Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei Române

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 28 apr 2024, 15:15

Anunțul a fost dat de directorul Poștei Române

Sursa: Facebook Valentin Ștefan

Directorul Poștei Române a prezentat care este calendarul livrării pensiilor pentru luna mai.

Pensionarii se gândesc tot mai des la pensia pe care urmează să o primească în luna mai, deoarece la începutul acestei luni vor exista mai multe zile libere, dar și Paștele. Românii își doresc ca pensia să fie distribuită mai devreme decât în mod normal, astfel încât să își poată cumpăra alimentele necesare pentru masa de Paște.

Calendarul distribuirii pensiilor pentru luna mai

La data de 1 Mai se celebrează Ziua Muncii, zi în care românii primesc o zi liberă din partea statului, situație similară și pentru data de 3 mai, zi în care este sărbătorită Vinerea Mare. Din acest motiv, s-a decis ca bugetarii să primească și ziua de 2 mai liberă, astfel încât să se creeze o punte între ziua de 1 Mai și Paștele Ortodox, celebrat la data de 5 mai.

Acesta este principalul motiv pentru care pensionarii sunt îngrijorați cu livrarea pensiei pentru luna mai, ținând cont că în mod obișnuit aceasta este livrată în perioada 2- 4 a fiecărei luni pentru românii ce primesc venitul lunar prin poștă și în perioada 12- 14 a fiecărei luni pentru persoanele ce primesc pensia pe card. Cu toate acestea, directorul Poștei Române, Valentin Ștefan, a clarificat situația și a explicat că pensiile pentru luna mai au început să fie distribuite de la data de 27 aprilie 2024 pentru a ajunge la toate persoanele până la data de 5

mai 2024.

Citește și: Ce se întâmplă cu pensiile înainte de Paște 2024: Daniel Baciu a făcut marele anunț „Vom face tot ce e posibil pentru ca acest lucru să se impună”

"Într-adevăr, astăzi a fost prima zi în care Poșta Română a livrat pensiile și acest lucru a fost posibil datorită mobilizării, aș putea spune din partea Ministerului Muncii și Ministerului de Finanțe, astfel încât în conturile poștei au ajuns banii necesari.

Astăzi au fost duse primele pensii. Calendarul nostru este ca până de sărbători, până la sfârșitul săptămânii viitoare, să livrăm toate pensiile. Mâine este duminică şi nu am mobilizat personal.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Luni va fi o zi normală în care vom livra pensiile. Marți la fel. Ne dorim să nu livrăm miercuri pentru că este zi liberă și ne dorim ca și salariații poștei să se bucure de această zi liberă.

Și vom continua joi. În funcție de cum merge acest calendar, vom hotărî dacă lucrăm vineri sau nu, dar deocamdată a fost o zi bună, s-a livrat un număr mare de pensii astăzi și nu cred că va fi nevoie să lucrăm și vineri. Cred că joi vom termina", a spus Valentin Ștefan, directorul Poștei Române, potrivit antena3.ro.

Se reduce vârsta de pensionare pentru mame

Noua lege a pensiilor este într-o continuă modificare, una dintre aceasta fiind egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților, eșalonat până în anul 2035. Pentru ca această majorare să fie primită cu brațele deschise de către oameni s-au prevăzut reduceri pentru femeile cu copii, însă se adaugă și o nouă vârstă de pensionare pentru acestea.

Parlamentarii liberali consideră că reducerile realizate pentru femeile cu copii nu sunt atractive și au propus un nou proiect depus la Parlament prin care să se reducă vârsta de pensionare de la un an până la trei ani şi jumătate pentru femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv şi au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani.

Pentru un copil, femeilor li se va reduce vârsta de pensionare cu un an, pentru doi copii cu un an și șase luni, pentru trei copii vor primi o reducere de doi ani, pentru 4 copii vor primi reducere de 2 ani şi 6 luni, pentru 5 copii o reducere de 3 ani, iar pentru 6 copii sau mai mulţi, femeile vor primi o reducere la vârsta de pensionare cu 3 ani şi 6 luni, potrivit romaniatv.net.