Se schimbă facturile de energie electrică, de la 1 aprilie. Cum vor arăta

Author: Diana Tilă
Actualizat: 07 mar 2023, 09:19

Se schimbă facturile la curent, de la 1 aprilie. Cum vor arăta

Sursa: PixaBay

Vești importante pentru români. Începând cu data de 1 aprilie 2023, facturile la curent electric vor suferi modificări.

ANRE a anunțat că noul model de factură la curent electric va

intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2023. Acesta a fost aprobat în urmă cu două săptămâni, iar în cadrul acestuia au fost stabilite informațiile pe care clientul final le va putea afla.

Citește și: Sute de mii de români nu vor mai primi carduri alimentare. Ajutorul era în valoare de 1.250 de lei

Se schimbă facturile de energie electrică, de la 1 aprilie. Cum vor arăta

Nagy Bege Zoltan a declarat că a fost aprobat noul regulament de furnizare în care s-a stabilit care sunt informațiile care trebuie incluse în facturile de energie electrică, care vor avea un nou format.

”Noi deja am aprobat conținutul facturii, în urmă cu două săptămâni, am aprobat noul regulament de furnizare în care am stabilit care sunt acele informații care trebuie incluse în facturile de energie electrică.

Nu am venit noi cu noutăți foarte mari, pentru că sunt directivele europene prevăzute foarte clar care spun care sunt informațiile care trebuie să fie incluse în facturi. Noi am împărțit aceste informații în două grupe mari”, a declarat Nagy Bege Zoltan în cadrul Antena 3 CNN.

Citește și: Mesajul Deei Maxer, după ce s-a zvonit că are deja o altă relație

Citește și: Vouchere de 3000 de lei pentru această categorie de pensionari! Iată în ce condiții vor putea intra în posesia banilor în luna martie!

De asemenea, Nagy Bege Zoltan a menționat că informațiile vor fi împărțite în două grupe mari. Potrivit acestuia, prima categorie va fi reprezentată de către informațiile prezente pe prima pagină a facturii, fiind și informațiile necesare oricărui client, acesta explicând că nu toți românii sunt interesați de mai multe detalii ale facturilor. În cazul celei de-a doua categorii, ea va fi prezentată în anexa facturii.

„Această aprobare a fost sub formă de listă. Deci am aprobat o listă cu aceste elemente și în acest moment am lansat în dezbatere publică, săptămâna aceasta, acest format. Vom ține în consultare publică și așteptăm observații și comentarii încă două săptămâni, după care va intra în aprobare, probabil pe parcursul lunii martie vom aproba și vom menține aceleași principii ca pe prima pagină să apară doar informațiile esențiale într-un format ușor de înțeles și doar informațiile care sunt necesare pentru a informa clientul despre consumul lui, despre prețul unitar plătit, care este suma totală de plată și alte informații cu privire la perioada facturată, cum poate să ia legătura cu furnizorul în momentul în care are o problemă cu factura”, a mai explicat acesta.

Ce se va întâmpla cu persoanele care nu locuiesc la adresa din buletin? Legea intră în vigoare de la 1 martie 2023

Prin urmare, noul model de factură va include în anexă comparații cu privire la consumul clientului în decursul anului anterior. Astfel, perioada facturată de către furnizor va fi confruntată cu aceeași lună a anului precedent, în acest fel, clientul va putea compara evoluția consumului său și să ia măsuri, în caz că sunt necesare modificări.

Citește și: Se dau 700 de lei de la stat pentru cei cu pensii sub 2.000 de lei

De ce au fost modificate facturile de energie electrică

Măsura a fost luată deoarece au existat discuții privind complexitatea facturilor, atât de energie cât și de gaze. În Parlament s-a cerut să se găsească un format care să poată fi înțeles ușor de ”un consumator mediu”. 

 


A venit momentul ca Robert să o confrunte pe Mihaela, care a avut cameră roșie cu Laurențiu. Este Robert gelos pe Laurențiu?