Scene ingrozitoare, ce aduc aminte de anii '90! Acesta ar trebui numit LAGAR, nu centru de ingrijire pentru copii!

Intr-un centru pentru persoanele cu dizabilitati copiii erau legati de maini si de picioare chiar de asistentele care trebuiau sa ii ingrijeasca.

Scenele urmatoare ne fac sa ne intrebam daca nu cumva ne-am intors in timp. Sunt imagini cutremuratoare suprinse intr-un centru rezidential pentru copii cu dizabilitati. Locul in care ar trebui sa aiba parte de toata atentia din lume s-a trasformat, insa, intr-un lagar de concentrare care te duce cu gandul la anii ‘90 , cand orfelinatele Romaniei aveau sa ingrozeasca o lume intreaga.

Un copil care nu pare sa aiba mai mult de 14-15 ani este complet dezbracat. Zace inconstient, parca, in pat si nimeni nu ii acorda atentie. Pare o imagine obisnuita in salon. Intr-un alt pat, un alt copil cu un picior legat de pat, cu o fasie rupta probabil dintr-o haina veche.  Nu se poate misca, iar din cauza bolii nu poate nici sa cera ajutor. Legatura este atat de stransa, incat cu siguranta ii provoaca dureri.

Cativa pasi mai incolo, o copila se poate considera norocoasa. Funia groasa legata cu mai multe noduri de pat ii permite sa se miste in jurul patului. E precum un animal priponit care cere mila. Se indreapta catre camera de luat vedere cu speranta ca cineva o va salva din legatura care ii strange piciorul. Intr-o sala de langa saloanele de detentie, cativa copii repeta pentru serbarea de ziua mamei.

Imaginile groazei sunt filmate de un jurnalist independent, la Centrul Rezidential de Recuperare a Tinerilor cu Afectiuni Neuropsihice Babeni din judetul Valcea. Ziarista s-a dat drept nepoata directorului Directiei de Asistenta Sociala si asa i s-au deschis toate usile dincolo de care se ascundea cosmarul a 67 de suflete, cu varste cuprinse intre 7 si 23 de ani. Cu aceste imagini, tanara s-a dus glont la conducerea centrului, dar si la mai-marii de la judet care raspund de soarta copiilor. S-a facut o  ancheta si s-au dat sanctiuni. Culmea, dupa toate masurile, centrul tot al nimanui a ramas.

E un fel de sat fara caini. Copiii pot parasi oricand centrul fara ca nimeni sa observe, pentru ca poarta de la intrare nu se inchide. Ajungem si noi la conducerea centrului si punem aceleasi intrebari - cum se posibil? Explicatia seaca te lasa mut: lipsa banilor si lipsa  personalului. Vorbele nu amelioreaza suferintele copiilor din centru.

In timp ce in imagini vedem trei copii, reprezentantii Directiei de Asistenta Sociala vad doar unul singur  iar vinovat ar fi  tot unul: infirmiera care i-ar fi legat de pat.  In rest, cadrele medicale au primit doar o sanctiune de 10 la suta din salariu, timp de 3 luni. Asa se face ca acum institutia nu este condusa de nimeni.  Viitorul director inca incearca sa se dumireasca ce se intampla la centru.

Ar fi, insa, si o veste buna- dupa ce echipa de investigatie a filmat ororile din centru, unul dintre copiii legati ar fi fost mutat. Daca ii va fi mai bine, nu putem sti, cert este ca un copil bolnav ar trebui sa aiba parte de tratament special care sa il puna pe picioare si nu sa-l doboare si mai mult. MaI grav este ca astfel de practici sunt des intalnite in centrele de profil, iar de fiecare data autoritatile ridica din umeri si dau vina pe sistem. Ce nu stie sistemul este ca in spitalele tarii bolnavii nu sunt  cifre seci incluse in statistici.

##VIDEO136869##

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate