Profesorul Alexandru Rafila a facut anuntul despre deschiderea scolilor: ''Se pot deschide fără probleme''

,
Alexandru Rafila
Profesorul Alexandru Rafila, cum sunt afectaţi copiii de COVID-19.

Alexandru Rafila a vorbit despre cum sunt afectaţi copiii de coronavirus, dar şi despre condiţiile în care vor fi redeschise şcolile.

Profesorul Alexandru Rafila este reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), şi a vorbit din nou despre modul în care sunt afectaţi copiii de coronavirus şi despre redeschiderea şcolilor. 

Alexandru Rafila, despre situaţia epidemiologică din România

Reprezentantul României la OMS a declarat că situaţia epidemiologică din România permite deschiderea şcolilor în momentul de faţă.

"Discuția aceasta globală legată de deschiderea școlilor nu e sănătoasă pentru că nu discutăm de 3,5 milioane de elevi și studenți – discutăm de mai multe categorii de elevi, respectiv studenți, iar deschiderea școlilor trebuie să se facă în funcție de câteva scenarii care să țină cont de o eventuală creștere de diferite grade a numărului de cazuri noi, ținând cont de noua tulpină care circulă mai mult în Marea Britanie sau în alte țări din Europa, și trebuie în mod diferențiat abordată problema“, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila:"Abordarea din ultimele luni de zile nu cred că este sănătoasă"

Alexandru Rafila a precizat că şcolile pot fi redeschise în marea majoritate a localităţilor din România și că o eventual creștere a numărului de infectare poate duce la utilizare sistemului hibrid. 

"De exemplu, acum se pot deschide fără probleme, în majoritatea localităților din țară, școlile primare și de gimnaziu.

La o creștere medie, să spunem, am putea discuta de menținerea școlilor primare și de un scenariu hibrid pentru gimnaziu. Deci, această abordare unitară care s-a întâmplat până în momentul de față, de luni de zile, care nu a fost fundamentată de niciun specialist sau doar de unul, nu cred că este sănătoasă. Ea nu a ținut cont nici de evoluția pandemiei la nivel național, nici de situația locală din fiecare județ sau fiecare localitate, nici măcar de modul în care se organizează școlile”, a menționat Alexandru Rafila.

Citeste si: Cum se vor încheia mediile elevilor. Soluțiile propuse de Ministerul Educației

Riscurile pe care copiii le pot întâmpina dacă nu merg la şcoală

Conform unui studiu realizat de OMS, prezentat de Alexandru Rafila, nu există un pericol în plus în pandemie dacă se redeschid şcolile.

"Este o prezentare pe care am făcut-o la congresul studenților la Medicină. Ea provine din surse ale Organizației Mondiale a Sănătății și de la UNICEF. E un studiu care arată câteva lucruri: copiii până la 10 ani se îmbolnăvesc mult mai rar și transmit mult mai puțin virusul. Riscurile în foarte multe țări pentru copiii care nu merg la școală, mai ales din această categorie, sunt extrem de mari în ceea ce privește sănătatea mintală”, a mai spus Alexandru Rafila. 

Se redeschid şcolile pe 8 februarie?

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat joi, 14 ianuarie, la Palatul Cotroceni mai mulți membri ai guvernului pentru o discuție pe tema redeschiderii școlilor. 

Printre aceştea se numără, premierul Florin Cîțu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu și șeful DSU, Raed Arafat. 

Surse politcie susțin că președintele consideră că în acest moment există suficiente date astfel încât să poată fi luată o decizie în privința deschiderii școlilor. Există de asemenea, o presiune constantă din partea părinților și elevilor ca o dată cu apropierea examenelor naționale să se revine la învățământul clasic.

Citeste si: Data oficială când se redeschid școlile! Elevii se întorc în clase. Rafila a făcut anunțul: "Este absolut fezabil"

La finalul întrunirii de la Palatul Cotroceni este așteptată o declarație din partea șefului statului, în care să fie anunțate concluziile discuțiilor.

Mai mulți oficiali guvernamentali, inclusiv ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu, și șeful DSU, Raed Arafat, au declarat zilele trecute că școlile ar putea fi deschise începând cu data de 8 februarie.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Data oficială când se redeschid școlile! Elevii se întorc în clase. Rafila a făcut anunțul: "Este absolut fezabil"

Acuzații grave planează asupra Ungariei - Budapesta ar fi devenit un cuib special al spionajului rusesc

Data oficială când se redeschid școlile! Elevii se întorc în clase. Rafila a făcut anunțul: "Este absolut fezabil"

Se deschid sau nu școlile pe 8 februarie?! Pericolul major la care ar fi expuși elevii și profesorii

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies