Prima țară din Europa care renunță la toate restricțiile COVID. Care este motivul

,
danemarca
Prima țară din Europa care renunță la toate restricțiile[Sursa foto: PixaBay]

O țară din Europa ridică toate restricțiile anti-Covid. Nu mai e nevoie de mască și nici pașaport sanitar.


In articol:

Începând de vineri,  Danemarca renunţă aproape complet la restricţiile impuse pentru a limita răspândirea coronavirusului, iar locuitorii săi revin la viaţa de dinainte de pandemie.

Danemarca
 Danemarca renunţă aproape complet la restricţii.[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Revin RESTRICȚIILE dure! Magazine închise și circulație interzisă noaptea. UNDE se aplică măsurile anti-COVID-19

Danemarca renunţă complet la restricţii

Cetățenii din Danemarca nu mai sunt nevoiți să poarte măşti de protecţie, nu mai au nevoie de paşaport sanitar, angajaţii firmelor revin în birouri, iar concertele pot fi organizate în prezenţa a zeci de mii de fani, informează AFP, citat de ProTv.

“Cu siguranţă suntem în avangardă noi, cei din Danemarca, deoarece nu mai avem nicio restricţie, am trecut de cealaltă parte a curbei pandemiei graţie implementării campaniei de vaccinare”, a declarat Ulrik Orum-Petersen, promotor în cadrul Live Nation.

Sâmbătă, 11 septembrie, în Danemrca va fi un concert sold-out cu 50.000 de spectatori, o premieră pentru Europa, unde multe ţări sunt în continuare afectate de restricţii. 

Danezii au tot ridicat din restricții, iar în ultima perioadă “paşaportul corona” nu mai era obligatoriu decât în cluburile de noapte de la 1 septembrie, însă şi această restricţie va fi anulată începând de vineri, 10 septembrie.

Citeste si: Restricții în apropierea Bucureștiului! Nunțile și botezurile sunt interzise începând de AZI! Care sunt noile reguli

“Obiectivul nostru este libera circulaţie(...),

iar ceea ce se va întâmpla este faptul că şi virusul va circula şi îi va găsi pe cei care nu sunt vaccinaţi”, a prevenit medicul epidemiolog Lone Simonsen, profesoară la Universitatea Roskilde.

Rata de vaccinare a fost destul de mare în Danemarca față de alte țări din Europa, de aceea danezii pot renunța la restricții și pot reveni la viața normaa pe care o aveau înainte de pandemie.

Rezultatul: 73% dintre cei 5,8 milioane de danezi sunt în prezent vaccinaţi cu schemă completă, iar acest procent este de 96% în rândul rezidenţilor de peste 65 de ani.

“Până în prezent, variantele au respectat imunitatea oferită de vaccin, dar dacă apar alte variante cu evadare imunitară (care prezintă rezistenţă la vaccin, n.r.), va trebui să ne regândim strategia”, a adăugat Lone Simonsen.

“Dacă virusul nu mai este o ameninţare pentru societate, acest lucru se întâmplă exclusiv datorită vaccinurilor”, a explicat Lone Simonsen.

Biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) consideră că una dintre particularităţile din Danemarca este relaţia de încredere care există între autorităţi şi cetățeni în ceea ce priveşte strategia de combatere a COVID-19.

“La fel ca multe ţări, Danemarca a implementat, pe întreaga durată a pandemiei, măsuri sociale şi de sănătate publică pentru a reduce transmiterea virusului, dar, în acelaşi timp, s-a bazat pe scară largă pe indivizi şi pe comunităţi pentru ca rezidenţii să respecte de bună voie recomandările Guvernului”, a declarat Catherine Smallwood, directoarea biroului de urgenţe din cadrul OMS Europa.

Autorităţile daneze consideră că pandemia este în prezent sub control, înregistrând aproximativ 500 de cazuri noi de COVID-19 în fiecare zi şi o rată de reproducere a virusului de 0,7.

Ministrul danez al Sănătăţii, Magnus Heunicke, a dat asigurări la sfârşitul lunii august, când a spus că guvernul de la Copenhaga “nu va ezita să acţioneze cu rapiditate dacă pandemia va ameninţa din nou funcţiile esenţiale ale societă ţ ii”.

“Fiecare ţară trebuie să rămână vigilentă dacă şi atunci când situaţia epidemiologică se schimbă”, a prevenit Catherine Smallwood.

Citeste si: Încă nouă localități au intrat în scenariul roșu. Restricțiile impuse de autorități

Potrivit ProTV.ro, Christian Nedergaard, proprietarul unui restaurant din capitala daneză, a declarat vineri, în ziua în care localnicii sărbătoresc întoarcerea la o viaţă normală, că “situaţia rămâne complexă”.

“Amintirea coronavirusului va dispărea foarte repede din minţile unora, dar va rămâne în ale altora, iar pentru domeniul restauraţiei sunt sigur că această perioadă a schimbat datele problemei. Sectorul nostru trebuie să se gândească la o modalitate care să-l ajute să devină mai rezistent”, a declarat el.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Cine este și cum arată cea mai înaltă femeie din lume. A intrat în Cartea Recordurilor cu o înălțime impresionantă

ALERTĂ DNA a SĂLTAT un consilier din Corpul de Control al Ministerului Dezvoltării: LUASE MITĂ o mașină de lux

Corina Bilcon RUPE TĂCEREA pentru prima dată! Ce a spus aceasta despre Anamaria Prodan! Este UMILINȚA SUPREMĂ

O tânără de 33 de ani, mamă a trei copii, a murit după o cădere în gol la bungee jumping. Momentul a fost filmat și face înconjurul lumii

Cum arată fata lui Eminem, Hailie Jade Scott. Galerie FOTO

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies