarat în mod similar că colegii săi ar trebui să "sprijine" banca. "SVB este cel mai important furnizor de capital pentru startup-urile din domeniul tehnologiei și cel mai mare susținător al comunității", a spus el într-un tweet. "Acum este momentul să îi susținem".

Citește și: Silicon Valley Bank: Cel mai mare colaps bancar dupa 2008!

Citește și: Silicon Valley Bank- Pe scurt ce se intampla si de ce afecteaza lumea

Citește și: Prăbușirea acțiunilor Silicon Valley Bank afecteaza toata piata bursei

 

 


Raed Arafat a fost invitat în emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”, unde a răspuns acuzațiilor primite în legătură cu tragedia de la Colectiv, demontând informațiile care au circulat și spunând, clar și răspicat, că nu este vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat.