Rețelele sociale reprezintă o îngrijorare tot mai mare pentru țările din Uniunea Europeană, în mod special numărul copiilor care își fac conturi pe astfel de platforme. La începutul lunii iunie, mai multe țări din Uniunea Europeană vor demara o reglementare prin care niciun copil sub 15 ani nu va mai avea voie să acceseze rețelele sociale.
Rețelele sociale, interzise complet copiilor sub 15 ani
Grecia a fost prima țară care a dorit să îi ceară Bruxelles-ului să meargă mai departe cu stabilirea unei „vârste a maturității digitale” la nivelul Uniunii Europene. Ulterior, mai multe țări din Uniunea Europeană s-au alăturat acestei propuneri demarate de Grecia. Franța a propus ca vârsta minimă să fie cea de 15 ani, vârstă care este susținută și de Danemarca.
Danemarca urmează să preia președinția europeană în a doua parte a anului, motiv pentru care sunt șanse foarte mari ca vârsta minimă pentru accesul pe rețelele sociale să fie de 15 ani.
Propunerea țărilor din Uniunea Europeană este ca atunci când un minor intră pe o astfel de platformă, accesul lor să fie realizat printr-un consimțământ explicit din partea părinților, nu de unul automat. Miniștrii digitalizării din Uniunea Europeană vor dezbate această propunere la o reuniune de la începutul lunii iunie.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
În cadrul reuniunii, miniștrii digitalizării vor dezbate dacă verificarea vârstei și a controlului parental obligatoriu ar trebui făcută la nivelul dispozitivelor sau prin intermediul unei aplicații. În cazul în care miniștrii digitalizării vor decide că prima variantă este una favorabilă, atunci sistemele de operare Android și iOS se vor ocupa de aceste modificări.
Platformele sociale, incluzând și Meta, doresc ca acest control parental să se realizeze la nivel de sistem de operare sau magazin de aplicații, în timp ce Google și Apple doresc ca fiecare producător de telefoane să găsească soluții.
Reglementarea va fi făcută la nivelul Uniunii Europene
Acestea nu sunt singurele schimbări pe care Uniunea Europeană vrea să le realizeze în următoarea perioadă. Comisia vrea să reglementeze „arhitecturile persuasive”, printre care se numără și funcții precum redarea automată, personalizarea și ferestrele pop-up.
Acestea au fost create pentru a crește atractivitatea aplicațiilor și a menține utilizatorii online mai mult timp.Reglementarea vârstei de accesare a rețelelor sociale a fost făcută pentru prima oară în Australia. În această țară, niciun copil sub 16 ani nu are voie să-și creeze conturi pe anumite platforme de socializare. Această reglementare va intra în vigoare în Australia la finalul anului 2025. Conceptul de restricționare al rețelelor sociale pentru minori a început în Franța, acolo unde Emmanuel Macron a început încă de anul trecut o serie de restricții pentru blocarea accesului copiilor.
Ulterior, Grecia a decis să dezbată această problemă la nivelul Uniunii Europene. Grecia consideră că o interdicție totală este greu de implementat, astfel dorește să caute soluții pentru verificarea vârstei, dar și pentru obligarea platformelor să verifice conținutul care poate ajunge la minori prin intermediul rețelelor sociale, evitând funcțiile care creează dependență.