Sarbatoarea Bunei Vestiri sau Blagovestenia, 25 martie 2021 - prima dezlegare la peste din Postul Mare. Cand va fi urmatoarea dezlegare la peste pentru crestini?

,
buna vestire 25 martie 2021
Buna Vestire, 25 martie 2021, prima dezlegare la peste in Postul Pastelui pentru crestinii ortodocsi.

In fiecare an, pe data de 25 martie, Biserica crestin-ortodoxa praznuieste sarbatoarea Bunei Vestiri sau Blagovestenia.


In articol:

Potrivit Bisericii crestine, Buna Vestire sau Blagovestenia (termen provenit din limba slava, ce inseamna buna vestire) este prima mare sarbatoarea dedicata Maicii Domnului, ce reprezinta momentul in care Sfantul Gavriil i-a vestit Fecioare Maria ca Il va naste pe Iisus Hristos.

Buna Vestire sau Blagovestenia, 25 martie 2021

Biserica crestina aminteste faptul ca Fecioara Maria a fost de acord cu intruparea Domnului, iar dupa ce Ea a rostit:  "Fie mie dupa cuvantul tau!", Fiul lui Dumnezeu S-a pogorat in pantecele Sale prin Duhul Sfant. Astfel, Buna Vestire a devenit baza tuturor celorlalte praznice inchinate Fecioarei Maria si Mantuitorului Iisus Hristos.

buna vestire 25 martie 2021
Buna Vestire, 25 martie 2021, prima dezlegare la peste in Postul Mare.

Citeste si: Sărbătoare mare mâine, 25 martie, în Calendarul Ortodox. E cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului

"Troparul sarbatorii Bunei Vestiri ne spune ca astazi este inceputul mantuirii noastre […]. Fiul lui Dumnezeu (Cel vesnic) Fiu Fecioarei Se face […]". Aceasta inseamna ca Cel ce Se naste vesnic din Tatal, fara mama, in ceruri, Se zamisleste si Se naste din mama, fara tata, pe pamant.

Deci, aceasta ne arata ca sarbatoarea de astazi, desi se numeste Buna Vestire a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, este si o sarbatoare imparateasca a Mantuitorului Iisus Hristos, pentru ca este sarbatoarea Intruparii sau zamislirii Lui ca om, din Fecioara Maria. Acest adevar il arata si otpustul sau apolisul slujbei sarbatorii de astazi: "Cel ce a binevoit a Se intrupa pentru mantuirea noastra, Hristos, Adevaratul nostru Dumnezeu, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Sale si ale tuturor sfintilor, sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca pe noi, ca un bun si de oameni iubitor", a spus Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, intr-o predica inchinata sarbatorii a Bunei
Vestiri.

In ziua de 25 martie cade anul acesta in cea de-a doua saptamana a Postului Mare si este prima zi in care crestinii au dezlegare la peste. Ceea ce inseamna, potrivit calendarului crestin-ortodox, ca pe langa alimentele de post, acestia vor avea dezlegare la ulei, vin si peste.

"Buna Vestire, în oricare dintre zilele Sfântului Post se va arăta și până la Duminica Floriilor de se va întâmpla, dezlegăm la peşte şi la vin.

Şi mâncăm o dată în zi, afară de sâmbătă şi duminică. Iar în Săptămâna cea Mare, până în Joia cea Mare, dezlegăm la vin şi la untdelemn. Iar în Vinerea cea Mare, numai la vin", spunea Sfantul Sava despre sarbatoarea Bunei Vestiri.

Cand se mananca peste in Postul Mare in 2021!

Anul acesta, Postul Pastelui sau Postul Mare a inceput in data de 15 martie si se va incheia pe data de 1 mai, iar Pastele va fi prznuit pe 2 mai 2021.

Astfel, crediciosii crestin-ortodocsi care vor sa respecte aceasta perioada de post trupesc si sufletesc, vor adopta o atitudine spirituala si smerita, se vor ruga intens pentru a-si curata sufletul si totodata vor renunta la alimentele de dulce precum: carne, branza, lapte, oua si peste.

buna vestire 25 martie 2021
Buna Vestire, 25 martie 2021, dezlegare la peste pentru crestinii ortodocsi.

Pe parcursul Postului Mare vor exista si zile in care crestinii vor avea dezlegare la peste, ulei si vin, cand pe langa alimentele de post vor putea consuma si peste, ulei si vin. Postul Pastelui are doua dezlegari la peste si anume: in ziua sarbatorii Bunei Vestiri, pe 25 martie, care cade intr-o zi de joi, anul acesta si de sarbatoarea Floriilor, mai precis in duminica dinaintea Pastelui.
Astfel, in aceste doua zile, in Postul Mare, credinciosii pot manca diverse mancaruri din peste precum: ciorba de peste, crap la cuptor, salata cu peste afumat, sau peste fript sau prajit.

Citeste si: Tradiții și obiceiuri de 25 martie. Ce este bine să faci în această zi pentru liniștea sufletului

Citeste si: Când pică prima dezlegare la pește în Postul Paștelui

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Când pică prima dezlegare la pește în Postul Paștelui

Viktor Orban refuză banii din PNRR-ul Ungariei, dacă UE pune condiții privitoare la legea anti-LGBT

Laura Cosoi îi DISTRUGE pe Smiley și Gina Pistol! I-a UMILIT în public ca niciodată!

Sărbătoare mare mâine, 25 martie, în Calendarul Ortodox. E cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului

Tradiții și obiceiuri de 25 martie. Ce este bine să faci în această zi pentru liniștea sufletului

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies