Fără stare de alertă după data de 8 martie 2022. Decizia autorităților vine în contextul în care numărul cazurilor noi de coronavirus este în continuă scădere, la fel și cel al persoanelor aflate în spitalele de profil și în secțiile de terapie intensivă (ATI). Pentru că noul context epidemiologic o permite, începând cu 9 martie 2022 vor fi ridicate mare parte din restricții.
UPDATE 8 MARTIE 2022, ora 15:06: Alexandru Rafila: „Dispar toate restricțiile”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat că odată cu ridicarea stării de alertă, toate restricțiile vor dispărea. Astfel, începând cu data de 9 martie 2022, masca nu va mai fi obligatorie nici în spațiile deschise, nici în cele închise. Cu toate acestea, ministrul Sănătății recomandă ca în spațiile închise încă să fie purtată, dar și în spațiile deschise aglomerate.
Certificatul verde nu va mai fi necesar pentru a desfășura anumite activități, iar formularul PLF nu va mai trebui completat la intrarea în țară.
Alexandru Rafila recomandă în continuare respectarea regulilor de igienă, spălatul pe mâni și prezentarea la medic sau testarea în cazul apariției simptomelor neplăcute. Aceste recomandări sunt importante pentru ca numărul de infectări să nu mai crească, după cum a subliniat ministrul Sănătății.
„Măsurile de protecție sau de restricție la care se renunță: utilizarea măștii în spațiile exterioare și în spațiile interioare nu va mai fi obligatorie, dar va fi necesară și o să revin asupra acestui lucru. Nu vor exista limite privind accesul în diverse spații publice, precum spații comerciale, instituții de alimentație publică, instituții publice, nu vor mai exista limite în privința orarului. Acel certificat PLF de localizare a călătorilor nu va mai fi solicitat și, de asemenea, la intrarea în țară nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID. Recomandăm cetățenilor, apropo de călătoriile în străinătate, pentru că marea majoritate a țărilor europene păstrează acest certificat la intrarea în fiecare stat membru, să consulte condițiile de călătorie. Noi suntem pregătiți și păstrăm partea de legislație care permite emiterea acestui certificat electronic.”, a precizat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
În ceea ce privește izolarea unei personae simptomatice, Alexandru Rafila a precizat că autoritățile nu vor mai controla dacă această măsură este îndeplinită, dar că ea este necesară pentru a preveni răspândirea virusului. Cât despre carantină, CNSU urmează să ia o decizie în acest sens.
„Izolarea unei persoane simptomatice este normală, aceeași recomandare o avem și pentru alte tipuri de afecțiuni. Izolarea nu este dublată de control, acel control va dispărea, dar asta nu înseamnă că dacă avem simptome trebuie să împrăștiem infecția, izolarea e esențială și pentru o vindecare mai rapidă.
În ceea ce privește carantina, acolo procesul de evaluare a legislației continuă, e nevoie de o decizie CNSU, așteptăm să gasim o soluție pentru a vedea dacă ea continuă sau nu și în ce condiții. (...) În momentul în care cineva este confirmat primește concediu medical”, a spus Alexandru Rafila.
România iese din starea de alertă pe 8 martie 2022, după miezul nopții
Valul 5 al pandemiei de coronavirus este pe cale să se încheie în România, astfel că autoritățile au decis să nu mai prelungească starea de alertă. Pe 9 martie 2022, România iese oficial din starea de alertă, după aproape doi ani în care reprezentanții autorităților au tot prelungit-o pentru a ține sub control pandemia de coronavirus. Astfel, 8 martie 2022 este ultima zi în care starea de alertă mai este valabilă.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Anunțul potrivit căruia România iese din starea de alertă a fost făcut pe data de 4 martie 2022 de către președintele României, Klaus Iohannis. Acesta a anunțat oficial că nu mai este nevoie de prelungirea stării de alertă și de impunerea unor restricții dure, având în vedere contextul epidemiologic actual. Cu toate acestea, șeful statului i-a îndemnat pe români să fie în continuare responsabili, să păstreze obiceiurile bune din timpul pandemiei, având în vedere că virusul va continua să existe în România.
