Scumpirile în rândul alimentelor continuă. Prețul unei pâini este în continuă creștere

,
pâine-scumpir-alimente

Scumpirile în rândul alimentelor continuă. Prețul unei pâini este în continuă creștere

[Sursa foto: Istock]

Prețurile alimentelor continuă să crească, inclusiv la alimentele de bază. Fermierii au anunțat că, anul acesta, producția de cereale va fi mai mică decât cea de anul trecut, cu 15%. Așadar, trebuie să ne așteptăm la un nou val de scumpiri.


In articol:

Producția de cereale, care va fi cu 15% mai mică decât anul trecut, va duce la scumpiri în rândul alimentelor. Pâinea, unul dintre alimentele de bază ale noastre, se va scumpi și ea, după ce prețul a mai crescut de câteva ori în ultima perioadă.

Conform Romaniatv.net, agricultorii se confruntă cu o creștere a cheltuielilor cuprinsă între 15 și 20%. Așadar, aceștia trebuie să își scumpească produsele, pentru a-și recupera investiția, lucru ce dă și mai tare peste cap bugetul românilor.

Cum a fost afectată producția

Grâul a suferit o scădere a producției cu 20,7%, iar porumbul este cu 9% mai puțin decât anul trecut. Acest lucru ne va obliga să scoatem mai mulți bani din buzunare pentru produsele de panificație și pentru cele de morărit.

Citeste si: Criză de ulei alimentar în magazinele din România! Imagini cu oamenii cărând baxuri întregi în supermarketuri. Rezervele mai ajung doar şase săptămâni

Mai mult decât atât, același luru va trebui să îl facem și în ceea ce privește alimentele provenite de la animale, precum carnea și lactatele.

„Consecinţele sunt clare: se va scumpi mult pâinea, produsele de panificaţie, zootehnia va suferi. Se scumpeşte (pâinea – n.r.) anul acesta cu aproximativ 50%, probabil, în funcţie de situaţia cerealelor la nivelul ţării”, a spus Lică Iulian, un fermier din Teleorman, potrivit Antena 3, relatează Romaniatv.net.

pâine-scumpir-alimente

Scumpirile în rândul alimentelor continuă. Prețul unei pâini este în continuă creștere

[Sursa foto: Istock]

Adrian Ghesnoiu, Ministrul Agriculturii, pune scumpirile alimentare pe seama prețurilor tot mai mari la energie și la gaz

Adrian Ghesnoiu a spus că lucrurile vor avea parte de o îmbunătățire, deoarece legumele românești au început să apară, iar acestea ur urma să aibă un preț mai mic decât cel al alimentelor de până acum, relatează Digi24.ro.

„Cifrele anunțate azi privind inflația sunt rezultatul a ce spuneam că se va întâmpla în urmă cu doi ani, când au început să crească prețurile la gaze și la energie, era evident că vor lovi undeva.

Creșterea prețurilor la energie și la gaz a creat bulgărele de zăpadă care s-a rostogolit. Să ne uităm cât era prețul materiilor prime anul trecut și cât e acum. Toate au ridicat costul produselor finite și s-au înregistrat aceste majorări.

Citeste si: Legumele care îi pot îmbogăți pe agricultori în 2022. Cultivarea lor aduce venituri uriașe

În bugetul Ministerului Agriculturii, putem să prindem sumele necesare, ca programele derulate să mențină nivelul de producție, pentru că, dacă pe lângă acești factori externi, care fac prețul produsului, adăugăm și scăderea de producție a materiilor prime, presiunea va fi mai mare pe produsele finite. Programele sunt în implementare.

Cartofii au fost una din bazele de plecare în analiza făcută când am elaborat bugetul pentru 2022. Am alocat 15 milioane de lei pentru producătorii de cartofi, pentru strugurii de masă, pentru zootehnie sau pentru zona vegetală", a spus ministrul.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

O criză alimentară la nivel mondial va veni în luna iulie, pe fondul războiului din Ucraina

China duce trena Rusiei: Primul oficial chinez care sugerează că SUA se află în spatele sabotării Nord Stream (Foto)

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Soluția găsită de români pentru a face față scumpirilor apărute după creșterea inflației. Tot mai multe persoane apelează la această metodă

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies