Rică Răducanu: de la sărăcie la o carieră de succes. Fostul portar a apărut în două filme românești

Author: Cristina Mocanu

Rică Răducanu

Sursa: https://www.facebook.com/www.visiniu.ro

Rică Răducanu a fost și este unul dintre cei mai iubiți portari din România.

Rică Răducanu este un fost fotbalist român, născut pe 10 mai 1946 la Vlădeni, în județul Ialomița.

Acesta a jucat în mare parte la Rapid București.

Cine este Rică Răducanu?

Pe numele său real Răducanu Necula, Rică Răducanu s-a născut în Județul Ialomița satul Vlădeni pe data de 10 mai 1946. Aceste a fost un fotbalist român care a jucat pe poziția de portar și a devenit unul dintre cei mai apreciați portari de la echipa de fotbal Rapid București.

Citește și: Rică Răducanu, la “40 de întrebări cu Denise Rifai”

Sportivul nu a avut o copilărie ușoară, pentru că s-a născut în perioadă în care omenirea traversa vremea foametei și a războiului. Cel mai mult l-a marcat că atunci când avea vârsta de 5 ani, tatăl său a plecat în armată și nu s-a mai întors, acesta alegând să își refacă viața cu o altă femeie.

Adesea Rică Răducanu memorează că: „Tata a plecat. Când aveam eu cinci ani, tata a plecat în armată și n-a mai venit. S-a dus la București, s-a însurat cu doamna Rozalia, mama de-a doua, care m-a crescut, femeie bună. Viață grea!. A plecat la armată și nu a mai venit. A dat divorț de mama prin dispariție, așa era pe timpul războiului. Mama l-a găsit pe nea’ Sandu, de acolo din comună.

Ăla m-a crescut de la 5 ani, până la 11 ani”.

Când a împlinit 10 ani, fostul portar, a fost furat de către tatăl și fratele său și dus la București. „M-a furat. Tata s-a dus la București și eu rămăsesem la țară singur, cu mama și cu nea Sandu. Face bătrânul (n.r tatăl natural) ce face și îl ia pe fratele meu, Ion, la București… să facă armata.

A venit la București, a stat cu el și a rămas la București. Mama a rămas la țară doar cu mine și cu nea Sandu. În ’56-’57 începuse cu cartele (n.r. împărțirea alimentelor) și dacă aveai copii, luai mai mult. Fratele meu a venit la țară să mă ia. A vorbit cu mama m-a luat și…” a declarat acesta.

Citește și: Theo Rose a vorbit despre nuntă cu lacrimi în ochi! De ce nu va îmbrăca rochia de mireasă?!

Rică Răducanu cariera sportivă

Nea Rică, cum îl alintă prietenii, a început să joace fotbal la Victoria MIBC București în anul 1958. După un sezon, a schimbat echipa ajungând la Flacăra Roșie București, echipa de divizie C, unde a stat pana in 1965, când a fost observat de antrenorul Rapidului și adus în Ciulești. Inițial a jucat pe poziția de extremă după care fiind nevoit să îi țină locul unui portar, făcând un meci bun împotriva Progresului București, echipa de divizia A, lucru care i-a asigurat poziția de titular în poartă.

În Giulești a ajuns pentru prima dată în anul  1965 unde, în primul sezon, a jucat doar 6 meciuri, debutând pe 8.05.1966 contra Siderurgistul Galați. Următorul sezon a fost sezonul său cel mai bun și punctul culminant al carierei sale, titlul cu Rapid și ascendența sa în tricoul național unde a ajuns la 61 de meciuri fiind parte din echipa națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal 1970 din Mexic, unde acesta a apărat contra Braziliei.

Citește și: Vica Blochina, invitată duminică la ”40 de întrebări cu Denise Rifai”

DAN PETRESCU, avere impresionantă. Ce afaceri deținea miliardarul care a murit în accidentul aviatic de la Milano?

A petrecut aproximativ 10 ani in clubul Giulestean unde a jucat 233 de meciuri si a marcat 7 goluri, prima reușită a venit pe 9 septembrie 1973, în derby-ul feroviarilor, CFR- Rapid 3-1. A punctat pentru 2-1 în minutul 79. 

Rică Răducanu a mai jucat la Sportul Studențesc, timp de trei ani și la Steaua București unde a jucat 22 de meciuri.

Sursă: unica.ro

 


Episodul 15 al serialului turcesc serialului “Secrete de Familie” este difuzat la Kanal D vineri, 29 septembrie 2023. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.