S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut anunțul așteptat de milioane de români

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 27 apr 2024, 16:34

Daniel Baciu a spus ce se va întâmpla pensiile înainte de Paște

Sursa: Facebook Daniel Baciu / Pixabay.com

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a făcut un nou anunț despre pensiile românilor. Ce se va întâmpla cu acestea de Paște.

Românii sunt îngrijorați și se gândesc dacă vor primi sau nu pensiile înainte de Paște. Astfel, pentru a lămuri acest subiect, Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a spus ce se va întâmpla cu pensiile seniorilor în luna mai.

Citește și: Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte gradul acestor competențe”

Ce se întâmplă cu pensiile românilor în luna mai 2024

În urmă cu câteva ore, Daniel Baciu a anunțat pe pagina sa de Facebook, că într-un timp record, Casa Națională de Pensii a reușit să efectueze toate operațiunile financiar-bancare pentru plata pensiilor, încât românii să primească pensiile înainte de Paște.

''Vești bune pentru pensionari:

Casa Națională de Pensii a reușit, într-un timp record, după publicarea HG 442/25.04.2024

în Monitorul Oficial, să efectueze toate operațiunile financiar-bancare necesare privind plata devansată a pensiilor astfel încât pensionarii sistemului public să primească pensiile aferente lunii mai a.c., înainte de Sărbătorile Pascale.

De această măsură vor beneficia 4,8 milioane de pensionari care au optat ca modalitate de plată prin mandat poștal sau în cont bancar.

Mulțumesc tuturor colegilor implicați în această perioadă, care au muncit zi și noapte pentru a face posibilă această devansare a plății pensiilor, făcând fericiți milioane de pensionari care vor avea posibilitatea să-și procure toate cele necesare de sărbători.''

, a scris Daniel Baciu pe Facebook.

Compania Naţională Poşta Română a anunţat sâmbătă, 27 aprilie, că a început distribuirea pensiilor pentru luna mai, cu o săptămână înainte de Paște.

„De la prima oră a dimineții, poștașii noștri sunt pe teren să distribuie pensiile cât mai repede pentru pensionari.

Compania Naţională Poşta Română a început astăzi distribuirea pensiilor pentru luna mai, înaintea Sărbătorilor de Paște.

Astfel, au fost luate toate măsurile necesare pentru ca distribuirea drepturilor sociale (pensii) să fie realizată în cel mai scurt timp.

Managementul Poștei Române le mulțumește salariaților care își îndeplinesc atribuțiile cu profesionalism și devotament, punând mai presus de toate grija față de oameni, în special față de pensionari.”, a anunțat sâmbătă Poşta Română.

Care este data la care românii vor primi pensiile în luna mai

În urmă cu câteva zile, Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că românii nu trebuie să aibă motive de îngrijorare, deoarece vor primi pensiile înainte de Sărbătorile Pascale.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Cristina Cioran, destăinuiri cu lacrimi în ochi despre momentul în care și-a adus pe lume fiica. „Este inimaginabil. Te simți mic și vinovat că ai făcut ceva.”

Simona Bucura-Oprescu este de părere că atât Poşta Română, cât şi instituţiile bancare se vor încadra în grafic, iar românii se vor bucura de pensii înainte de Paște

Citește și: Pensiile urmează să fie livrate înainte de Paștele ortodox: Simona Bucura-Oprescu „Estimările noastre sunt că atât Poșta Română, cât şi instituţiile bancare se vor încadra în graficul pe care l-am agreat”

"Astăzi avem două acte normative care ne facilitează posibilitatea de a da pensiile românilor înainte de sărbătorile pascale. Cele două sunt o HG şi, respectiv, un memorandum.

Hotărârea de guvern este cea care ne permite să declanșăm procedurile instituționale în luna aprilie, astfel încât banii să fie virați la timp atât Companiei Naționale Poșta Română, care livrează aproape jumătate din pensiile românilor prin factorii poștali, cât şi de a alimenta conturile băncilor comerciale cu care Ministerul Muncii şi Solidarității Sociale, respectiv Casa Națională de Pensii are convenții, cele 22 de instituții bancare, astfel încât acestea, la rândul lor, să poată face viramentele către români înainte de sărbătorile Pascale

Estimările noastre sunt că atât Poşta Română, cât şi instituţiile bancare se vor încadra în graficul pe care l-am agreat, situație în care toţi românii vor primi pensiile înainte de Paște

Data la care le vor primi pe cont este de 2-3 mai, în loc de 12 mai, data pe care o aveam în convenție, iar data la care vor livra pensiile factorii poştali, până la 3 mai, inclusiv", a spus Simona Bucura-Oprescu, potrivit Agerpres.