„Valul 5 este aproape de a se încheia. Este momentul, deci, să luăm noi decizii, cu un impact major pentru viitor. Am convocat astăzi (n.r vineri, 4 martie 2022) o ședință de evaluare cu toți responsabilii din domeniu, în care am hotărât să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România. Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate și o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum. Măsurile complete vor fi anunțate și explicate pe larg, în perioada imediat următoare, de autoritățile abilitate.(...) Faptul că astăzi putem vorbi de o nouă etapă, care înseamnă cel puțin finalul acestui val pandemic se datorează în bună parte și măsurilor eficiente de prevenție adoptate de autorități. În mod evident, nu am fi putut reuși fără responsabilitatea cetățenilor, fără solidaritatea românilor care în marea lor majoritate au înțeles și au respectat regulile. Doresc să mulțumesc încă o dată și medicilor, asistenților medicali, infirmierilor, farmaciștilor și tuturor celor care au fost permanent în prima linie în lupta cu virusul și au făcut dovada dedicării și a profesionalismului desăvârșit. Mobilizarea exemplară a sistemului sanitar, în ciuda vulnerabilităților majore cu care acesta s-a confruntat, a fost impresionantă. Pandemia ne-a învățat și lecții pe care trebuie să le valorificăm. Și poate cea mai importantă este cea a solidarității. Am oferit ajutor celor aflați în nevoie și am primit sprijin de la parteneri europeni când ne-am confruntat cu probleme majore.(...) Ultimii doi ani ne-au demonstrat că trebuie să învățăm să trăim în acest context epidemiologic, să ne adaptăm și să punem în valoare oportunitățile existente, pentru a fi capabili să oferim îngrijirea și protecția de care are nevoie comunitatea. Ceea ce vreau să subliniez este că rămânem vigilenți și pe mai departe. Obiceiurile bune de prevenție, dobândite în ultimii doi ani, trebuie menținute. Chiar dacă sunt semne îmbucurătoare că am intrat într-o fază descendentă, este la fel de important să continuăm să ne vaccinăm și să ne protejăm, fiindcă cel mai probabil va trebui să trăim cu acest virus.”, a spus președintele României, Klaus Iohannis.
Citeste si: Efectele ridicării stării de alertă în România. Ce se va întâmpla cand autoritățile vor lua această decizie
Ce vom putea face după data de 8 martie 2022, după renunțarea la starea de alertă? Lista restricțiilor care vor dispărea
Ieșirea României din starea de alertă înseamnă, automat, renunțarea la o mare parte din restricțiile impuse în timpul pandemiei de coronavirus. Începând cu data de 9 martie 2022, românii vor putea intra din nou în țară, în centrele comerciale, în localuri, instituții sau săli de spectacole fără să mai prezinte certificatul verde, masca de protecție nu va mai fi obligatorie în exterior, iar restaurantele, barurile, cafenelele vor funcționa fără limită de oră, așa cum se întâmpla până acum.
În plus, după data de 8 martie 2022 vor putea fi organizate din nou petreceri, nunți, botezuri, fără limită de participanți sau de oră.
"Mâine (marţi, 8 martie- n.r.) este ultima zi în care rămâne activă starea de alertă, generată de nevoia de a gestiona pandemia de COVID-19. Sunt abilitat să vă comunic că va rămâne ultima zi. Guvernul nu va prelungi starea de alertă. Ca atare, mâine, la miezul nopţii, va expira starea de alertă în România. În privinţa situaţiilor privind formularul de localizare a pasagerului şi a certificatului verde, Ministerul Sănătăţii, în perioada imediat următoare, va clarifica reglementările privind cele două categorii de documente", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru la Palatul Victoria.
După ridicarea stării de alertă, elevii nu vor mai face cursuri fizic sau online în funcţie de numărul de infectări sau ținând cont de numărul de paturi ATI ocupate în localitate, iar angajaţii nu vor mai fi trimişi în regim de telemuncă. În plus, programul de muncă nu se va mai decala.
Alte efecte ale ridicării stării de alertă începând cu data de 9 martie 2022
După ridicarea stării de alertă, pe 9 martie 2022, o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum vor expira, după cum urmează:
- șomajul tehnic va mai fi acordat doar până la data de 31 martie 2022
- documentele expirate mai pot fi folosite doar până în luna iunie 2022
- persoanele neasigurate care se îmbolnăvesc de COVID-19 vor mai beneficia de consultații medicale gratuite doar până la finalul lunii martie
- nu mai există o interdiciție în ceea ce privește debranșarea de la apă, canal și salubritate
- părinții copiilor până la 12 ani nu vor mai beneficia de zile libere
- medicii nu vor mai putea oferi asistență medicală în afara specialității pe care o deţin persoanelor diagnosticate cu COVID-19.
- la 30 de zile de la terminarea stării de alertă, procesele civile și penale se vor desfășura după regulile obișnuite
Citeste si: Klaus Iohannis, anunțul momentului! Renunțăm la starea de alertă din 8 martie