Sarbatoare religioasa importanta, vineri, 18 iunie 2021. Biserica Ortodoxa cinsteste trei mari Sfinti, dar si Odovania praznicului Inaltarii Domnului! Ce semnificatie are aceasta zi!

,
Sarbatoare mare  18 iunie, Sfintii Mucenici Leontie, Ipatie si Teodul
Sarbatoare mare 18 iunie, Sfintii Mucenici Leontie, Ipatie si Teodul[Sursa foto: doxologia.ro]

Sarbatoare importanta pe 18 iunie 2021. Crestinii ortodocsi ii praznuiesc pe Sfintii Mucenici Leontie, Ipatie si Teodul si totodata Odovania praznicului Inaltarii Domnului.


In articol:

Credinciosii ortodocsi cinstesc la data de 18 iunie, in fiecare an, o sarbatoare importanta deoarece sunt pomeniti in Biserica ortodoxa trei mari Sfinti Mucenici: Mucenici Leontie, Ipatie si Teodul.

Anul acesta cele trei sarbatori au picat intr-o zi de vineri, cand crestinii ortodocsi postesc, insa vor avea dezlegare la peste.

Si de asemenea cele trei sarbatori se suprapun si cu Odovania Praznicului Inaltarii Domnului.

Tot in ziua de 18 iunie sunt pemeniti in biserica ortodoxa: Sfantul Mucenic Eterie; Icoana Maicii Domnului Bogolubskaia; Cuviosul Erasm; Sfintii doi mucenici din Cipru; Cuviosul Leontie, de la Manastirea Pesterile Kievului; Cuviosul Leontie, din sfanta Chinovie a Manastirii lui Dionisie, izvoratorul de mir si Soborul mai-marelui Arhistrateg Mihail.

Sfintii Mucenici Leontie, Ipatie si Teodul, 18 iunie
Sfintii Mucenici Leontie, Ipatie si Teodul sunt praznuiti pe 18 iunie in fiecare an[Sursa foto: doxologia.ro]

Sarbatoare vineri, 18 iunie 2021. Ce semnificatie are Odovania praznicului Inaltarii Domnului!

Potrivit basilica.ro, Odovania praznicului Inaltarii Domnului reprezitna sfarsitul perioadei de sarbatorire a Inaltarii Domnului nostru Iisus Hristos si totodata pregatirea crestinilor ortodocsi pentru urmatoarele praznice imparatesti. Astfel, incepand de maine se trece la o alta perioada, aceea a pregatirii pentru Sarbatoarea Pogorarii Sfantului Duh, sau a Rusaliilor. Doar maine crestinii ortodocsi se mai pot saluta cu apelativul "Hristos S-a inaltat!", respectiv "Adevarat S-a inaltat!".

Odovania praznicului Inaltarii Domnului a picat in ziua de 18 iunie.
In acest an, Odovania praznicului Inaltarii Domnului a picat in ziua de 18 iunie.[Sursa foto: basilica.ro]

"Odovania reprezinta de fapt incheierea perioadei de timp legata de sarbatoare. Inca din Vechiul Testament intalnim sarbatori, precum Pesah, Pastile, sau Sarbatoarea Corturilor, care nu se limitau doar la ziua praznuirii, ci jertfele la Templu si lecturile de la Sinagoga se faceau pe o perioada de mai multe zile. Aceasta practica a fost preluata si de Biserica, care a insotit marile sarbatori de o perioada de presarbatoare, de pregatire, dar si de o perioada de postserbare. Odovania marcheaza sfarsitul perioadei in care cantarile specifice ale unui praznic sunt folosite in cultul dumnezeiesc. Astazi se incheie perioada aceasta a Inaltarii Domnului, iar maine si poimaine sunt cantarile ce se refera la sarbatoarea Pogorarii Duhului Sfant", a precizat parintele Donel Nicolae Caplanusi, profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Targoviste, potrivit basilica.ro

Citeste si: CITEȘTE: Când sunt Rusaliile în 2021. Câte zile libere mai rămân pentru anul 2021

Citeste si: Ce este INTERZIS de Rusalii? Se spălă sau nu rufe în această zi

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Sarbatoare mare pentru crestini, 17 iunie 2021. Biserica Ortodoxa praznuieste joi, trei Sfinti importanti! Iata ce canon de rugaciune poate fi rostit in aceasta zi!

După alegerile anticipate Bulgaria se pregătește de noi alegeri/ Variantele imposibile de a forma un nou guvern stabil

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Află: Ce tradiții și obiceiuri respectă credincioșii de Rusalii 2021

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies