Secretarul general al ONU, despre consecinţele războiului din Ucraina: "Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita un uragan al foametei"

,
Antonio Guterres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

[Sursa foto: Facebook Antonio Guterres]

Secretarul general al ONU a avertizat asupra repercusiunilor războiului Rusiei în Ucraina, care riscă se se traducă într-un "uragan al foametei" în multe ţări.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, spune că războiul din Ucraina riscă să se traducă într-un "uragan al foametei" în multe ţări.

Antonio Guterres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

[Sursa foto: Facebook Antonio Guterres]

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 20 de război. Bombardamente în Harkov, Kiev și Sumî! Zelenski prelungește legea marțială cu alte 30 de zile! Peste 2.500 de morți în Mariupol!

Secretarul general al ONU, despre consecinţele războiului din Ucraina

Războiul dintre Rusia și Ucraina ar putea isca foamete în mai multe țări, a avertizat Secretarul general al ONU.

"Ucraina este în flăcări şi ţara este pe punctul de a fi decimată în faţa ochilor lumii. Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita un uragan al foametei şi prăbuşirea sistemului alimentar mondial", a declarat el.

Din cauza blocajului producţiei agricole din Ucraina şi Rusia, războiul ar urma, în repercusiunile sale, să lovească "cel mai tare pe cei mai săraci şi să semene seminţele instabilităţii politice şi ale tulburărilor în întreaga lume", a subliniat Antonio Guterres.

Citeste si: Joe Biden anunță că SUA vor trimite arme în Ucraina: "Ne vom asigura că au cu ce să lupte"

"Preţurile cerealelor le-au depăşit deja pe cele de la începutul Primăverii Arabe şi de la revoltele foametei din 2007-2008. Indicele global al preţurilor la produsele alimentare FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, cu sediul la Roma) este la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată", a precizat el, relatează France Presse.

Secretarul general al ONU a declarat că multe țări sărace importă grâu din Rusia și Ucraina, acestea urmând să o ducă foarte greu dacă materia primă pentru pâine nu va mai ajunge la ei din cauza războiului.

În total, "45 de ţări africane şi ţări mai puţin dezvoltate importă cel puţin o treime din grâul lor din Ucraina sau Rusia- 18 dintre aceste ţări importă cel puţin 50%.

Acestea includ ţări precum Burkina Faso, Egipt, Republica Democrată Congo, Liban, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen", a spus şeful ONU.

Rusia a anunțat deja că nu mai exportă cereale

Ministerul Agriculturii și Ministerul Industriei și Comerțului din Rusia au anunțat că ar putea interzice exportul mai multor tipuri de cereale în următoarele luni.

Anunțul a fost făcut prin intermediul biroului de presă al acestor ministere, iar pe lista cu produse care nu vor mai merge la export se regăsesc grâul, porumbul, orzul și secara.

Cele două ministere au redactat o rezoluție guvernamentală prin care solicită încetarea temporară a exportului de cereale de bază. Măsura intră în vigoare marți, 15 martie, și o să fie valabilă până pe data de 30 iunie, conform reprezentanților celor două ministere.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Cine era cântăreața care a fost găsită moartă într-un butoi în portbagajul unei mașini abandonate. În urmă cu trei zile a fost văzută ieșind din biroul ei

Kosovo a devenit o bombă cu ceas. Atacatori au deschis focul asupra unor polițiști kosovari albanezi trimiși în zona majoritar sârbă

Cine era cântăreața care a fost găsită moartă într-un butoi în portbagajul unei mașini abandonate. În urmă cu trei zile a fost văzută ieșind din biroul ei

LIVE UPDATE Ziua 289 de război în Ucraina. Doneţk şi Harkov, atacate puternic de ruși, susține Kievul. Putin dă asigurări că bombardamentele vor continua

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies