Evenimentul petrecut în Austria, care a avut loc în preajma sărbătorilor pascale, a atras atenția asupra unui fenomen în creștere: atracția tot mai mare a adolescenților pentru experiențe extreme, uneori chiar cu prețul încălcării legii.
Adolescentul nu a mai avut nicio șansă de supraviețuire
Accidentul s-a produs în Joia Mare, pe drumul federal B1, în zona Traun, în districtul Linz-Land.
Polițiștii nu au fost luați prin surprindere de identitatea băiatului. Ofițerii JUKOB – un departament specializat în lucrul cu tinerii – îl cunoșteau deja. Lisa Reiss, în vârstă de 32 de ani, ofițer de legătură, a explicat, pentru sursa citată, că băiatul fusese deja în atenția echipei: „Am mai luat legătura cu el înainte și am încercat să-l ghidăm pe calea cea bună”. Totuși, tânărul nu a urmat îndemnurile: „A fost foarte dificil cu el, pentru că, pur și simplu, evolua într-o direcție greșită”.
Lisa Reiss și colegul ei, Manuel Zimmermann, în vârstă de 31 de ani, se numără printre cei 15 ofițeri JUKOB din Linz, care desfășoară o activitate discretă, dar extrem de importantă.
Acești specialiști caută constant contactul cu adolescenții vulnerabili, fie în parcurile orașului, fie în zonele din apropierea gării principale, unde deseori apar comportamente de risc.„Căutăm în mod activ contactul cu tinerii – inclusiv cu cei care sunt deja mai mult sau mai puțin cunoscuți de autorități”, a explicat Reiss în timpul unei vizite oficiale a ministrului de interne, Gerhard Karner.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Ce se întâmplă cu familia adolescentului decedat și ce semnal de alarmă trag polițiștii
Creșterea infracționalității juvenile reprezintă o preocupare majoră pentru autoritățile locale. Potrivit Lisei Reiss, adolescenții par să atingă maturitatea mai devreme, iar influența rețelelor sociale contribuie semnificativ la comportamentele deviante: „Aș spune că, în general, criminalitatea juvenilă este în creștere. Încercăm să contracarăm acest fenomen cât mai bine posibil”.
Activitatea ofițerilor JUKOB nu se rezumă doar la prevenție. Informațiile pe care le dețin despre rețelele informale de tineri contribuie și la clarificarea unor fapte deja petrecute: „Cunoaștem grupările și știm cine cu cine se asociază. Astfel pot fi elucidate infracțiuni”.
Citește și: Carnagiu pe autostrada A2, din Austria! Sunt mai mulți morți și persoane rănite: „Nu am mai văzut așa ceva”
Tragedia recentă nu este un caz singular. Însă ofițerii reușesc, în unele cazuri, să redirecționeze destine. Există adolescenți care, după ce au fost consiliați, s-au angajat, au început ucenicii și s-au distanțat de anturajele periculoase.
„Mulți au acum un loc de ucenicie, merg la muncă și știu: ”Ceea ce am făcut în tinerețe a fost greșit””, a relatat Reiss. Iar unii dintre aceștia revin, ulterior, la ofițerii care i-au sprijinit: „ Se bucură că au reușit să își schimbe viața în bine”.
Între timp, familia adolescentului decedat a primit sprijin psihologic pentru a face față unei pierderi imposibil de descris, potrivit presei austriece .