Așadar, potrivit declarațiilor făcute de Ministrul Muncii, pensionarii își vor primi banii pe card, în perioada 2-3 mai, iar prin poșta până pe 3 mai.

Declarațiile făcute de Simona Bucura-Oprescu au fost confirmate și de Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice.

"Lucrurile sunt foarte clare. Avem o convenție încheiată cu compania națională Poșta Română. Ziua de 2 mai este zi lucrătoare la factorii poștali, deci pe data de 2 mai se distribuie din pensii, iar apoi continuă graficul de distribuție a pensiilor, până pe data de 15 mai, cum este specificat foarte clar în convenția încheiată cu compania națională Poșta Română.

În fiecare lună, nu vorbim doar de luna mai, în intervalul 1-15 al fiecărei luni, se livrează pensiile din sistemul public. Dacă acele zile sunt libere, ei trebuie să recupereze, astfel încât, până pe data de 15, toate pensiile să fie achitate. Noi am alimentat conturile CNPR cu banii aferenți pensiilor pentru luna mai, astfel încât ei, pe 2 mai, trebuie să livreze pensiile.", a declarat Daniel Baciu.

Mai mult decât atât, șeful Casei de Pensii susține că virarea banilor către Poșta Română se face în trei tranșe, prima fiind efectuată cu cinci zile înainte de finalul lunii.

Citește și: Pensionarea anticipată, penalizată de la 1 septembrie! Ce procent li se taie din pensie celor care se retrag mai devreme din activitate

Daniel Baciu a mai precizat că atunci când sunt zile libere, la sărbătorile Pascale, de Crăciun sau de Anul Nou, se iau măsuri pentru a vira banii la timp pensionarilor, motiv pentru care niciodată nu au fost întârzieri.

"Cu cinci zile înainte de începerea următoarei luni. Acum, până pe data de 26 aprilie, noi trebuie să virăm prima tranșă pentru luna mai, care este de 50% din întreaga sumă. Următoarea tranșă este undeva în primele zile lucrătoare ale lunii mai, când virăm încă 40% din sumă, iar ultimii 10% rămân de livrat în jurul zilei de 9 a lunii, astfel încât ei trebuie să aibă tot timpul o continuitate, în intervalul 1-15 să livreze toate pensiile. Acesta este graficul pe care noi îl avem încheiat cu Poșta Română, printr-un act juridic, este vorba despre o convenție în care sunt stipulate atât termenele de plată către ei, ca sume de bani, cât și achitarea pensiilor către pensionari.

Tot timpul se întâmplă problema asta când sunt zile libere, la sărbătorile Pascale, de Crăciun sau de Anul Nou. Dar să știți că niciodată nu s-a întârziat. Compania Națională de Poștă trebuie să recupereze aceste zile libere, astfel încât, când închidem 15 ale lunii, toată lumea să primească pensiile. Pentru că nu toată lumea trebuie să primească pensia pe data de 1 sau pe data de 2. Ei au un interval de 15 zile în care, dacă cumva sunt trei zile libere, când intră în a patra ei trebuie să recupereze și să achite pensiile, astfel încât să respecte intervalul pe care îl au de respectat prin Convenția încheiată cu noi.

Pe data de 2 mai, factorii vor încerca să achite cât mai multe pensii, atât cele de pe 2 cât și 3 cât și 4. Deci nu se pune problema ca pensiile să întârzie, nu există așa ceva”, a mai spus șeful Casei Naționale de Pensii Publice, pentru dcnews.ro.

 


Venirea Teodorei în ”Casa iubirii” a stârnit noi discuții aprinse între Rebecca și Antoni. În ediția de miercuri, 17 iulie, Rebecca nu s-a mai putut stăpâni și a izbucnit în lacrimi.