Bucureștenii din anumite zone din Capitală, se confruntă cu un fenomen natural neobișnuit pentru această zonă și anume invazia de cicade. Oamenii au ajuns să fie terorizați de zgomotul pe care cicadele îl produc, mai ales că acesta poate atinge și 100 de decibeli.
Ce sunt cicadele și cum pot fi recunoscute acestea?
Cicadele sunt niște insecte de dimensiuni medii și pot fi ușor de recunoscut după aripile lor transparente, ochii mari, dar și a sunetului pe care îl produc.
Aceste insecte devin mai active mai ales în sezonul cald, în zilele cu temperaturi ridicate, când ies la suprafață pentru a se reproduce. Activitatea intensă a cicadelor face parte dintr-un ciclu natural, care durează, de obicei, câteva săptămâni, după care acestea încep să dispară.
Citește și: Invazie de scorpioni veninoși într-o zonă populară din România! Cât de periculoși sunt
Zonele cele mai afectate din București de cicade
Cele mai afectate zone, de cicade, în București sunt zonele unde vegetația este mai abundentă precum parcurile sau pădurile, dar apar des și în cartierele rezidențiale de la marginea Bucureștiului.
Locuitorii din aceste zone spun că nu mai pot deschide ferestrele dimineața, iar zgomotul produs de cicade devine insuportabil, în special la primele ore ale zilei sau chiar și la apus.
Citește și: FOTO Cum arată locul în care Felix Baumgartner, iubitul Mihaelei Rădulescu, și-a pierdut viața
Citește si: „Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Cât de periculoase sunt cicadele pentru oameni?
Potrivit experților, cicadele nu sunt deloc periculoase pentru oameni deoarece nu înțeapă, nu mușcă și nu transmit nici boli.
Cu alte cuvinte, acestea sunt inofensive, mai ales din punct de vedere medical și sanitar. Prezența cicadelor este doar o manifestare naturală a unui ciclu de reproducere sezonier și nu necesită tratamente chimice sau intervenții majore, cu excepția situațiilor în care se dorește reducerea numărului lor pentru a nu mai deranja fonic.Fenomenul este unul de tip natural și durează mai multe săptămâni, pe perioada verii.
Ce pot face locuitorii în astfel de situații, dacă sunt deranjați de zgomotul produs de cicade? Ei bine, pentru a reduce disconfortul fonic, locuitorii Capitalei pot închide ferestrele în momentele de activitate maximă (dimineața și seara), pot utiliza dopuri de urechi, care se găsesc la farmacii, pot evita zonele cu vegetație deasă, sau, acolo unde este cazul, pot tunde vegetația in jurul locuinței pentru a reduce numărul de insecte atrase.
Este important ca locuitorii să știe faptul că acest fenomen este unul temporar, specific perioadei verii.
Citește și: Invazia de fluturi i-a îngrozit pe bucureșteni! Specialiștii dezvăluie cât de periculoase sunt insectele
Astfel, chiar dacă invazia de cicade îi poate deranja pe unii locuitori din București, trebuie reținut că aceste insecte nu sunt periculoase pentru sănătatea oamenilor. Nu înțeapă, nu mușcă, nu provoacă alergii și nu transmit boli. Este doar o etapă provizorie din viața acestor insecte, care nu durează mai mult de câteva săptămâni, cât durează sezonul cald, sau chiar mai puțin.