Viktor Orban vine în România vineri, pe 17 decembrie. Este prima vizită oficială a premierului ungar după declarațiile controversate de la Băile Tușnad

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 12 dec 2022, 17:14

Premierul Ungariei, Viktor Orban, vine în România, pentru a participa la semnarea unui contract pentru energie.

Sursa: https://www.mediafax.ro/

Care e motivul vizitei în România a premierului Ungariei, Viktor Orban?

Viktor Orban, premierul Ungariei, va veni în România pe data de 17 decembrie pentru a participa la semnarea contractului privind „rețeaua electrică Azerbaidjean – România – Ungaria via Georgia”.

Premierul Viktor Orban vine în România

Premierul Ungariei, urmează să ajungă în România pe data de 17 decembrie, pentru prima oară de la discursul controversat ținut la Băile Tușnad, pentru a participa la semnarea contractului pentru energie „rețeaua electrică Azerbaidjean – România – Ungaria via Georgia”.

Citește și: Ungaria discriminează străinii prin prețuri mai mari la combustibil. Comisia UE amenință cu darea în judecată a țării

După întrevederea care a avut loc în luna august cu ministrul azer al Energiei, Peter Szijjarto, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerțului Exterior, a anunțat că Azerbaidjanul va produce cantități mari de energie electrică regenerabilă care vor fi transportate printr-o conductă submarină, mai întâi în Georgia, iar apoi în România. Astfel că, Ungaria urmează să se alăture acestui proiect ambițios întrucât acesta necesită participarea a cel puțin două state membre pentru a primi finanțare din partea UE.

Energia electrică regenerabilă va putea fi transportată spre Ungaria, pe care o putem folosi parțial noi şi, parțial, putem servi ca rută de tranzit, a declarat ministrul ungar de externe pe pagina sa de socializare.

Viktor Orban Criticat de președintele României pentru discursul de la Tușnad

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a calificat declarațiile lui Viktor Orban, de la Băile Tușnad, ca fiind discurs de ură și s-a ajuns la concluzia că prin mesajul transmis s-a creat o atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare la adresa unor categorii de persoane pe criteriul de naționalitate și rasă.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat atunci că: „Stânga internaționalistă are un șiretlic, un șiretlic ideologic: pretenția, pretenția lor, că Europa este în mod inerent o Europă de rasă mixtă. Este o orbire istorică și semantică, deoarece confundă lucruri diferite. Pentru că există o lume în care popoarele europene sunt amestecate cu oameni din afara Europei. Aceasta este o lume de rasă mixtă. Iar noi suntem noi, unde oamenii din Europa se amestecă unii cu alții: se mută, își iau locuri de muncă, se mută.

În Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremea este bună, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”.

Zi decisivă! Finlanda și Suedia vor depune împreună cererile de aderare la NATO

Citește și: Motivele pentru care Austria s-a opus intrării României în Schengen: „Este o problemă de securitate”

Președintele României, Klaus Iohannis, nu a putut rămâne impasibil la această declarație și a ieșit la atac spunând că: ”Este greșit, este o eroare majoră și este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scenă publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX – la al doilea Război Mondial. Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie pentru ași motiva orice demersuri politice interne sau externe. Este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena publică cu un discurs cu tentă anti-europeană. Aceste lucruri sunt valabile, cele ce le-am spus, că este eronat, greșit și inacceptabil indiferent unde s-ar afla această scenă. Faptul că această scenă s-a aflat în Transilvania este o problemă pentru noi și reacțiile spațiului public au arătat că este o problemă pentru noi”.

Sursă: g4media.ro

 


Nona pare interesată de un date cu Ionuț: „Da, mi-aș dori!”. Concurenta urmează să decidă ce va face în această privință

Nona este interesată de Patrick, dar, atunci când a intrat în „Casa Iubirii”, era îndreptată spre Ionuț. Acum, aceasta are șansa de a avea un date cu Ionuț și mâine, 2 februarie, urmează să decidă dacă va accepta sau nu.

Cookies