Sfinții Trei Ierarhi, 30 ianuarie 2023: Ce este bine să faci în această zi de mare sărbătoare

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 30 ian 2023, 08:56

Sfinții Trei Ierarhi sunt prăznuiți în calendarul creștin ortodox pe 30 ianuarie 

Sursa: captura youtube

Pe 30 ianuarie 2023 este mare sărbătoare în calendarul creștin ortodox. Aceasta este ziua aleasă pentru a-i sărbători pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Ce e bine să faci în această zi?

Sfinții

Trei Ierarhi sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 30 ianuarie 2023, aceasta fiind ultima sărbătoare importantă, cu cruce roșie, a acestei luni. Iată ce e bine să faci de Sfinții Trei Ierarhi, dar și ce lucruri sunt interzise. 

Sfinții Trei Ierarhi, sărbătoriți pe 30 ianuarie 2023. Ce tradiții și obiceiuri se respectă? 

În bisericile ortodoxe, pe data de 30 ianuarie 2023 sunt prăznuiți Sfinții Trei

Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Este vorba despre o sărbătoare care are o importanță majoră în religia creștină, motiv pentru care a fost însemnată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Astfel, există unele tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă pentru a avea parte de noroc, sănătate și fericire. Ce e bine să faci de Sfinții Trei Ierarhi?

De Sfinții Trei Ierarhi, pe 30 ianuarie

2023, se spune că este bine să se facă pomenirea morților. Se dau de pomană diferite alimente pentru sufletul celor adormiți. De obicei, pachetele se sfințesc de către preot în timpul slujbei, iar apoi se împart celor nevoiași.

Se spune că este bine ca în această zi să fie dată de pomană și o lumânare. Există credința că cei care dau de pomană o lumânare vor avea parte de o viață luminoasă și

vor reuși să găsească mereu calea cea dreaptă.

Fetele care își doresc să își întâlnească alesul și care vor să aibă o căsnicie fericită obișnuiesc să țină post în ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi, pe 30 ianuarie 2023. 

Tradiția spune că începând cu ziua de 30 ianuarie 2023, vremea începe să se schimbe și că apar primele semne ale primăverii. Se spune că dacă streșinile curg în această zi, primăvara va fi friguroasă, iar dacă va fi ger, atunci înseamnă că vara fi călduroasă. 

Citește și: Pe ce dată sunt sărbătoriți Sfinții Trei Ierarhi în calendarul creștin ortodox. Iată când pică sărbătoarea în anul 2023

Citește și: Dinu Maxer rupe tăcerea, după divorț: „Am tot sperat că ne vom împăca”. Deea a plecat de acasă acum 4 săptămâni

Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Ce nu e bine să faci pe 30 ianuarie? 

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur este însemnată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Astfel, în această zi nu se muncește. Sunt interzise pe 30 ianuarie toate treburile casnice, nu se calcă, nu se spală și nici nu se coase. Nu se fac treburi în gospodărie.

Pe 30 ianuarie sunt interzise certurile, nu se spun vorbe urâte, ci este un moment în care ar fi bine ca cei care s-au certat cu cei dragi să facă primul pas spre împăcare.

Un alt lucru interzis este împrumutarea obiectelor din casă. Se spune că în ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi nu e bine să fie înstrăinate lucruri din casă pentru a nu avea pagube materiale. 

Citește și: Calendar Ortodox 30 ianuarie 2023: Sfinții Trei Ierarhi, sărbătoare cu cruce roșie! Rugăciune pentru ajutor și sănătate

Calendar ortodox 31 ianuarie 2023: Sfinți tămăduitori, sărbătoare mare azi! Rugăciunea care vindecă boala și alungă durerea

Cine au fost Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur? 

Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur sunt sărbătoriți împreună în luna ianuarie. Praznicul dedicat celor trei sfinți pică mereu la dată fixă, mai exact pe 30 ianuarie. Cei trei sfinți sunt sărbătoriți împreună pentru a le demonstra credincioșilor că niciunul dintre ei nu este mai presus și că fiecare și-a demonstrat credința în Dumnezeu, la momentul potrivit.

În trecut, în popor apăruse o dispută între oameni cu privire la importanța fiecărui sfânt în parte, astfel că Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur au apărut în visul episcopului Evhaitelor, Sfantului Ioan Mauropous, cerându-i acestuia să îi serbeze pe toți trei în aceeași zi pentru a pune punct acestui conflict. Astfel a luat naștere sărbătoarea dedicată Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

Citește și: Sfinții Trei Ierarhi 2023. Ce e bine să dai de pomană în ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur

 


Un nou episod al serialului turcesc „ Prețul Fericirii” este difuzat la Kanal D miercuri, 29 martie 2023, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.