Departamentul american pentru Securitate Internă a actualizat site-ul oficial al programului Visa Waiver, eliminând România de pe lista statelor eligibile. Anterior, țara figura cu mențiunea „Paused”, indicând o suspendare temporară. Acum, poziția României a fost revocată complet, fără o dată estimativă pentru eventuală reluare a participării.
De ce a fost România exclusă din programul Visa Waiver
Potrivit comunicatului oficial, Homeland Security Department a motivat decizia prin necesitatea protejării integrității Visa Waiver Program și întăririi securității frontierelor și a sistemului de imigrație : „România poate fi reconsiderată pentru
Măsura a fost luată în contextul în care James E. Trainor, reprezentant al Partidului Republican și emisar oficial la București, a recunoscut existența unor ingerințe externe în procesul electoral românesc din 2024. Cu toate acestea, oficialii americani nu au stabilit o legătură directă între aceste afirmații și excluderea României din programul de vize.
De altfel, Homeland Security Department a subliniat că hotărârea a fost adoptată în consultare cu Department of State. Decizia vine după suspendarea temporară din 25 martie, când autoritățile americane au anunțat declanșarea unei evaluări privind statutul României în cadrul programului.
„Astăzi, Departamentul pentru Securitate Internă, în consultare cu Departamentul de Stat, a revocat desemnarea României în Programul Visa Waiver (VWP). În ciuda preocupărilor de securitate, Administrația Biden a desemnat România ca țară VWP pe 9 ianuarie 2025. Pe 25 martie 2025, DHS a suspendat implementarea VWP pentru a efectua o evaluare a desemnării României. Această evaluare s-a încheiat și, având în vedere concentrarea acestei Administrații pe securitatea frontierei și a imigrației, DHS a decis că desemnarea României ar trebui revocată pentru a proteja integritatea VWP și pentru a asigura securitatea frontierei și a imigrației. România poate fi reconsiderată pentru desemnarea VWP în viitor, dacă va îndeplini criteriile statutare de eligibilitate.
”Menținerea standardelor înalte ale Programului Visa Waiver este esențială pentru securitatea noastră națională. În lumina concentrării acestei Administrații pe securitatea frontierei și a imigrației, Secretarul pentru Securitate Internă a decis, în consultare cu Secretarul de Stat, să revoce desemnarea României în VWP cu efect imediat”, a declarat Secretarul Asistent Tricia McLaughlin.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Reguli noi pentru 2025 cu privire la pensionarea anticipată. Femeile care pot ieși la pensie mai devreme
Suntem recunoscători pentru parteneriatul strâns al României de-a lungul anilor pentru îmbunătățirea cooperării în domeniul securității. România poate fi reconsiderată pentru admiterea în Visa Waiver Program în viitor”.
Cum a reacționat Ministerul Afacerilor Externe la decizia excluderii României din Visa Waiver
Reacția Ministerului Afacerilor Externe de la București nu a întârziat. Instituția a transmis, printr-un comunicat oficial, că „regretă” hotărârea guvernului american și va continua dialogul diplomatic în vederea îndeplinirii criteriilor impuse de legislația Statelor Unite.
„România a luat la cunoștință cu regret că Departamentul de Securitate Națională al Statelor Unite a luat decizia de a reconsidera includerea României în programul Visa Waver. Această posibilitate este prevăzută în cadrul Acordului Visa Waver. Decizia vine în contextul în care autoritățile americane au făcut o prioritate absolută, politică și tehnică, din protecția frontierelor și combaterea imigrației ilegale.
Citește și: Când vom putea călători fără viză în SUA! România, la un pas de decizia finală a autorităților americane
Regretăm această decizie având în vedere că România a îndeplinit toate elementele pe care legea americană le stipulează pentru accederea în cadrul programului Visa Waver. Aceasta este însă o decizie politică care este la latitudinea autorităților americane și reflectă prioritățile administrației.
România și SUA rămân parteneri determinați să întărească cooperarea în toate domeniile. Astfel, Guvernul României și ansamblul instituțiilor și autorităților române competente vor continua să facă demersuri diplomatice și tehnice pentru a obține regimul de Visa Waver pentru cetățenii României”, se arată în comunicatul MAE.