Sfinții Trei Ierarhi 2023. Ce e bine să dai de pomană în ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 30 ian 2023, 08:55

Sărbătoare cu cruce roșie pe 30 ianuarie în calendarul creștin ortodox 

Sursa: Unsplash

Sfintii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur sunt prăznuiți în calendarul creștin ortodox pe data de 30 ianuarie 2023. Iată ce se dă de pomană în această zi.

Praznicul închinat Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur pică în fiecare an la dată fixă, mai

exact pe 30 ianuarie. Ce se dă de pomană în această zi și de ce sunt sărbătoriți cei trei sfinți în aceeași zi? 

Ce se dă de pomană de Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur? 

În calendarul creștin ortodox este sărbătoare mare, cu cruce roșie, pe data de 30 ianuarie. În această zi, în toate bisericile din România sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

Este o sărbătoare importantă pentru credincioși, o zi în care se respectă mai multe obiceiuri. O tradiție spune că este bine ca în această zi să se dea de pomană pachete celor sărmani. Pachetele se împart în memoria celor trecuți la cele veșnice. 

De Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur se dau de pomană pachete cu alimente. De obicei, credincioșii merg la biserică pe 30 ianuarie, acolo unde duc colivă, colaci și diferite alimente pe care preotul le sfințește și care mai apoi pot fi împărțite celor nevoiași.

Se spune că este bine ca de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur să fie dată de pomană o lumânare aprinsă. Se spune că cei care vor face acest lucru vor avea parte de o viață luminoasă, vor reuși să țină problemele la distanță și vor lua decizii înțelepte. 

Citește și: Pe ce dată sunt sărbătoriți Sfinții Trei Ierarhi în calendarul creștin ortodox. Iată când pică sărbătoarea în anul 2023

De ce sunt sărbătoriți Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur pe 30 ianuarie 2023? 

La finalul lunii ianuarie, în calendarul creștin ortodox sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Fiecare sfânt are o zi specială în care este sărbătorit, însă există și această zi în care sunt prăznuiți împreună, iar motivul este unul foarte simplu. În trecut, credincioșii s-au întrebat care dintre cei trei sfinți este mai puternic, astfel că a apărut un conflict pe această temă. 

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

La scurt timp de la momentul în care a apărut această dispută, cei trei sfinți i-au apărut în vis episcopului Evhaitelor, Sfântului Ioan Mauropous. Mai întâi i-au apărut în vis pe rând, iar apoi împreună. Cei trei sfinți i-au dat de înțeles episcopului Evhaitelor, Sfantului Ioan Mauropous, că niciunul dintre ei nu este mai presus și că fiecare a scris învățături pentru mântuirea oamenilor la timpul său. Astfel, ei i-au cerut episcopului Evhaitelor să le vorbească oamenilor despre acest lucru și să oprească certurile, motiv pentru care s-a luat decizia să existe o zi care să fie dedicată sărbătoririi celor trei sfinți, aceasta fiind 30 ianuarie.

Citește și: Calendar Ortodox 30 ianuarie 2023: Sfinții Trei Ierarhi, sărbătoare cu cruce roșie! Rugăciune pentru ajutor și sănătate

Rugăciunea care se spune la praznicul Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur 

Pe 30 ianuarie, creștinii ortodocși se pot ruga pentru sănătate, pentru a le fi iertate păcatele și pentru ca toate dorințele lor să devină realitate. În zi de sărbătoare se rostește rugăciunea Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

„Sfinţilor Ierarhi ai lui Hristos, lauda Bisericii: Vasile înţelepte – stâlp al credinţei, Grigorie prealuminate- minte cerească, Ioane Gură de Aur – propovăduitorul înflăcărat al pocăinţei, voi cei ce aţi fost dăruiţi Bisericii în vremuri de cumpănă pentru a descoperi credinţa cea adevărată, primiţi această smerită rugăciune pe care o înălţăm către voi, sfinţilor.

Sfinții Trei Ierarhi 2023. Ce e bine să dai de pomană în ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur

Dăruiţi-ne nouă, păcătoşilor, adevărata cunoaştere şi învăţaţi-ne cum se cuvine să trăim noi, cei ce purtăm cu nevrednicie numele de creştin. Sârguiţi-vă, sfinţilor, să-i scoateţi pe credincioşi din smintelile acestei lumi ticăloase, aşa cum odinioară aţi făcut cu cei pe care i-aţi păstorit. Fiţi deci călăuzele noastre către cer!

Mijlociţi cu rugăciunile voastre pe lângă Dumnezeu, să ne dăruiască iertare, smerenie şi înţelepciune! Voi, cei care trăiţi în cer, rugaţi-vă, sfinţilor, ca şi noi, cei ce trăim pe pământ, să le gândim şi să le facem pe cele de sus. Fiţi alături de noi, Sfinţilor Trei Ierarhi, în viaţa aceasta şi după moarte, ca şi noi să ne împărtăşim de fericirea cea veşnică. Amin!”,  aceasta este rugăciunea către Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

Citește și: Calendar ortodox 2023: Cele mai importante sărbători din fiecare lună

 


Cookies