Rusia a reținut un consul japonez din Vladivostok pentru spionaj. A fost declarat persona non grata și pus să părăsească țara în maxim 48 de ore

,
Consul japonez reținut pentru spionaj și declarat persona non grata cu părăsirea țării în maxim 48 de ore

Un consul japonez din Vladivostok, acuzat de spionaj. A fost declarat persona non grata și pus să părăsească țara în maxim 48 de ore

[Sursa foto: Twitter Latest News in Trend/KassMedefer - colaj Kanal D]

Agenția de securitate rusă FSB a declarat, luni, că a reținut un consul japonez în orașul Vladivostok, port rusesc din Pacific, pentru suspiciune de spionaj și i-a ordonat să părăsească țara.

Consulul Motoki Tatsunori a fost eliberat după câteva ore de reținere de către agenția rusă.

Tokyo a depus un „protest ferm” în legătură cu reținerea și a indicat că ar putea lua măsuri de retorsiune, a declarat, marți, secretarul șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Reuters.

Consulul japonez Motoki Tatsunori, reținut pentru spionaj și declarat persona non grata

Consulul japonez Motoki Tatsunori, reținut pentru spionaj și declarat persona non grata

Consulul japonez Motoki Tatsunori, reținut pentru spionaj și declarat persona non grata

[Sursa foto: Twitter De Olho no Front]

FSB a declarat că Motoki Tatsunori a fost declarat persona non grata după ce a fost prins „în flagrant” primind informații secrete legate de efectele sancțiunilor occidentale asupra situației economice din Orientul Îndepărtat al Rusiei.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 216 de război în Ucraina. Rușii fug de mobilizarea parțială ordonată de Putin. Este ultima zi de referendum organizat de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina

Acesta a precizat că informațiile clasificate care se refereau, de asemenea, la cooperarea Rusiei cu o țară din Asia-Pacific fără nume, au fost obținute în schimbul unei „recompense monetare”.

Moscova a protestat la Tokyo față de acțiunile consulului prin canale diplomatice, a precizat aceasta.

Consulul japonez a fost reținut cu încălcarea Convenției de la Viena. A fost legat la ochi și imobilizat

Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Matsuno, a declarat că Moscova l-a luat în custodie pe consul într-un „mod intimidant”, legându-l la ochi și imobilizându-l, ceea ce reprezintă „o încălcare clară a Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice”.

Citeste si: Cetățenii ruși fug din calea războiului! Cozi uriașe s-au format la granița dintre Rusia și Georgia. Imaginile surprinse de satelit

„Consulul reținut nu era implicat în nicio activitate ilegală”, a declarat Matsuno, adăugând că ministrul adjunct de externe japonez i-a spus ambasadorului rus în Japonia că Tokyo „trebuie să ia măsuri echivalente” și a cerut scuze oficiale din partea Moscovei.

Consulul eliberat nu a avut probleme cu starea de sănătate și va părăsi Rusia până miercuri, a precizat Matsuno.

Cozi uriașe la granița dintre Rusia și Georgia

După ce Vladimir Putin a declarat mobilizarea parțială în Rusia, un număr mare de ruși au părăsit țara. Serviciul de informații FSB estimează că aproximativ 261.000 de bărbați au părăsit Rusia numai de miercuri până sâmbătă.

Jurnalistul Sergio Olmos compară coada cu uriașul convoi militar al lui Vladimir Putin spre Kiev din februarie.

Presa de stat rusă a relatat transmis, în urmă cu două zile, că timpul de așteptare pentru a trece granița în Georgia a fost de 48 de ore. Aproximativ 40.000 de ruși au sosit în capitala georgiană Tbilisi începând de miercuri, potrivit Sky News.

Finlanda se confruntă, de asemenea, cu un număr neobișnuit de mare de ruși care trec granițele. Aproximativ 17.000 de ruși au trecut granița în Finlanda, de miercuri.

Luni dimineață, The Insider a publicat imagini filmate cu drona care arată cozi uriașe la punctul de trecere a frontierei Verkhnii Lars din Georgia.

Este nevoie de 40- 50 de ore pentru a trece granița din cauza cozilor, scrie The Insider pe Telegram, publicație independentă de știri din Rusia.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Cetățenii ruși fug din calea războiului! Cozi uriașe s-au format la granița dintre Rusia și Georgia. Imaginile surprinse de satelit

Noua isterie la nivel mondial: un joc a reușit să înnebunească lumea și devine cel mai căutat cuvânt pe Google

Cetățenii ruși fug din calea războiului! Cozi uriașe s-au format la granița dintre Rusia și Georgia. Imaginile surprinse de satelit

Cine este autorul masacrului de la o școală din Rusia - Cel puțin 15 persoane au fost ucise şi 40 rănite, printre care copii

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies