Risipitorii de alimente: Opriți stricăciunea cu ajutorul Inteligența

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 23 oct 2025, 19:36

Inteligența artificială revoluționează modul în care gestionăm alimentele, contribuind la reducerea risipei la nivel global și la prevenirea alterării

Sursa: PixaBay

Inteligența artificială revoluționează modul în care gestionăm alimentele, contribuind la reducerea risipei la nivel global și la prevenirea alterării

Inteligența artificială revoluționează modul în care gestionăm alimentele, contribuind la reducerea risipei la nivel global și la prevenirea alterării prin intermediul tehnologiei inteligente.

Problema pierderilor alimentare este răspândită în lume, având un impact asupra economiilor, mediului și milioanelor de oameni care se confruntă cu foametea. Odată cu schimbarea tehnologiei, aplicațiile bazate pe inteligență artificială schimbă modul în care ne hrănim, depozităm și consumăm alimente. Sistemele moderne de date sunt capabile să previzioneze alterarea, să maximizeze logistica și să facă lanțul de aprovizionare sustenabil la toate nivelurile. Cu ajutorul inteligenței artificiale și al domeniului științei alimentare, lumea găsește soluții mai inteligente la problemele producției de deșeuri și face ca crearea unei rețele mai eficiente între ferme și bucătării să fie o soluție fezabilă.

Preocuparea crescândă cu privire la risipa alimentară a condus la tehnologii inovatoare capabile să determine prospețimea, datele de expirare și automatizarea inventarului.

Pentru a evita alterarea alimentelor, companiile implementează soluții orientate spre sustenabilitate care funcționează pe puterea inteligenței artificiale pentru a economisi bani. Inovația și inteligența se combină, creând o nouă eră a alimentelor, era fiecărei îmbucături care va conta și în care nimic nu se va irosi.

Inteligența artificială revoluționează modul în care gestionăm alimentele, contribuind la reducerea risipei la nivel global și la prevenirea alterării
[Sursa: PixaBay]

Soluții de minimizare a risipei alimentare bazate pe inteligență artificială

Lupta împotriva risipei alimentare este globală și se bazează pe inteligența artificială. Monitorizarea instantanee a temperaturii, umidității și condițiilor de depozitare prin intermediul senzorilor inteligenți și al algoritmilor predictivi are ca rezultat o durată de valabilitate mai lungă a alimentelor. Un exemplu este faptul că instrumentele de inteligență artificială pot procesa milioane de puncte de date pentru a prezice momentul în care produsele perisabile se vor strica.

Tehnologia ajută supermarketurile să își rafineze inventarul pentru a se asigura că nu au stocuri excesive sau insuficiente, acestea fiind cauze majore ale risipei.

În industria ospitalității, sistemele bazate pe tehnologie monitorizează modelele de consum și determină modelele de risipă alimentară. Camerele cu inteligență artificială au capacitatea de a scana resturile alimentare și de a estima datele exacte despre ceea ce a fost aruncat. Aceste date îi ajută pe bucătari și manageri să proiecteze meniuri într-un mod mai eficient și să producă mai puțin în zadar. Aceste dezvăluiri digitale generează câștiguri cuantificabile în ceea ce privește sustenabilitatea, pe lângă reducerea costurilor de operare.

În plus, ambalajele și logistica sunt, de asemenea, transformate cu ajutorul modelelor de învățare automată. Ambalajele inteligente, echipate cu senzori, sunt capabile să comunice cu sistemele cloud și să raporteze gradul de prospețime. Companiile de transport utilizează inteligența artificială pentru a prezice întârzierile, a redirecționa livrările și a menține alimentele la intervale de timp optime de calitate. Această tehnologie combinată nu numai că îmbunătățește eficiența, dar promovează și obiectivele de sustenabilitate pentru a reduce amprenta de carbon prin alterare.

