Sfinții Trei Ierarhi 2023: Pe ce dată pică această sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox?

Author: Cristina Mocanu

Pe Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, îi sărbătorim laolaltă în data de 30 ianuarie.

Sursa: https://www.pexels.com/

Pe ce dată pică sărbătoarea cu cruce roșie Sfinții Trei Ierarhi în 2023?

Sfinții Trei Ierarhi Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur sunt sărbătoriți împreună în fiecare an, iar sărbătoarea este trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox.

Pe ce dată pică sărbătoarea?

Pe ce dată cade Sfinții Trei Ierarhi în acest an

Pe Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, îi sărbătorim laolaltă în data de 30 ianuarie, ca pe cei mai mari învățători şi păstori ai Bisericii. Viața lor sfântă şi învățăturile lor alcătuiesc dreptarele Ortodoxiei, vrednice de toată lauda şi încrederea.

În ziua de 30 ianuarie, cei trei ierarhi, considerați de posteritate că fiind cei mai mari învățători și pastori din istoria creștinătății și modele de viață duhovnicească, sunt sărbătoriți cu mare fast în lăcașurile creștine din întreaga lume.

Odată cu darul “tălmăcirii” Sfintelor Scripturi, cei trei ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur au urcat și înalta treaptă a arhieriei și credinței creștine. De atunci, învățătura lor ortodoxă se păstrează până în zilele noastre, așa cum a fost desăvârșită de ei.

Citește și: Sărbătoare 27 ianuarie 2023: Tot ce trebuie să știi despre Aducerea Moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur

Pomenirea aparte a Sfântului Vasile se face la 1 ianuarie, a Sfântului Grigorie Teologul la 25 ianuarie, iar a Sfântului Ioan Gură de Aur la 27 ianuarie şi la 13 noiembrie.

Cei trei Sfinți au trăit în același timp adică în secolul al patrulea, şi toți trei au adus Ortodoxiei chezășia şi strălucirea sfințeniei unor oameni cu înaltă știință de carte, cunoscând ei atât adâncurile învățăturii lui Dumnezeu din Sfintele Scripturi, moștenite de la Sfinții Apostoli, cât şi prețuind, ceea ce era bun în știința şi filosofia vremii lor.

Ierarhii i-au cerut în vis unui episcop să fie prăznuiți împreună. În secolul al XI- lea, la Constantinopol a început disputa referitoare la faima celor Trei Ierarhi. Pentru prima dată, creștinii și-au pus întrebarea: ”Care este cel mai mare dintre cei Trei ierarhi?” Certurile au continuat ani la rând până când ierarhii i-au apărut pe rând, în vis, episcopului Euhaitelor, Sfântul Ioan Mauropous. În anul 1084, același episcop i-a visat pe cei trei ierarhi împreună. Aceștia i-au poruncit să le orânduiască o singură zi de prăznuire pentru că, atât timp cât au fost în viață au urmărit același scop: să-i împace pe oameni și să aducă în lume pacea și unirea.

Tradiții și superstiții în această zi

Potrivit tradiției, la sate se obișnuiește ca să se facă praznice de pomenire a morților din familiile credincioșilor, iar fetele tinere se roagă și țin post pentru a avea o căsnicie fericită. Tot în această zi, cei care lucrează pot avea ghinion tot anul și de asemenea, riști să rămâi orb.

Citește și: Sfinții Trei Ierarhi 2023. Ce e bine să dai de pomană în ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur

7 ianuarie 2023: Praznicul Sfântului Ioan Botezătorul. Sfârșitul oficial al Sărbătorilor de iarnă

Praznicul Celor Trei Ierarhi este o sărbătoare dedicată reconcilierii; în această zi se împacă rudele după lungi dispute, iar toate proiectele comune concepute în această zi vor aduce prosperitate în căminul acestora.

Mamele care au fete de măritat se roagă Sfinților ca fiicele lor să aibă noroc pe durata întregului an. În ziua de prăznuire a celor Trei Ierarhi sunt benefice pelerinajele în lăcașurile de cult, care poartă hramul Celor Trei Sfinți. De asemenea, în această zi, este bine să fie ajutați copiii săraci care doresc să devină preoți.

Sursă: basilica.ro

 


Bia, primele semne de gelozie, în Casa iubirii! Concurenta i-a adus reproșuri dure lui Andrei, pentru ca a fost mult prea tandru cu Emma în camera roșie! „Am auzit că ai strâns-o foarte tare în brațe”

Andrei îi stârnește gelozia frumoasei Bia, după ce o va îmbrățișa pe Emma în camera roșie! „Mie nu-mi place să mă joc!” Iată ce reproșuri dure i-a adus concurenta lui Andrei!

Cookies