Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox pentru ziua de 15 mai 2024: Rugăciunea rostită pentru însănătoșire grabnică

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 14 mai 2024, 16:00

Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox pentru ziua de 15 mai 2024

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 15 mai 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare.

Sărbătoarea din data de 15 mai 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare, ce este considerat unul dintre cei mai mari întemeietori al monahismului de obște.

Rugăciunea ce aduce protecție în momentele grele pe care este bine să o rostești pe 15 mai!

Calendar ortodox 15 mai 2024

Sărbătoare 15 mai. Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare este sărbătorit în fiecare an pe data de 15 mai în calendarul ortodox. Această zi de sărbătoare este trecută alături de o cruce neagră.

Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare s-a născut în Tebaida de Jos din Egipt, în jurul anului 287, din părinți păgâni. Acesta a fost motivul pentru care a fost învățat încă de mic despre păgânism și a mers adesea la templu alături de părinți, însă în momentul în care a fost nevoit să bea din vinul jertfei idolești, acesta a vomitat.

La vârsta de 20 de ani, a fost luat cu forța în armata romană, iar în timp ce acesta aștepta în închisoare să fie înrolat, a întâlnit pentru prima dată creștini. Acești creștini se ajutau unii pe alții, dar și pe oamenii din jurul lor ce aveau nevoie de ajutor, gest pe care Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare l-a apreciat foarte mult. Acesta a fost momentul în care Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare a început să se intereseze de creștinism. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”

Citește și: Ce se spune în tradiția populară despre anii bisecți: Nu este bine să te căsătorești, nici să îți schimbi locul de muncă

După încheierea serviciului militar, Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare a mers în cetatea creștină Seneset și a început să se apropie de Dumnezeu, primind și Sfântul Botez în anul 314. După o perioadă, Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare a început să fie ucenicul lui Palamon, iar după 10 ani petrecuți sub învățăturile acestuia, Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare a avut o revelație, prin care i se cerea să întemeieze o mănăstire.

La scurt timp acesta a avut o altă revelație prin care i se spunea care este secretul și regula pentru viața de obște, motiv pentru care este considerat unul dintre cei mai mari întemeietori al monahismului de obște, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 15 mai

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare, sărbătorit pe 15 mai în calendarul creștin

Prefericite și Preacuvioase Părinte Pahomie, ascultă-ne pe noi păcătoșii, care ne rugăm ție: du rugăciunea către milostivul și iubitorul de oameni Dumnezeu, căci tu pururea salți în bucurie cu Sfinții și cu puterile cele fără de materie înaintea Lui. Roagă milostivirea lui Dumnezeu să nu ne osândească pentru fărădelegile noastre, ci să facă cu noi după mare mila Lui.


Cere pentru noi viață pașnică, sănătate trupească și sufletească, roduri îmbelșugate pământului, întru toate belșug și binefacere, iar noi să-i întoarcem toate bunătățile cele dăruite nouă, spre mărirea Lui și binecuvântarea și ajutorul Lui. Întărește-ne, Doamne, pe calea care duce la locașurile celor Sfinți, unde este glasul neîncetat al lăudătorilor care vad pururi frumusețea cea nespusă a feței Tale, Sfântă Biserica Ta o ferește de dezbinări, pe credincioși întărește-i, rătăciții întoarce-i pe calea credinței, pe toți ne mântuiește spre slava lui Dumnezeu după mare mila Ta. Iar noi cu mulțumire ne vom închina Preasfintei Treimi în trei fețe: Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!