S-a aflat! Cu cât ar putea crește pensiile din 2023. Două scenarii posibile

,

Vești bune pentru români! Sunt posibile două scenarii privind creșterea pensiilor din 2023.

Pensii majorate din 2023. Ministerul Muncii face o mulțime de calcule, în această perioadă, pentru mărirea pensiilor din 2023.

Oficialii iau în calcul două scenarii posibile.

Citește si: Rămânem fără bani pentru plata pensiilor? Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Câciu despre pensiile românilor!

S-a aflat! Cu cât ar putea crește pensiile din 2023. Două scenarii posibile

Oficialii susțin că cel mai optimist scenariu ar fi ca pensiile românilor să crească din 2023 cu 12,3%. Însă, majorarea pensiilor presupune un efort bugetar maxim potrivit RomaniaTv.

Totuși, dacă oficialii aleg acest scenariu, pensionarii care primesc acum 1.200 de lei, de la 1 ianuarie 2023 vor avea 1.344 de lei.

De asemenea, Ministerul Muncii mai are în vedere un scenariu. Specialiștii presupun o majorare a pensiilor cu 6-7%. În acest caz, românii care primesc acum 1.200 de lei, după majorare vor avea 1.284

lei.

Citește si: Ajutor de deces 2022. Câți bani primesc de la stat familiile pentru o înmormântare

Cheltuielile cu pensiile în 2022 

Total cheltuieli pensii – 111,3 miliarde lei

PIB 2022: 1.317 miliarde lei

Buget asigurări sociale: 96,5 miliarde lei

Bugetul de stat: 14,8 miliarde lei

Anunțul ministrului de Finanțe despre pensiile speciale

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a dat joi asigurări că pensiile speciale vor fi impozitate.

"Sunt o serie de simulări care au loc, sunt o serie de date care se strâng. Lucrăm împreună cu toate instituțiile implicate pentru că trebuie să ai date. Pe de altă parte, analiza are în vedere și deciziile Curții Constituționale.

Sunt două aspecte. Discuția legată de pensii în general, fie că sunt ele pensii pe contributivitate, pe pilonul 1- pensii militare de stat sau indemnizații de altă natură, care intră oarecum în ceea ce înseamnă jalonul din PNRR cu reforma sistemului de pensii, indiferent de sistemul de cotizare și a doua sau care vine în conexiune cu acest această reformă, partea de impozitare a acestor venituri.

Analiza din cadrul Ministerului de Finanțe este în derulare. Sunt o serie de simulări care au loc, sunt o serie de date care se strâng. Lucrăm împreună cu toate instituțiile implicate pentru că trebuie să ai date. Pe de altă parte, analiza are în vedere și deciziile Curții Constituționale. Știți că acest subiect a făcut obiectul a numeroase contestații la Curtea Constituțională

Deci abordarea nu poate fi una oarecum simplistă sau etatistă. Trebuie foarte bine așezată și argumentația, dar și elementele de modelare fiscală și economică. Iar din perspectiva aceasta, împreună cu Ministerul Muncii și cu celelalte instituții, analiza se conexează la elementele de obiect ale fiecărui sistem de pensii pe care îl analizăm. Pe de altă parte, premierul are foarte mare dreptate. În momentul în care intri într-o zonă de praguri de impozitare diferite ale veniturilor, trebuie să ai și un sistem. De altfel, a fost făcut obiectul și discuții pe ceea ce am făcut ca ajustare fiscală. Trebuie să și un model și un mod digital de monitorizare a veniturilor pentru a putea să stabilești care este cuantumul veniturilor totale, pentru a vedea dacă se depășește un anumit prag, dacă se intervine un prag de venituri și dacă se intervină cu un alt prag de impozitare.

Citeste si: Este oficial! Locuitorii mai multor localităţi pot ieşi mai repede la pensie. Klaus Iohannis a semnat decretul!

Deci analiza este puțin mai largă decât aparent. În media am observat termene sau se poate face peste noapte, dar atunci când este gata va fi prezentată coaliției cu toată argumentația și juridică, economică și fiscală, iar decizia politică va fi luată în calculul coaliției și va fi anunțată de liderii coaliției. Nu este mâine, pentru că eu aș vrea să aș vrea să avem la finalul acestei dezbateri până la urmă, pentru că e și o dezbatere care se naște ca subiect, să avem și o soluție care să nu se mai blocheze vreodată, sau să fie foarte clar ce anume intră în reforma pensiilor.

Deci trebuie să privești statutul, nu să pui o sintagmă, care e o sintagmă pur politică, care a fost pusă de-a lungul timpului- pensii speciale. La fiecare tip de venit de acest gen are o lege la bază și atunci fiecare trebuie urmărit pe modul în care s-a născut ca tip de venit. Trebuie să cântărim de două ori, pentru că dacă vii cu o soluție care ulterior, peste o lună sau două se dovedește a fi una nefezabilă, devii necredibil în intervenția pe care tu ai făcut-o ca stat, ca Guvern, ca Parlament asupra unui anumit subiect. Impozitarea va exista",  a declarat Adrian Câciu.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Curs valutar BNR vineri, 2 decembrie. Euro crește, iar dolarul american scade. Ce bancă oferă cel mai bun curs valutar

Acuzații grave planează asupra Ungariei - Budapesta ar fi devenit un cuib special al spionajului rusesc

Curs valutar BNR vineri, 2 decembrie. Euro crește, iar dolarul american scade. Ce bancă oferă cel mai bun curs valutar

Noi scumpiri la alimente, începând cu luna decembrie. În prag de sărbători, românii vor trebui să scoată și mai mulți bani din buzunar

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies