Se schimbă ora! România va trece la ora de iarnă

,

Când trece România la ora de iarnă? Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră.


In articol:

După ce Comisia Europeană a cerut renunţarea la schimbarea orei, este posibil ca anul 2021 să fie ultimul an în care se face o astfel de, chiar dacă România nu a ratificat până în prezent recomandarea.

Citeste si: Când se schimbă ora în anul 2021? Iată ce trebuie să faci pentru a potrivi ceasurile corect

Cand trecem la ora de iarnă

În 2021, trecerea la ora de iarnă se face între 30 și 31 octombrie. Astfel, în luna următoare ceasurile se vor da cu o oră înapoi, ora 04:00 devenind ora 03:00, iar noaptea va fi mai lungă.

Cadrele medicale au declarat că schimbarea orei ne poate afecta organismul. Iar persoanele cele mai afectate de această persoană sunt copiii și vârstnici.

Citeste si: Renunţăm la ora de vară în 2021? Ce a decis Comisia Europeană

Specialiștii susțin că dpă schimbarea orei, persoanele se adaptează complet în aproximativ două săptămâni.

Astfel, este recomandat să reduci consumul de stimulente, cum sunt cafeaua, ceaiul negru și orice fel de energizante, până când de adaptezi complet.

Efecte negative ale schimbărilor sezoniere de oră

Medicii susțin că principalele probleme pe care le au oamenii după schimbarea orei sunt insomnia, starea de oboseală, durerea de cap, dar și anxietatea.

„Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită pentru că ajută foarte mult, cu alte cuvinte, contactul cu natura. La vârtsnici adaptarea este mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult şi numărul de ore de somn şi mesele fixe şi mai ales medicaţia.

Practic se dă medicaţia peste cap”, a explicat psihologul Mihaela Săhlean.

Potivit Romania TV, Tudor Ciuhodaru a mărturisit că schimbarea orei creşte riscul de infarct şi de suicid, la unele persoane creşte riscul de infarct cu 5-10 la sută, timp de trei zile după schimbarea orei. De altfel, se majorează riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei.

„Riscurile mai mari există la persoanele cu boli cronice. Acestea sunt și la depresivi, dar şi la persoanele în vârstă care sunt şi singure. Toate aceste categorii suportă mai greu trecerea la ora de iarnă pentru că preferă să rămână în situaţii cunoscute.

Aici îndeplinirea sarcinilor zilnice devine un automatism. Această schimbare de oră vine aproape simultan cu frigul, lumina difuză sau culorile terne. Întâmpinaţi de toţi aceşti stimuli indivizii devin trişti, lipsiţi de vitalitate sau irascibili.

În plus, se confruntă cu insomnie, cefalee sau vertij, dar şi cu modificarea apetitului. Nu în ultimul rând, persoanele respective dau dovadă de o capacitate mai mică de concentrare”, spune Keren Rosner, un psiholog renumit.

Citeste si: Ne afecteaza pe TOTI! Medicii trag un semnal de alarma: Ce problemele ne asteapta cand se schimba ora

Cum să trecem uşor peste schimbarea la ora de iarnă:  „Este important să ascultăm cererea cetățenilor noștri de a nu mai schimba ora. 4,6 milioane de persoane au răspuns la consultarea publică cu privire la această problemă. Se estimează că 20% din populație suferă de probleme fizice sau mentale care au legătură cu schimbarea orei. Acestea sunt adesea grupuri vulnerabile în societate, cum ar fi copii, vârstnici și bolnavi cronici” a declarat Johan Danielsson (grupul S&D), raportorul Parlamentului.

 

Citește-ne pe

Citește și:

Un arhitect spulberă mitul vieţii de 5 stele de la Cluj: „Trăim într-o sărăcie generalizată”

Rezultatul autopsiei Alessiei Maria Raiciu - De ce a murit, de fapt, tânăra baschetbalistă la doar 18 ani

Voldomir Zelenski, ieșire furtunoasă: 'Vladimir Putin se teme de moarte!' / 'Nu există un embargo total asupra aprovizionării cu energie'

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Accident înfiorător - 20 de persoane arse de vii, după ce un autobuz s-a ciocnit cu o cisternă - Detalii șocante

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies