România are a treia cea mai mică speranță de viață din UE. Eurostat: Care este vârsta medie până la care trăiesc românii

Autor: Bianca Vidoi

România are a treia cea mai mică speranță de viață din UE

Sursa: Shutterstock

Datele oferite de Eurostat arată că România are a treia cea mai scăzută speranță de viață din Uniunea Europeană.

Ultimele date publicate de Eurostat clasează România pe lista țărilor cu cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană. Țara noastră se poziționează pe al treilea loc. Cu toate acestea, există anumite regiuni din România în care locuitorii trăiesc puțin peste media națională. Iată care este vârsta medie până la care trăiesc românii.

România are a treia cea mai mică speranță de viață din UE

Pe baza datelor analizate de Eurostat, înregistrate în anul 2023, România are a treia cea mai scăzută speranță de viață din Uniunea Europeană, cu o medie de 76,4 ani. Speranța medie de viață la naștere în Uniunea Europeană a crescut în anul 2023, ajungând astfel la 81,4 ani, cu 0,8 ani mai mult față de anul precedent. Indicatorul înregistrat în anul 2023 este cel mai ridicat din 2002 încoace, marcând o creștere totală de 3,8 ani.

Perioada cea mai sumbră pentru speranța medie de viață în Uniunea Europeană a fost în 2020 și 2021, din cauza pandemiei de COVID-19.

Deși speranța medie de viață la naștere este de 81,4 ani, această valoare a fost depășită în 15 țări din Uniunea Europeană. Cele mai mari valori înregistrate în anul 2023 au fost în Spania, de 84,0 ani, Italia, de 83,5 ani, Luxembourg, de 83,4 ani, dar și în Malta și Suedia, de 83,4 ani.

Pe lista țărilor din Uniunea Europeană cu cele mai scăzute valori ale speranței de viață se află Bulgaria, cu 75,8 ani, Serbia, cu 76,2 ani și România, cu o vârstă medie de 76,4 ani.

România ocupă astfel locul al treilea pe lista țărilor cu cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană, însă această vârstă medie de viață a crescut pe parcursul ultimelor trei decenii. În ultimii 30 de ani, vârsta medie de viață a românilor a crescut cu 7 ani, de la aproximativ 69,9 ani, în anul 1990, la 76,4 ani, potrivit datelor oferite de Eurostat,

potrivit antena3.ro.

Citește și: Pensiile din România pe ultimul loc din Europa: Pensionarii din Uniunea Europeană ar trebui să primească aproximativ 60% din veniturile anterioare

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Unii pensionari vor beneficia de bilet de tratament balnear gratuit! Află dacă și tu faci parte din categoriile vizate

Există anumite regiuni din România în care locuitorii trăiesc puțin peste vârsta medie națională. Locuitorii din București-Ilfov au cea mai ridicată speranță de viață din România, mai exact de 77,6 ani. Și locuitorii din centrul și sud-vestul Olteniei depășesc vârsta medie națională, atingând astfel vârsta de 77 de ani.

Și persoanele care locuiesc în vestul Românie trăiesc puțin peste media națională, ajungând la 76,5 ani, alături de locuitorii din nord-vestul țării, care trăiesc în medie până la vârsta de 76,6 ani.

La polul opus se află locuitorii din sudul Munteniei, care trăiesc în medie până la vârsta de 76,1 ani, alături de locuitorii din sud-estul României, care au o speranță de viață de 75,7 ani.

Femeile au o speranță de viață mai mare decât bărbații

Datele Eurostat arată că femeile din România au o speranță de viață mare decât bărbații, diferența fiind una semnificativă. În 2023, femeile au o speranță medie de viață de 80,4 ani, cu 7,8 ani mai mult față de speranța medie de viață a bărbaților, care este de 72,6 ani. Principalul motiv pentru care femeile din România trăiesc mai mult decât bărbații îl reprezintă expunerea mai mare la factori de risc.

Printre acești factori de risc se numără și fumatul și consumul excesiv de alcool, care își pun amprenta asupra diferenței speranței de viață dintre bărbați și femei, potrivit unui profil de sănătate al României realizat de Comisia Europeană, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și de Observatorul European pentru Sisteme și Politici de Sănătate.

Profilul de sănătate arată că în anul 2019, 30,6% dintre bărbații din România fumau zilnic, în timp ce 53,1% consumă alcool în exces. Același profil de sănătate arată că în același an, doar 7,5% dintre femei fumau zilnic, în timp ce consumul excesiv de alcool era mult mai rar.