Românii ar putea ieși la pensie mai repede! Noi categorii de salariați sunt vizate să se pensioneze mai devreme  

,
pensionare inainte de termen

Noi categori de angajați se pensionează mai devreme

[Sursa foto: pixabay]

Vești bune pentru românii care vor să iasă la pensie mai repede. Noi categorii de salariați sunt vizate să se pensioneze mai devreme, odată ce legislația în materie va fi modificată.


In articol:

Două propuneri legislative înregistrate recent la Senat urmăresc să introducă noi categorii de salariați care să poată beneficia de ieșirea mai devreme la pensie.

Prima propunere vizează introducerea de noi activități și unități în categoria locurilor de muncă încadrate în condiții speciale, iar a doua urmărește asigurarea unui cadrul legal unitar pentru stabilirea drepturilor de pensie atât potrivit Legii 263/2010 (actuala lege de calcul) și Legea 127/2019 (legea care ar urma să intre vigoare de la 1 septembrie 2023). 

Citeste si: Pensia din luna iulie 2022, majorată cu 700 de lei. Cum pot intra pensionarii în posesia ajutorului financiar acordat de stat

pensionare inainte de termen

pensionare inainte de termen

[Sursa foto: PixaBay]

Categorii noi de salariați ies mai devreme la pensie 

Potrivit celor două propuneri legislative depuse recent la Senat, noi categori de angajați ar putea beneficia în viitor de ieșirea mai devreme la pensie. 

Proiectul de lege depus are în vedere introducerea în lista din Anexa nr. 2 a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, unde sunt în momentul de față locurile de muncă încadrate în condiții speciale, și a activităților de sortare, sfărâmare și expediere legate de prepararea minereurilor.

La Anexa nr.2- LISTA cuprinzând locurile de muncă încadrate în condiţii speciale, în care se desfăşoară următoarele activităţi, punctul 20 se modifică si va avea următorul cuprins: 20. Prepararea de minereuri: măcinare, flotare, filtrare, sortare, sfărâmare şi expediere„,  se arată în proiectul de lege. 

De asemenea, lista locurilor de muncă încadrate în condiții speciale din cadrul societății Mittal Steel Hunedoara va fi completată și cu activitățile de manipulare a materiilor explozive, cocserie, sectorul chimic al cocseriei, prepararea de minereuri, activitatea desfăşurată de personalul din activitatea de aglomerare, încărcarea materiei prime în corfe la furnalele vechi, din turnătoriile de fontă, oţel, neferoase sau materiale refolosibile neferoase, activitatea de forjare continuă la cald, manuală, cu ciocane şi prese de peste 200 kg/forţă, activităţile efectuate de zidari-şamotori, activitatea de perforare, forare, împuşcare şi transport al materialului derocat în cariere și cea pentru instalaţiile de fabricaţie a benzenului şi tetraclorurii de carbon.

Citeste si: Este oficial: Pensionarii vor primi un ajutor de 700 de lei de la stat începând cu 1 iulie. Aceasta nu este singura veste bună anunțată de Guvern. Vezi ce alte beneficii vor intra în vigoare

Sunt vizate noi activități din cadrul Combinatului Siderurgic Reșita pentru a fi introduse în lista locurilor de muncă încadrate în condiții speciale, precum cea din cocserie, sectorul chimic al cocseriei, prepararea de minereuri, activitatea desfășurată de personalul din activitatea de aglomerare, de personalul de la furnale,  din turnătoriile de fontă, oţel, neferoase sau materiale refolosibile neferoase, activitatea de tratare şi acoperire a metalelor prin metalizarea cu nichel-carbonil și activitatea de perforare, forare, împuşcare şi transport al materialului derocat în cariere. 

Lista locurilor de muncă încadrate în condiții speciale

Lista locurilor de muncă încadrate în condiții speciale din cadrul societății Mittal Steel Hunedoara va fi completată și cu următoarele activități de:

 

 • manipulare a materiilor explozive, cocserie, sectorul chimic al cocseriei,
 • prepararea de minereuri,
 • activitatea desfăşurată de personalul din activitatea de aglomerare,
 • încărcarea materiei prime în corfe la furnalele vechi, din turnătoriile de fontă, oţel, neferoase sau materiale refolosibile neferoase,
 • activitatea de forjare continuă la cald, manuală, cu ciocane şi prese de peste 200 kg/forţă,
 • activităţile efectuate de zidari-şamotori, activitatea de perforare, forare, împuşcare şi transport al materialului derocat în cariere și cea pentru instalaţiile de fabricaţie a benzenului şi tetraclorurii de carbon.

 

Citeste si: Este oficial: Românii primesc bani de la stat în perioada 20 -24 iunie 2022. Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp de ministrul Marcel Boloș

Și la Combinatului Siderurgic Reșița sunt vizate noi activități din cadrul  pentru a fi introduse în lista locurilor de muncă încadrate în condiții speciale, precum:

 

 • cea din cocserie,
 • sectorul chimic al cocseriei,
 • prepararea de minereuri,
 • activitatea desfășurată de personalul din activitatea de aglomerare, de personalul de la furnale,  din turnătoriile de fontă, oţel, neferoase sau materiale refolosibile neferoase,
 • activitatea de tratare şi acoperire a metalelor prin metalizarea cu nichel-carbonil și activitatea de perforare, forare, împuşcare şi transport al materialului derocat în cariere.

 

Surse: avocatnet.ro; alba24.ro

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Bilanț coronavirus vineri, 19 august 2022. Mai mulți pacienți la terapie intensivă. Câte cazuri noi au fost raportate

SUA oferă opt elicoptere în mod gratuit Cehiei, după ajutorul oferit de cehi către Ucraina

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Sfânta Maria 2022. Este sau nu zi liberă pe 8 septembrie, de ziua Sfintei Maria Mică

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies