România va primi mai puține gaze din partea Rusiei. Gazprom a făcut anunțul

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 30 aug 2022, 15:28

România va primi mai puține gaze din partea Rusiei

România va primi mai puține gaze din partea Rusiei, iar anunțul a venit din partea Gazprom, în urmă cu scurt timp. Totul este cauzat de neînțelegerile cu privire la aplicarea unor contracte.

România va primi mai puține gaze din partea Rusiei. Inevitabilul s-a produs și la noi, la

câteva săptămâni de când Moscova a anunțat că livrările vor scădea și față de alte țări.

România va primi mai puține gaze din partea Rusiei

În luna iulie, Engie și firma de stat algeriană Sonatrach au încheiat un contract pe trei ani în ceea ce privește prețul gazelor ce urmează să fie perceput pentru livrările efectuate prin intermediul gazoductului submarine Medgaz.

Gazprom a informat Engie că, începând de astăzi, 30 august, va începe să trimită mai puțin gaz în România, decizia fiind motivată de dezacordul dintre părți în ceea ce privește aplicarea anumitor contracte, conform Reuters.

„Aşa cum am anunţat anterior, Engie şi-a asigurat deja volumele necesare pentru a-şi îndeplini angajamentele faţă de clienţii săi şi faţă de propriile sale cerinţe şi a adoptat câteva măsuri pentru a reduce semnificativ

orice impact direct fizic şi financiar care ar putea rezulta în urma întreruperii livrărilor de gaze de către Gazprom”, a transmis firma franceză prin intermediul unui comunicat de presă.

Capacitatea menționată în conctractul încheiat era de 10 miliarde de metri cubi pe an. Odată cu semnarea acordului, Engie și Sonatrac au anunțat și „intenţia lor de a extinde parteneriatul în domeniul gazelor naturale lichefiate (GNL) şi al gazelor naturale”.

Citeste si: Vor avea sau nu românii gaz la iarnă. Virgil Popescu, ministrul Energiei, anunț important despre depozitele de gaz ale țării

Citește și: Ce s-a întâmplat când mama Elodiei a încercat să ia legătura cu nepotul ei: „L-a influențat negativ pe copil”

Bulgaria a început să negocieze cu Gazprom

Deși Rusia și Bulgria încheiaseră un contract prin care livrările de gaze ar fi trebuit să continue până la finalul anului 2022, Moscova a sistat livrarea acestora de ceva timp, motiv pentru care Bulgaria a reînceput negocierile.

În tot acest timp, Tinne Van der Straeten, ministrul Energiei din Belgia, susține că următoarele ierni ar putea fi extrem de grele pentru țările din Uniunea Europeană, iar singura scăpare o reprezintă plafonarea gazelor.

„Următoarele cinci până la 10 ierni vor fi groaznice dacă nu facem nimic. Trebuie să acţionăm direct la sursă, la nivel european, şi să facem eforturi să îngheţăm preţurilor gazelor”, a spus aceasta.

UPDATE Bilanțul victimelor din Ucraina: Aproape 200 de morți și mai mult 1000 de răniți in tabăra ucrainenilor si circa 4300 de morți in rândul rușilor

Citeste si: Bucureștenii ar putea rămâne fără căldură la iarnă. Primăria Capitalei are datorii de peste 80 de milioane de euro

În acestă săptămână, prețurile la energia electrică au atins un nivel record și situația devine din ce în ce mai greu de gestionat. „ Trebuie să oprim această nebunie care se întâmplă chiar acum pe pieţele energetice. Nu putem să-l lăsăm pe (preşedintele rus Vladimir) Putin să stabilească preţul european al energiei electrice în fiecare zi”, a declarat Karl Nehammer, cancelarul austriac.

În aceste momente, una dintre măsurile propuse este separarea prețului la energie de prețul gazului.

 


Șansa celor cinci copilași de a învăța în școala cât o cămăruță este învățătoarea Maria Ștefănuț, care urcă dealul în fiecare zi, indiferent de vreme.