Șase țări propun, azi, interzicerea rețelelor sociale pentru toți minorii din Uniunea Europeană

Autor: Bianca Vidoi

Șase țări propun, azi, interzicerea rețelelor sociale

Sursa: Shutterstock

Șase țări din Uniunea Europeană vor propune, astăzi, interzicerea rețelelor sociale pentru minori.

Numărul minorilor care își creează conturi pe rețelele socializare a reprezentat un semnal de alarmă și un motiv de îngrijorare pentru țările din Uniunea Europeană. Vineri, 6 iunie 2025, șase țări vor propune interzicerea rețelelor sociale pentru toți minorii din Uniunea Europeană.

Șase țări propun, azi, interzicerea rețelelor sociale pentru toți minorii din Uniunea Europeană

Spania, Franța și Grecia vor prezenta vineri, 6 iunie 2025, o propunere comună pentru stabilirea unei vârste minime de acces la rețelele sociale pentru toate țările din Uniunea Europeană.

Această propunere va fi prezentată în cadrul Consiliului pentru Telecomunicații al Uniunii Europene. Deși Spania, Franța și Grecia vor prezenta propunerea, inițiativa este susținută și de Danemarca, Slovenia și Cipru.

Propunerea realizată de cele șase țări europene nu specifică vârsta minimă de la care ar trebui să se permită accesul minorilor la rețelele sociale, dar nici dacă această vârstă poate să difere în funcție de tipul conținutului.

Detaliile amănunțite ale propunerii vor fi conturate și stabilite după o discuție amănunțită a celor 27 de țări membre ale Uniunii Europene, potrivit mediafax.ro.

Citește și: Rețelele sociale, interzise complet copiilor sub 15 ani. Reglementarea va fi făcută la nivelul Uniunii Europene

În prezent, una dintre măsurile stabilite în propunerea celor șase țări UE presupune introducerea unor instrumente obligatorii de verificare a vârstei.

Alături de această măsură, cele șase țări UE propun introducerea unui control parental activ pe toate dispozitivele mobile conectate la internet. Spania, Franța și Grecia, alături de Danemarca, Slovenia și Cipru, au scos în evidență și dependența pe care o creează rețelele sociale.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: O femeie a decedat, după ce și-a dat foc în plină stradă. Pompierii nu au mai putut face nimic

Din acest motiv, una dintre măsurile prezentate în propunere dorește adaptarea designului rețelelor sociale în funcție de vârstă prin limitarea redării automate a videoclipurilor, a ferestrelor pop-up sau a personalizării excesive a profilurilor.

Comisia Europeană dezvoltă o aplicație pentru minori

Comisia Europeană dezvoltă deja o aplicație mobilă prin care utilizatorii UE vor putea să demonstreze că au peste 18 ani. Utilizatorii nu vor fi nevoiți să-și dezvăluite data nașterii pentru a demonstra că au peste 18 ani.

În prezent, aplicația dezvoltată de Comisia Europeană este testată într-un program pilot cu participarea Spaniei, Franței, Greciei, Danemarcei și Italiei.

Această aplicație mobilă ar putea fi lansată în luna iulie a anului 2025. Cu toate acestea, Comisia Europeană a evidențiat că ar trebui să se pună accent pe designul sigur al platformelor, nu neapărat pe vârsta minimă de accesare a rețelelor sociale.

Trei țări ale Uniunii Europene au adoptat diferite măsuri, la nivel național, pentru protecția minorilor în mediul online. În Spania s-a aprobat legea care propune ridicarea vârstei minime de acces la rețele sociale la 16 ani. În Franța s-au impus deja măsuri asemănătoare, precum verificarea vârstei pentru accesul la site-uri cu conținut pentru adulți.

Franța susține și interzicerea telefoanelor mobile sub 11 ani, alături de interzicerea rețelelor sociale înainte de 15 ani. În Grecia a început o campanie de informare a părinților, astfel încât să știe cât mai multe despre beneficiile controlului parental, dar și despre pericolele din mediul online.