Schimbare importantă în ceea ce privește alocațiile. Ce trebuie să știe părinții care depun actele pentru alocațiile bebelușilor

Autor: Silvia Cirstea

Imagine cu scop ilustrativ 

Sursa: Unsplash

Noi modificări în ceea ce privește acordarea alocațiilor. Vezi mai jos schimbarea importantă la care trebuie să se aștepte viitorii părinți!

Un proiect de lege vizează o schimbare importantă pentru alocația de stat. Potrivit propunerii, acest drept pentru copii se stabilește începând cu data nașterii copilului. Totodată, plata drepturilor se face proporțional începând cu luna următoare depunerii cererii. Iată ce trebuie să știe viitorii părinți despre alocația unui nou-născut!

Schimbare importantă în ceea ce privește alocațiile

Alocația pentru copii este o formă de sprijin financiar acordată de către stat părinților sau tutorilor legali pentru îngrijirea și creșterea copiilor.

Aceasta are rolul de a contribui la satisfacerea nevoilor de bază ale copiilor și la asigurarea unui nivel minim de trai. În prezent, legea prevede că dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul. Totodată, plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.

Cu toate acestea, potrivit unui nou proiect de lege, aceste proceduri ar urma să sufere modificări.

Mai exact, potrivit capital.ro, noul proiect prevede ca dreptul la alocație pentru copii să se stabilească începând cu data nașterii copilului. De asemenea, propunerea prevede ca plata drepturilor să se facă începând cu ziua nașterii copilului.

„Ținând cont de prevederile constituționale referitoare la egalitatea în drepturi și garantarea alocației de stat, se impune ca plata drepturilor cuvenite să se facă începând cu ziua nașterii copilului.

Ținând cont de prevederile constituționale referitoare la egalitatea în drepturi și garantarea alocației de stat, se impune ca plata drepturilor cuvenite să se facă începând cu ziua nașterii copilului”, se arată în expunerea de motive a proiectului, conform sursei citate mai sus.

Citește și: Se măresc alocațiile în 2024! De câți bani în plus vor beneficia copiii

Ce acte sunt necesare pentru alocația unui nou născut

Dacă ai un nou-născut sau urmează să devii părinte în viitor, trebuie să știi că cererile pentru stabilirea alocației de stat se depun și se înregistrează la primăria comunei, orașului, municipiului sau sectoarelor municipiului București, pe a căror rază teritorială își au domiciliul sau reședința reprezentanții legali ai copiilor. De asemenea, viitorii părinți trebuie să ia la cunoștință faptul că solicitarea acordării alocației pentru copiii nou-născuți se face până la împlinirea de către copil a vârstei de 12 luni.

Totodată, pentru acordarea alocației este necesară întocmirea unui dosar care trebuie să conțină următoarele acte:

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

-Cerere;

-Copie acte de identitate părinți;

-Certificat de naștere copil copie și original;

-Libret de familie sau certificat de familie copie și original;

-Copie hotărâre de adopție, după caz;

-Copie acte reședință;

-Extras de cont pe numele titularului, în cazul în care părinții vor alocația într-un cont bancar.