Secretarul general al NATO vine în România! Cu ce ocazie vizitează Jens Stoltenberg la noi în țară

Author: Lavinia Medrea

Secretarul general al NATO vine în România! Cu ce ocazie vizitează Jens Stoltenberg la noi în țară

Sursa: Twitter

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, va veni în România pe 10 iunie, vineri, pentru a participa la Summitul B9 al țărilor din flancul estic al Alianței. Întâlnirea va fi condusă de președintele Klaus Iohannis și de președintele Poloniei, Andrzej Duda.

Conform unui comunicat de presă postat pe site-ul Organizației Nord-Atlantice, vineri, pe 10 iunie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va veni în București pentru a participa la Summitul B9, condus de Klaus Iohannis  și de Andrzej Duda, președintele Poloniei, relatează biziday.ro.

Jens Stoltenberg vine în România vineri, 10 iunie, pentru Summitul B9

Jens Stoltenberg va avea discuții bilaterale cu Klaus Iohannis, cu Andrzej Duda dar și cu președintele ungar Katalin Novak. După încheierea Summitului B9, secretarul general al NATO va susține o conferință comună de presă cu liderul României și cu liderul Poloniei.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat de pe 22 martie că va organiza la București o reuniune a formatului B9, care se petrecere cu doar două săptămâni înaintea summitului NATO de la Madrid, în care se va adopta noul Concept Strategic al Alianței, potrivit biziday.ro.

Citeste si: Decizia Dumei de Stat care permite Rusiei să nu mai respecte deciziile CEDO: „Unele din deciziile ei sunt în contradicție directă cu Constituția rusă”

Formatul Bucureşti 9 (B9) reprezintă o iniţiativă lansată de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO care aparțin flancului estic al NATO: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

„Mă aştept ca liderii să convină întărirea poziţiei NATO în toate domeniile, cu creşteri majore în partea estică a Alianţei la sol, în aer şi pe mare”, a precizat secretarul general al NATO.

Citește și: Theo Rose a vorbit despre nuntă cu lacrimi în ochi! De ce nu va îmbrăca rochia de mireasă?!

„Ne confruntăm cu o nouă realitate pentru securitatea noastră, aşa că trebuie să ne resetăm poziţia de apărare şi descurajare pe termen mai lung”, a declarat Jens Stoltenberg.

În cadrul unei conferințe de presă, Jens Stoltenberg a declarat că „aliații sunt uniți în sprijinirea poporului curajos al Ucrainei” și că „Putin trebuie să încheie acest război și să participe la diplomație reală”.

Citeste si: Rusia a bombardat Odesa din nou! La Marea Neagră se desfășoară cel mai mare grup de vapoare de desant

„Rusia trebuie să înceteze cu retorica nucleară”, a afirmat secretarul general al NATO.

Charles Michel vine astăzi în România! Președintele Consiliului European va fi primit la ora 15:00 de către președintele Klaus Iohannis

De asemenea, Jens Stoltenberg a vorbit și despre rolul Chinei, despre care a declarat că „a furnizat susținere politică Rusiei”, aliații îngrijorându-se „că Beijingul ar putea furniza ajutor militar Rusiei”.

„China a furnizat Rusiei sprijin politic, inclusiv prin răspândirea de minciuni şi dezinformări flagrante, iar aliaţii sunt îngrijoraţi că Beijingul ar putea furniza sprijin material pentru invazia rusă”, a declarat secretarul general al NATO.