Ce rol va avea cablul submarin de energie electrică care va fi construit în Marea Neagră și când ar putea fi gata

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 20 sep 2023, 02:00

Premierul României Nicolae Ciucă

Sursa: https://www.facebook.com/IonelNicolaeCiuca

Autoritățile din România au semnat un Acord privind construcția cablului electric submarin și a continuării lui pe teritoriul României.

România împreună cu Republica Azerbaidjanului, Georgia și Ungaria au semnat sâmbătă, 17 decembrie, un Acord privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.

România a semnat un Acord pentru dezvoltarea și transportul energiei verzi

Acordul între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi a fost semnat, sâmbătă 17 decembrie, la Palatul Cotroceni, în prezența președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi a președintelui Klaus Iohannis.

Acesta a fost semnat de către președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, premierul României, Nicolae Ciucă, şi premierul Ungariei, Viktor Orban.

Citește și: Viktor Orban vine în România vineri, pe 17 decembrie. Este prima vizită oficială a premierului ungar după declarațiile controversate de la Băile Tușnad

Acest acord va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi

restul Europei, prin sistemul european de transport.

Proiectul va face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, și Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în același timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.

Când va fi gata construcția cablului

În prezent, se realizează studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră, care are termen de finalizare septembrie 2023.

Construcția cablului ar urma să fie gata în șase ani și va ajunge până în România. Acesta va avea o lungime de 1195 km, din care 1100 km submarin și 95 km terestru. La final, cablul submarin ar urma să augmenteze oportunitățile de export ale țărilor producătoare de energie electrică și va întări securitatea energetică în Europa și în regiunea Caucazului de Sud.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

După construcția cablului, urmează ca acesta să fie conectat cu un alt cablu, construit pe teritoriul României, care va face legătura dintre Marea Neagră și Ungaria.

Președintele României Klaus Iohannis a declarat că „Ne dorim şi sporirea legăturilor de transport maritim de la Constanța în Georgia. Aceste eforturi vor spori conectivitatea şi cu Azerbaidjanul şi mai departe cu Asia Centrală”.

De asemenea, președintele Republicii Azerbaidjan a ținut să precizeze că: „Această înțelegere este un pas pentru a crea un coridor pentru energia verde.

(…) Azerbaidjanul își lărgește aria de acțiune geografică furnizând gaz către piețele europene. Este o situație de win-win pentru că Europa are nevoie să-şi întărească securitatea energetică, iar Azerbaidjanul are nevoie de piețe de desfacere pentru resursele uriașe pe care le are. Astăzi începem să construim un nou ‘pod’ din Azerbaidjan către Europa. Țara noastră va deveni furnizor important de energie electrică către Europa, mai ales de energie verde”.

Citește și: Ce este taxa pe soare și cine sunt românii care o vor plăti. Prevederile OUG

 

Premierul Nicolae Ciucă a spus că: „Acordul răspunde unei nevoi urgente de a spori ponderea energiei verzi şi securitatea energetică. Prezența președintelui CE subliniază importanța strategică a acordului din perspectiva UE. În vremuri de criză trebuie să rămânem uniți, să ne aducem la un loc potențialul şi resursele noastre. România este angajată să investească în producția de energie şi infrastructura energetică şi în cooperare cu partenerii noștri să promoveze securitatea energetică pentru noi şi întreaga regiune. Ca o consecință, România va juca un rol important ca țară de tranzit şi ca un hub energetic, oferind alternative vecinilor şi partenerilor noștri din UE, dar şi Republicii Moldova şi Ucrainei. Acordul reprezintă un pas înainte către întărirea cooperării bilaterale pe termen lung în domeniul energetic”. El a mai afirmat că semnarea acestui document reprezintă o „piatră de hotar importantă în cadrul eforturilor UE de a crește ponderea energiei verzi în lupta împotriva încălzirii globale şi întăririi capacității de a face față în acest domeniu”.

Sursă: facebook.com  

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.