Ce se spune în tradiția populară despre anii bisecți: Nu este bine să te căsătorești, nici să îți schimbi locul de muncă

Autor: Denisa Irimia

Anul 2024 este un an bisect, marcând prezența unei zile de 29 februarie în calendar, eveniment însoțit de numeroase superstiții intrigante.

Conform tradiției, există convingerea că cei care nu se conformează acestor credințe vor atrage asupra lor ghinionul atât în carieră, cât și în viața sentimentală.

Citește și: Sărbătoare la data de 15 ianuarie 2024, când este pomenit unul dintre primii pustnici ai creștinismului

Ce se spune în tradițiile populare despre anii bisecți

În anul 2024, observăm că se întâmplă să fie un an bisect, marcând astfel prezența unei zile speciale, respectiv 29 februarie, care aduce cu sine o serie de superstiții interesante.

Se crede că oamenii ar trebui să acorde atenție acestor credințe pentru a evita atragerea ghinionului în diverse aspecte ale vieții lor. Fenomenul anului bisect, distinct în calendarul gregorian, adaugă o notă de unicitate temporală în acest context.

Evenimentul respectiv are loc o dată la patru ani și constă în introducerea unei zile suplimentare în luna februarie, astfel încât această lună să aibă un total de 29 de zile în loc de cele 28 obișnuite.

Această corectare periodică este esențială pentru a menține o sincronizare corespunzătoare între calendarul convențional și durata reală a unui an tropical, care este de aproximativ 365 de zile și 6 ore.

Citește și: Sărbători importante în calendarul ortodox pentru februarie 2024: Când se sărbătorește Înâmpinea Domnului

Tradiții pentru acest an bisect

Anii bisecți aduc cu ei o varietate de superstiții și tradiții în diverse culturi din întreaga lume.

Conform credințelor predominante, se sugerează că într-un an bisect, este de preferat să eviți să te căsătorești, deoarece se spune că relația nu va avea succes sau nu va funcționa în mod adecvat. Această convingere reflectă perspectiva culturală asupra influenței pe care anii bisecți o pot avea asupra evenimentelor importante, precum căsătoria.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În plus, se sugerează că ar fi mai bine să eviți să te desparți în această perioadă, deoarece există o credință conform căreia, după un divorț în anul bisect, cei implicați ar putea să rămână singuri pentru o perioadă semnificativă de timp. Această tradiție reflectă ideea că anii bisecți pot avea o influență asupra destinului relațiilor și că anumite acțiuni în această perioadă ar putea avea consecințe mai pronunțate.

În anul 2024, se recomandă să eviți să faci schimbări majore în ceea ce privește locul de muncă sau domeniul în care activezi. Conform unor tradiții răspândite, există și convingerea că începerea unor proiecte noi ar trebui amânată pentru anul următor, pentru a evita potențialele obstacole sau neînțelegeri care ar putea să apară în cursul anului curent.

Această tradiție ține de începerea unor proiecte majore precum construcția unei locuințe, demararea unei afaceri sau efectuarea unor achiziții semnificative.

În cazul în care nu ții cont de această superstiție, există riscul de a atrage ghinion asupra acestor inițiative.

Este perceput că momentul potrivit pentru a aborda astfel de demersuri este un aspect important, iar nerespectarea acestei tradiții poate aduce cu sine eventuale dificultăți sau nefericiri în parcursul acestor proiecte.

Fetele își pot cere iubiții în căsătorie

Conform unei tradiții, pe data de 29 februarie, se considera că fetele aveau privilegiul de a-și exprima intenția de a se căsători și de a cere în mod activ mâna partenerului lor. În cazul în care propunerea era respinsă, exista o altă practică: bărbatul era obligat să-i ofere iubitei sale nu mai puțin de 12 perechi de mănuși.

Această obicei, aparent neobișnuită, conferă un caracter distinct și unicitate zilei de 29 februarie, aducând în prim-plan elemente neconvenționale ale dinamicii relaționale.

Această tradiție neobișnuită avea la bază ideea că fata care propunea căsătoria ar fi purtat mănușile pe tot parcursul anului pentru a masca sentimentul de rușine cauzat de absența unui inel pe deget. Scopul acestei practici era, astfel, de a proteja demnitatea și de a ascunde faptul că cererea fusese respinsă.

Este demn de menționat că această tradiție nu mai este respectată de mult timp, iar dinamica socială a evoluat într-un mod care a dus la schimbarea sau abandonarea unor obiceiuri vechi.

 


Episodul 33 al serialului turcesc “Vinovați de iubire” este difuzat la Kanal D joi, 25 iulie 2024. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.