Secretele din viaţa şi opera lui Eminescu! Care este adevărul despre Veronica Micle

,
veronica micle
Veronica Micle si Mihai Eminescu

Cel mai mare poet naţional, Mihai Eminescu, este cunoscut pentru viaţa sa tumultoasă. Iată care au fost momentele marcante din viaţa artistului.


In articol:

Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român. Este considerat, atât de cititori, cât şi critici literari, cea mai importantă voce poetică din literatura română. Se presupune că Eminescu s-a născut la Botoşani în 15 ianuarie 1850. 

Viața lui Mihai Eminescu

Eminescu a fost al 7-lea din cei 11 copii ai lui Gheorge Eminovici, care provenea dintr-o familie de ţărani români din nordul Moldovei şi al Ralucăi Eminovici. Şi-a petrecut copilăria la Botoşani şi Ipoteşti, în casa părintească.

Între 1858 şi 1866, a urmat cu intreruperi şcoala la Cernăuţi. În 1866 Eminescu are primele manifestări literare. În ianuarie moare profesorul de limba română Aron Pumnul şi elevii scot o broşură, “Lăcrămioarele invăţăceilor gimnazişti”, în care apare şi poezia “La mormîntul lui Aron Pumnul” semnată M.Eminovici. Iosif Vulcan îi schimbă numele în Mihai Eminescu.

În acelaşi an îi mai apar încă 5 poezii în “Familia”. Între 1869 şi 1862 este student la Viena. Urmează ca auditor extraordinar Facultatea de Filozofie şi Drept, dar audiază şi cursuri de la alte facultăţi. Acolo se împrieteneşte cu Ioan Slavici. În 1877 se mută la Bucureşti, unde până în 1883 este redactor, apoi redactor-şef la ziarul “Timpul“.

Relația poetului cu Veronica Micle

Eminescu şi Veronica s-au cunoscut la Viena, în 1872, la vârsta de 22 de ani, pe când el era student la filozofie, iar ea, căsătorită deja de opt ani şi mamă a doi copii. Cei doi au început atunci o relaţie controversată.

Între 1874 şi 1877, Eminescu era o prezenţă constantă la seratele literare ale Veronicăi Micle, aflându-se la Iaşi ca director al Bibliotecii Centrale.

Eminescu, aparent, şi foarte gelos. Din acest motiv pentru care de multe ori, relaţia lor a fost întreruptă. El dorea ca iubirea lor să fie exclusivă şi îl deranjau toate speculaţiile care făceau referire la infidelităţile Veronicăi, de aceea se despărţeau atât de des.

Citeste si: 15 ianuarie 2021! Când s-a născut, de fapt, Mihai Eminescu! Românii celebrează 171 de ani de la naşterea poetului

Veronica, zdruncinată de moartea lui Eminescu

În 1883, a debutat boala care avea să-i fie fatală lui Mihai Eminescu.  Diagnosticul pus atunci de medicii de la Sanatoriul doctorului Şuţu, din Bucureşti, a fost „psihoză maniaco-depresivă”. El a fost trimis la tratament în Viena, apoi prin Italia, revenind în Iaşi abia în peste un an.

Au urmat luni de tratamente şi recuperare. În 1887 a ajuns în grija surorii sale, Henrieta, la Botoşani.

În tot acest timp, Veronica, mutată la Bucureşti împreună cu copiii, încerca să-l convingă să revină în Capitală, pentru a fi mai bine îngrijit. A reuşit să-l convingă să revină la Bucureşti abia în aprilie 1888. În dimineaţa zilei de 15 iunie 1989, poetul se stingea în sanatoriul doctorului Şuţu. La data de 4 august 1889 Veronica şi-a luat viaţa, îndurerată de moartea poetului. Sinuciderea s-a petrecut la Mănăstirea Văratec, unde se retrăsese.

Citeste si: Ea este eleva din Romania care a luat 10 pe linie la Bacalaureat! Nu s-a mai intamplat asta de 18 ani!

 

Citește-ne pe
Citește și:

15 ianuarie 2021! Când s-a născut, de fapt, Mihai Eminescu! Românii celebrează 171 de ani de la naşterea poetului

Robert Negoiță explică traseul șpăgii la stat: 'Trebuie să dai plicușorul unde trebuie, trebuie să faci cu firma care trebuie și așa mai departe...'

Marius Elisei a spus adevărul în direct: motivul real pentru care s-a despărțit de Oana Roman! Cine a înșelat în relație și cu cine

Ea este eleva din Romania care a luat 10 pe linie la Bacalaureat! Nu s-a mai intamplat asta de 18 ani!

În ce zone poți circula fără să completezi declarația pe propria răspundere?

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies