Reguli noi pentru furnizarea de energie electrică! Ce trebuie să știe românii

,

Liberalizarea pieței energiei electrice aduce noi obligații pentru consumatorii casnici, potrivit Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.


In articol:

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat schimbări majore pentru milioane de români. Prețul la energie electrică s-ar putea schimba în următoarea perioadă.

Consumatorii casnici de electricitate vor avea, de asemenea, noi obligații.

Cum vor fi afectați consumatorii casnici de energie electrică

ANRE a anunțat un set nou de reguli în cazul persoanelor care doresc să își schimbe furnizorul de energie. Consumatorii casnici de electricitate vor fi nevoiți să respecte o nouă legislație. Ei vor trebui trebuie să își comunice indexul.

În ceea ce privește noile prețuri, toate ofertele trebuie să arăte ce sericii intră în acea sumă de bani.

Deși noile regilementări nu au intrat încă în vigoare, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a pus în dezbatere publică proiectul de ordin prin care vor fi introduse noi obligații legate de liberalizarea pieței energiei.

Scopul acestei inițiative este de a veni în ajutorul consumatorului casnic în momentul în care dorește să-și schimbe furnizorul de energie electrică.

Citeste si: Până când puteți semna noile contracte la energie! Surpriză: facturile cresc de acum!

Noi reguli pentru clienți

Clientul casnic sau noncasnic vatrebui să comunice noului furnizor indexul autocitit, iar acest lucru va fi făcut la data transmiterii notificării de schimbare a furnizorului.

Noul furnizor va atrebui să preia această informație și să comunice operatorului de rețea indexul autocitit de la clientul final, împreună cu comunicarea datelor referitoare la contractul de furnizare.

„În cazul în care clientul final nu transmite indexul autocitit, operatorul de rețea are obligaţia citirii indexului echipamentului de măsurare în perioada cuprinsă între data transmiterii notificării de schimbare şi data schimbării efective a furnizorului”, potrivit Hot News.

Furnizorii de energie electrică vor fi obligați să publice oferte-tip pe pagina proprie de internet sau în aplicaţia informatică „Comparator al ofertelor-tip de furnizare a energiei electrice“ publicată pe pagina de internet a ANRE; la punctul unic de contact.

Citeste si: Vești proaste pentru români! Decizia se aplică de la 1 ianuarie!

Ce trebuie să inclundă ofertele tip de furnizare a energiei electrice

Potrivit legii, oferta tip de furnizare a energiei electrice trebuie să conțină următoarele informații:

 • datele de identificare ale furnizorului ofertant;
 • perioada de valabilitate a ofertei-tip;
 • data-limită de încheiere a contractului de furnizare
 • perioada de aplicare a ofertei – tip, ce reprezintă perioada în care se aplică preţul din oferta-tip şi condiţiile asociate;
 • tipul de client final care poate opta pentru oferta-tip respectivă;
 • perioada de facturare;
 • preţul energiei electrice furnizate defalcat pe componente, respectiv preţul energiei electrice care include tariful pentru serviciul de transport componenta de injecţie în reţea TG, tariful pentru serviciul de transport componenta de extragere din reţea TL, tariful pentru serviciul de sistem, tariful pentru serviciul de distribuţie, taxe şi contribuţii stabilite prin dispoziţiile legale în vigoare;
 • descrierea serviciilor oferite; în cazul în care este oferit un „pachet de servicii“, prin includerea în acesta, pe lângă furnizarea energiei electrice, şi a altor servicii, se vor prezenta condiţiile în care se oferă acestea, iar pentru fiecare serviciu se vor specifica informaţiile corespunzătoare categoriei de servicii din care face parte;
 • termenele, modalităţile şi condiţiile de plată a facturii;
 • opţiunile privind modul de transmitere a facturii, printre care şi transmiterea pe cale electronică;
 • durata contractului, condiţiile de reînnoire/prelungire şi de încetare a prestării serviciilor şi a contractului, cu precizarea termenelor şi a condiţiilor de denunţare unilaterală a acestuia;

Citeste si: Cum îi afectează pe români liberalizarea pieței energiei electrice?

 • modalitatea de acceptare a ofertei-tip;
 • documentele necesare pentru încheierea contractului;
 • principalele condiţii contractuale inclusiv eventuale comisioane de încetare a contractului de furnizare;

Citeste si: Se scumpeşte curentul? Ce trebuie să ştie românii despre facturile la energie în 2021

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Se scumpeşte curentul? Ce trebuie să ştie românii despre facturile la energie în 2021

Americanii recunosc și își cer scuze pentru EROARE. Atacul cu dronă din Kabul a ucis 10 nevinovați, nu jihadiști ai ISIS-K

DEZASTRU! Emma Răducanu NU a câștigat US Open. Cum a trișat. I se retrage....

Până când puteți semna noile contracte la energie! Surpriză: facturile cresc de acum!

Atenţie! Ce trebuie să facă toţi românii până la 1 ianuarie? Anunţul a venit chiar de la Guvern

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies