Se schimbă regulile pentru obținerea permisului de conducere: Perioada de probă pentru șoferii începători devine obligatorie

Autor: Cristina Mocanu

Se schimbă regulile pentru obținerea permisului de conducere

Sursa: shutterstock.com

Uniunea Europeană introduce permisul de conducere digital și o perioadă de probă pentru șoferii începători. Vezi noile reguli și termenele de aplicare.

Începând cu 1 iulie 2025, Parlamentul European și Consiliul UE au aprobat noi reglementări privind permisul de conducere, menite să sporească siguranța rutieră în toate statele membre. Printre cele mai importante modificări se numără introducerea permisului de conducere digital și instituirea unei perioade de probă pentru șoferii începători.

Permis de conducere digital valabil în toată Uniunea Europeană

Una dintre cele mai importante noutăți este permisul digital, care va putea fi accesat direct de pe telefonul mobil.

Acest nou format modern va funcționa alături de permisul fizic tradițional, oferind flexibilitate pentru toți șoferii din UE.

Statele membre au la dispoziție 5 ani și 6 luni pentru a implementa acest sistem. Acesta va fi recunoscut la nivel european și va simplifica procedurile administrative, cum ar fi reînnoirea sau verificarea valabilității.

Perioadă de probă obligatorie pentru șoferii începători

Pentru prima dată, la nivelul Uniunii Europene, se introduce o perioadă de probă de cel puțin 2 ani pentru toți cei care obțin pentru prima dată permisul auto.

Scopul este reducerea accidentelor provocate de șoferii fără experiență.

Citește și: Schimbări majore la examenul auto din România: Reapare proba de poligon și testul psihologic va fie extins

Pe durata acestei perioade, începătorii vor fi sancționați mai dur pentru:

- conducerea sub influența alcoolului,

- nefolosirea centurii de siguranță,

- lipsa scaunelor pentru copii sau

- alte încălcări legate de siguranța rutieră.

Un pas decisiv pentru creșterea siguranței rutiere în UE

Noile măsuri adoptate vin ca răspuns la statisticile alarmante privind accidentele din traficul rutier. Aproximativ 20.000 de persoane își pierd anual viața pe drumurile din Uniunea Europeană.

Prin aceste reglementări, autoritățile europene urmăresc formarea unor șoferi mai bine pregătiți, conștienți de:

- riscurile utilizării telefonului la volan,

- unghiurile moarte,

Citește și: O tânără de doar 19 ani, nu își poate controla obsesia pentru bronz! Totul a început încă de la vârsta de 14 ani

Citește si: Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate

- sistemele moderne de asistență la condus,

- și manevrele sigure, inclusiv în condiții dificile (zăpadă, gheață, drumuri umede).

Reguli noi pentru șoferii profesioniști

Pentru a combate lipsa acută de șoferi profesioniști, vârsta minimă pentru obținerea permisului de camion va fi redusă de la 21 la 18 ani, iar pentru autobuze, de la 24 la 21 de ani.

În plus, țările membre pot permite adolescenților de 17 ani să conducă autoutilitare sau camioane, cu condiția să fie însoțiți de un șofer cu experiență, doar pe teritoriul național.

Citește și: Motocicletele și bicicletele ar putea circula pe benzile destinate autobuzelor: Proiectul legislativ se află înregistrat la Senat

Crește valabilitatea permisului auto

Noile reglementări stabilesc și termene clare pentru valabilitatea permisului de conducere:

- 15 ani pentru autoturisme și motociclete,

- 5 ani pentru camioane și autobuze.

Totuși, dacă permisul este folosit ca act de identitate național, durata poate fi redusă la 10 ani.

Înainte de eliberarea primului permis, candidații trebuie să treacă printr-un control medical, care va include:

- testarea vederii,

- evaluarea cardiovasculară,

- alte investigații de bază.

Ulterior, la reînnoirea permisului, țările membre pot alege între repetarea acestor controale sau utilizarea formularului de autoevaluare.

Astfel, aceste reglementări europene privind permisul de conducere, inclusiv introducerea permisului digital și instituirea unei perioade de probă pentru șoferii începători, marchează un pas important în direcția creșterii siguranței rutiere în UE.

Implementarea lor va avea un impact major asupra modului în care sunt formați și evaluați șoferii, punând accent pe responsabilitate, educație și prevenție.