Se schimba Codul Rutier. Noua legislatie rutiera va include si trotinetele electrice

Guvernul doreste schimbarea Codului Rutier pentru introducerea legislatiei in ce priveste trotinetele electrice care au impanzit Bucurestiul.


In articol:

Guvernul are un proiect de ordonanță de urgență care să modifice și completeze Codul Rutier pentru cei care folosesc trotinete electrice.

În 2019, o abordare similară a trecut tacit de Senat și-a ajuns la Camera Deputaților pentru dezbatere și vot. Proiectul a fost inițiat de Sorin Moldovan, deputat PNL.

Acum, prin proiectul de la Guvern, trotinetele electrice ar trebui definite prin legislatie drept vehicul utilizat pentru transportul unei singure persoane, poate avea două sau trei roți și e articulat cu o bară în partea din față folosită ca dispozitiv de direcție. Totodată, astfel de trotinete electrice ar trebui să aibă, din construcție, capacitatea de-a merge cu mai mult de șase kilometri pe oră și mai puțin de 25 km/h.

O legislatie rutiera actualizata va prevedea ca cei care vor să conducă trotinete electrice trebuie să aibă cel puțin 14 ani. E interzis transportul pasagerilor și trotineta electrică oprită sau staționată pe partea carosabilă trebuie așezată lângă și în paralel cu marginea acesteia.

Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani.

Citeste si: De astăzi, rămâi fără permis dacă faci acest lucru simplu! S-a schimbat Codul Rutier

Citeste si: Schimbari masive in Codul Rutier. Veste bombă pentru toți șoferii din România

Totodată, astfel de trotinete electrice vor putea fi conduse numai pe pista pentru biciclete. În lipsa acesteia, vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h.

Mai util e și că trotinetele electrice vor trebui să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizante. Iar motorul nu poate fi mai mare de 250 wați.

Nerespectarea regulilor constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv de la 6 la 8 puncte-amendă. Ca sumă, asta înseamnă între 870 și 1.160 lei, dar, implicit, crește, dacă crește punctul de amendă.

Citeste si: Se dau amenzi usturatoare pentru soferi, chiar daca au cauciucuri de iarna si lanturi

Citeste si: Amenda permis expirat. Cat iti iei amenda daca esti prins ca circuli cu permisul expirat

Citeste si: Cum sunt prinsi soferii care folosesc telefonul! Metodele ingenioase ale politistilor

 

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate