Sărbătoare mare mâine, 25 martie, în Calendarul Ortodox. E cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului

,

Mâine este sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox. Credincioșii prăznuiesc cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului.


In articol:

Ziua de 25 martie este trecută în fiecare an cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Biserica prăznuiește Buna Vestire sau Blogoveștenia, cum mai este cunoscută această sărbătoare.

25 martie, sărbătoare mare pentru creștini

În fiecare an, pe data de 25 martie, se sărbătorește Buna Vestire. Este un praznic care amintește de ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil a anunțat-o pe Fecioara Maria că îl va aduce pe lume pe Iisus Hristos.

De fiecare dată, Buna Vestire sau Blagoveștenia pică în Postul Paștelui. Indiferent de ziua în care cade această sărbătoare, este dezlegare la pește.

Excepție fac perioadele în care Buna Vestire este în Săptămâna Mare. Astfel, dacă pică de luni până joi, inclusiv, este dezlegare la untdelemn și la vin.

În cazul în care se sărbătorește în Vinerea sau în Sâmbăta Mare, se dezleagă doar la vin.

În 2021, Buna Vestire cade joia aceasta.

Buna Vestire, cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului

Așa cum știm deja, Maica Domnului are mai multe sărbători în calendar.

Cea mai veche dintre acestea este Buna Vestire.

Aceasta este prima sărbătoare care a fost confirmată în documente, încă din secolul al IV-lea sau al V-lea. Atunci a fost zidită o biserică la Nazaret, chiar în locul în care fusese casa în care Maica Domnului a aflat că îl va naște pe Iisus.

Buna Vestire nu a fost sărbătorită însă întotdeauna pe 25 martie. Unii o prăznuiau în Ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie.

Alte biserici, în special cele din Apus, sărbătoreau Buna Vestire pe 18 decembrie, cu o săptămână înainte de Nașterea Domnului.

Papa Leon al II-lea a fost cel care introdus această sărbătoare la Roma. Inițial, se numea Sărbătoarea Așteptării Nașterii Domnului și era doar o zi de petrecere locală.

În partea de Apus, data acestei sărbători s-a tot schimbat, până în secolul al XI-lea, când a fost aleasă ziua de 25 martie, pentru a sărbători Buna Vestire.

În schimb, în zona de Răsărit, 25 martie a devenit ziua în care s-a sărbătorit Buna Vestire imediat după ce Crăciunul a început să fie celebrat pe data de 25 decembrie.

Asta se întâmpla în prima jumătate a secolului al V-lea. În acest moment, Armenia este singura țară în care Buna Vestire se sărbătorește în funcție de data veche a Crăciunului, adică 6 ianuarie. Astfel, armenii prăznuiesc Buna Vestire pe 7 aprilie.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Tulpina sud-africană COVID poate anula efectele vaccinării cu serul Pfizer! Ce au descoperit cercetătorii din Israel

Scandalul de la Foişor face şi alte victime: Mai puţine transplanturi osoase după transformarea spitalului în suport COVID/ INTERVIU

Ana Porgras rupe tăcerea! Motivul real pentru care a fost propusă de Jador și eliminată de la Survivor România

Se deschid sălile de sport? Ce decizie surprinzătoare a luat Curtea de Apel

Mellina a fost eliminată de la “Survivor România”. Votul publicului a fost decisiv și aseară, când peste 2,5 miloane de fani urmăreau bătălia între Faimoși și Războinici, dar și...

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies