Se dau câte 600 de lei de persoană! Intră în vigoare din aprilie

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 14 dec 2023, 02:45

Începând din aprilie, valoarea tichetului de creșă va crește.

Valoarea tichetelor de creșă a fost majorata la 600 de lei, începând din aprilie 2023

Crește valoarea tichetului de creșă

Începând cu luna aprilie 2023, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creșă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.

1.045/2018, cu modificările ulterioare, va fi de 600 de lei.

Citește și: Cine sunt românii care se pot pensiona mai devreme. Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru pensionarea anticipată

Valoarea aceasta va putea fi aplicată și pentru primele două luni ale semestrului II din acest an, respectiv august și septembrie 2023. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Se poate discuta de o indexare a valorii tichetului cu 300 de lei față de valoarea acum în vigoare, stabilită potrivit  Ordinului MMSS nr. 1.306/2022. 

Trebuie menționat faptul că la Parlament a fost înregistrată o propunere legislativă ce prevede acordarea contravalorii în lei a tichetelor de creșă, ca excepție de la regula acordării doar pe carduri electronice de bilete de valoare a acestora, ca răspuns la imposibilitatea actuală a angajatorilor de a acorda acest beneficiu extrasalarial angajaților care se întorc la lucru din concediul de creștere.

Astfel că, deși se indexează anual valoarea acestui tichet, practic, el nu este acordat, susțin parlamentarii care au venit cu propunerea. Într-adevăr, dacă ne uităm pe lista unităților emitente de bilete de valoare publicată de Ministerul Finanțelor, niciunul dintre emitenți nu are listate tichetele de creșă. 

Citește și: Cine sunt pensionarii care se bucură de tichetele sociale de Paște 2023! Câți bani primesc și ce acte trebuie să depună

Care sunt actele necesare pentru acordarea tichetului de creșă? 

Pentru a beneficia de tichetele de creșă, părinții trebuie să depună un dosar cu următoarele documente:

  1. a) cerere tip pentru acordarea tichetului de creșă;
  2. b) actul doveditor eliberat de creșa/entitatea asimilată acesteia la care este înscris copilul;
  3. c) documente care să ateste calitatea de părinte, respectiv certificatul de naștere al copilului, în cazul părinților naturali, sau hotărârea judecătorească de încuviințare a adopției, în cazul copilului adoptat;
  4. d) documente care să ateste calitatea de tutore,
    respectiv hotărârea judecătorească de instituire a tutelei sau, după caz, dispoziția autorității tutelare;
  5. e) declarație pe propria răspundere ca celălalt părinte sau, după caz, tutorele nu beneficiază de tichete de creșă, de concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  6. f) alte documente solicitate de angajator. Tichetele de creșă se vor putea cumula cu alocația de stat pentru copii și cu stimulentul de inserție, ajutorul financiar acordat părinților care revin la lucru înainte de terminarea concediului maternal.

Sursă: avocatnet.ro