Rugăciune către Sfânta Filofteia: Cum să te rogi Sfintei Mucenice pentru îndeplinirea dorințelor și pentru protecție împotriva bolilor

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 06 dec 2024, 13:52

Rugăciune către Sfânta Filofteia

Sursa: doxologia.ro

De ce este bine să citești acatistul Sf. Mucenice Filofteia, pe data de 7 decembrie?

Sfânta Muceniță Filofteia, prăznuită pe 7 decembrie, este una dintre cele mai iubite sfinte din calendarul ortodox. Cunoscuta drept ocrotitoarea copiilor și a fetelor, Sfânta Filofteia este apelată în rugăciuni pentru protecție, sănătate și împlinirea dorințelor. Moaștele sale, aflate la Curtea de Argeș, atrag mii de pelerini anual, care îi cer mijlocirea pentru ajutor divin.

Cine a fost Sf. Muceniță Filofteia?

Rugăciunea către Sfânta Filofteia este o cale puternică prin care credincioșii pot cere ajutor divin pentru vindecare, protecție și împlinirea dorințelor.

Sfânta Muceniță Filofteia, prăznuită pe 7 decembrie, este una dintre cele mai iubite sfinte din calendarul ortodox. Cunoscuta drept ocrotitoarea copiilor și a fetelor, aceasta inspiră generații întregi prin viața sa plină de sfințenie și sacrificiul martiric. La doar 12 ani, a fost ucisă de propriul tată pentru că își dăruia mâncarea celor săraci, devenind astfel un exemplu de credință și iubire față de aproapele.

Moaștele Sfintei Filofteia, păstrate astăzi la Mănăstirea Curtea de Argeș, atrag anual mii de pelerini.

Istoria acestora este deosebită și reflectă respectul profund al creștinilor pentru viața sa sfântă. Inițial, moaștele au fost păstrate în Târnovo, Bulgaria, locul unde Sfânta și-a pierdut viața. După ocuparea Țaratului Bulgar de către turci, în 1393, moaștele au fost mutate în Țara Românească pentru a fi protejate de profanare. Domnitorul Mircea cel Bătrân le-a primit cu evlavie și le-a așezat în Biserica Domnească Sfântul Nicolae din Curtea de Argeș, unde au rămas până astăzi.
De-a lungul timpului, ele au fost mutate temporar în alte locații, mai ales în perioadele de pericol, cum ar fi Primul Război Mondial. Racla Sfintei a fost restaurată în 2004, când meșterii au găsit un blestem inscripționat pe săculețul care protejează moaștele: „Blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată moaștele Sfintei Cuvioase Filofteia!”.

Citește și: Se spală pe 6 și 7 decembrie 2024. Tradiții și obiceiuri respectate de români de Sfântul Nicolae și Sfânta Filofteia

Rugăciune către Sf. Filofteia pentru împlinirea dorințelor

Credincioșii i se roagă Sfintei Filofteia pentru ajutor în diverse încercări ale vieții. Rugăciunea către Sfânta este cunoscută pentru puterea ei miraculoasă, fiind rostită cu nădejde pentru vindecarea bolilor, protecția împotriva răutăților și împlinirea dorințelor sufletești. Tinerii, în special fetele, îi cer binecuvântare pentru a găsi un drum corect în viață sau pentru o căsnicie binecuvântată. De asemenea, familiile care se confruntă cu dificultăți materiale sau spirituale îi cer ajutorul pentru pace și bunăstare în casă.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

Rugăciunea către Sfânta Filofteia trebuie rostită cu credință și smerenie, de preferat într-un loc liniștit, cu o lumânare aprinsă sau în fața icoanei Sfintei.

Iată rugăciunea completă, care aduce alinare sufletului și nădejde celor aflați în încercare:

„Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, ne rugăm ție cu genunchii plecați și cu lacrimi fierbinți. Adu-ți aminte de neputința firii omenești, care cuprinde și împresoară pe tot muritorul, de la naștere, întocmai ca mrejele păianjenului. Întru aceste mreji fiind căzuți și noi, smeriții, și neputând scăpa de ele fără ajutorul lui Dumnezeu, te rugăm pe tine să ne fii mijlocitoare către Dânsul. Că El însuși te-a preamărit și te-a trimis în această țară, ca s-o aperi și s-o păzești de toate răutățile. Așa, Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, milostivește-te spre lacrimile bătrânilor, spre suspinele maicilor, spre cererile pruncilor și spre noi, care cădem cu genunchii plecați și cerem, prin rugăciunile tale cele sfinte, ajutor și mântuire din supărările ce ne cuprind. Căci știm, Sfântă muceniță, că pentru păcatele noastre pătimim acestea toate, adică: boli, sărăcire, prigoniri de la vrăjmași, neploaie la vreme și alte asemenea rele. Pentru aceasta cădem la milostivirea ta, ca să nu pătimească și cei nevinovați din pricina noastră. Fie-ți milă și roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, ca să strigăm ție: bucură-te, fecioară, mare muceniță Filofteie. Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primește smerita mea rugăciune pentru iertarea păcatelor mele și, ca un îndurat, cu dreapta Ta cea atotputernică stinge-mi focul ce m-a cuprins, încetează-mi boala și cu milostivirea Ta ridică-mă din patul durerilor, pentru slava numelui Tău. Ca Tu ești doctorul sufletelor și al trupurilor noastre și Ție slavă înălțăm, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

Citește și: Patru rugăciuni pe care să le citești în postul Crăciunului 2024! Această rugăciune se rostește atunci când vrei să îți găsești alesul sau te simți deprimat

Rugăciunea și credința în Sfânta Filofteia au adus alinare și ajutor multor credincioși de-a lungul secolelor. Pelerinajul la Curtea de Argeș, la moaștele Sfintei, este o experiență profundă, care le oferă credincioșilor șansa de a-și deschide sufletul și de a primi binecuvântarea divină. Sfânta Filofteia continuă să fie o mijlocitoare puternică în fața lui Dumnezeu pentru toți cei care îi cer ajutorul cu inima curată. Indiferent de încercările vieții, rugăciunea către Sfânta Filofteia poate aduce speranță, sănătate și pace sufletească.