Scumpiri record la alcool. Din anul 2023, prețurile pentru băuturile alcoolice vor fi mai mari și cu 15%

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 26 oct 2022, 13:29

Scumpiri record la alcool. Din anul 2023, prețurile pentru băuturile alcoolice vor fi mai mari și cu 15%

Sursa: Istock

Noi scumpiri se vor înregistra la alcool, începând cu anul 2023. Reprezentanții industriei susțin că acest lucru va fi cauzat de actualizarea accizei la alcool proporțional cu inflația.

Reprezentanții industriei băuturilor alcoolice anunță că, începând cu anul 2023, se vor înregistra noi scumpiri la alcool.

Anul 2023 aduce noi scumpiri la alcool

Deoarece prețurile la alcool vor crește, experții din domeniu susțin că va începe să se dezvolte comerțul cu alcoolul contrafăcut.

Conform observatornews.ro, anul acesta, producătorii de băuturi spirtoase au fost nevoiți să scumpească prețurile, deoarece, în unele cazuri, materia primă a crescut chiar și cu 80%.

Mai exact, în cazul băuturilor cu o concentrație de peste 40 de grade, fiecare litru ar urma să coste mai mult cu 4,5 lei. Cu toate acestea, experții din domeniu susțin că oamenii vor continua să consume alcool, doar că va crește cantitatea de alcool cumpărată ilegal.

Citeste si: Uniunea Europeană trimite României 2,2 milioane de euro pentru a face față prețurilor mari la energie. Anunțul făcut de Nicolae Ciucă

De asemenea, producătorii estimează o scădere a vânzărilor chiar și cu 30%, iar numărul personalului angajat va scădea cu aproximativ 15%. Tocmai din acest motiv, producătorii au venit cu o propunere: o creștere etapizată a prețului, care să aibă loc în termen de trei ani, motivând că, anul acesta, prețurile s-au scumpit, deja, de două ori.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Ultima scumpire a alcoolului a avut loc în luna august

Începând cu data de 1 august 2022, un val nou de scumpiri a avut loc, iar printre produsele pentru care românii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar se numără țigările și alcoolul.

Codul Fiscal a impus, printre altele, și majorarea accizelor la tutun și la băuturile alcoolice, ceea ce a dus la creșteri de preț mult resimțite, în condițiile în care toate prețurile au crescut, indiferent de domeniu.

Un pachet de țigări a ajuns să coste, de la 1 august 2022, cu 60 de bani mai mult, iar aceeași majorare de preț de aplică și pentru fiecare litru de alcool. La raft, prețurile au suferit modificări, în funcție de tipul de alcool achiziționat, iar această regulă se aplică și pentru pachetele de țigări.

Citeste si: Vouchere de 4.000 de lei de la stat! Cine va beneficia de acest ajutor? Anunțul făcut de Marcel Boloş

Codul Fiscal a venit și cu alte modificări, așa cum am menționat anterior. Mai exact, persoanele care câștigă la jocurile de noroc trebuie să plătească un impozit mai mare decât o făceau până acum. Cel mai mare impozit, adică de 40%, trebuie plătit de persoanele care câștigă peste 66.750 de lei.

Contractele part-time sunt și ele supraimpozitate, fiind taxate la nivelul salariului minim, iar angajații din domeniul construcțiilor și cei din domeniul agriculturii nu vor mai beneficia de aceleași facilități fiscale.

Plafonul va scădea la 10.000 de lei, de la 30.000 de lei.

 


Momente de senzație în Casa iubirii! Sebastian l-a dat de gol pe Bogdan! Concurentul n-a avut încotro și a recunoscut că o place pe Rebecca! Iată ce reacții s-au stârnit în rândul fetelor!