Gestionarea gospodăriilor este, de asemenea, un domeniu al aplicațiilor inteligenței artificiale. Frigiderele au devenit inteligente și pot recunoaște imagini pentru a identifica data de expirare și a recomanda rețete cu ajutorul produselor disponibile. Această tehnologie poate permite clienților să minimizeze risipa menajeră, ceea ce reprezintă modalitatea de a avea o viață mai sustenabilă. Odată cu apariția tehnologiei alimentare, discrepanța dintre confort și responsabilitate este redusă, iar întreaga lume este hotărâtă să elimine risipa.

Citește și: Când va anunța Iancu Sterp sexul copilului? Tânărul a făcut anunțul: “Cred că v-am ținut un pic cam mult pe jar.”

Citește si: Crimă înfiorătoare: un bărbat de 41 de ani și-a împușcat iubita și pe cei doi băieți ai acesteia. FILMUL complet al tragediei

Inteligența artificială revoluționează modul în care gestionăm alimentele, contribuind la reducerea risipei la nivel global și la prevenirea alterării
[Sursa: PixaBay]

Lucrând pentru un viitor sustenabil cu ajutorul tehnologiei inteligente

Sustenabilitatea nu este doar un obiectiv, ci se dovedește a fi o consecință reală, impulsionată de inteligența artificială. În agricultură, comerț cu amănuntul și lanțul de aprovizionare, există o transformare a modului în care oamenii percep eficiența resurselor, generată de tehnologia avansată. Sistemele de inteligență artificială sunt folosite și de fermieri pentru a prezice cantitățile recoltate, a optimiza irigațiile și a evita excesul de producție- fiecare dintre acestea reducând în mod direct risipa alimentară.

Analiza predictivă în comerțul cu amănuntul este utilizată în prognozarea cererii pentru a potrivi oferta cu comportamentul actual al consumatorilor. Prin combinarea datelor despre alimente cu modele de sustenabilitate, companiile dezvoltă sisteme circulare în care fiecare produs și proces are cel mai mic impact asupra mediului. Inteligența artificială este utilizată pentru a determina ineficiențele, fie la nivel de fermă, fie la risipă, fie la greșeli de ambalare, și pentru a crea un ecosistem alimentar mai responsabil și mai transparent.

Dezvoltatorii de tehnologie vin și cu soluții bazate pe comunitate. Aplicațiile bazate pe inteligență artificială construiesc o punte între restaurante și organizațiile non-profit pentru a oferi mese suplimentare în siguranță și în cel mai eficient mod posibil. Tehnologia blockchain va oferi trasabilitate, ceea ce va garanta siguranța donațiilor de alimente și livrarea către cei nevoiași. O astfel de combinație de alimente, tehnologie și sustenabilitate demonstrează cum inovația poate crea avantaje sociale și de mediu în același timp.

În viitor, inteligența artificială va eficientiza și mai mult planurile de sustenabilitate, deoarece va combina analiza predictivă cu partajarea globală a datelor. Tehnologia inteligentă poate simula efectele climatice, poate anticipa schimbările cererii și poate dezvolta tehnologii adaptive care, chiar și în timpul perturbărilor, evită pierderile de alimente. Odată cu introducerea inteligenței artificiale în toate fazele ciclului de viață al alimentelor, omenirea se află pe calea către un viitor sustenabil în care eficiența, echitatea și inovația sunt prezente în echilibru.

Citește și: Ascensiunea inteligentei: tehnologia pielii redefinește inovația

Citește și: Răsturnare de situație în cazul celor doi iubiți găsiți morți într-o mașină. Fratele Biankăi rupe tăcerea: „Nu cred că au avut..”

Citește și: Lia izbucnește în plâns după cearta dintre Robert și Daniel! „Se ceartă ei doi, dar eu ce treabă am?”. Aflați de la ce a pornit totul în ediția din „Casa iubirii” de vineri, 24 octombrie, de la orele 10:00 și 16:30, la Kanal D