Prețul unui kilogram de ceapă a ajuns să coste 8 lei. România se află în topul celor mai mari producători de ceapă europeni

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 10 dec 2023, 00:50

1 kg de ceapă a ajuns să coste 8 lei, în condițiile în care România se află în topul celor mai mari producători din Europa.

Sursa: https://pixabay.com/

În doar două săptămâni prețul unui kilogram de ceapă s-a dublat ajungând să coste 8 lei.

1 kg de ceapă a ajuns să coste 8 lei, în condițiile în care România se află în topul celor mai mari producători din Europa.

Un kilogram de ceapă a ajuns să coste 8 lei

Ceapa este unul dintre elementele de bază al bucătarilor, dar și al gospodinelor, fiind una dintre cele mai consumate legume din lume.

Comercianții cumpără ceapa angro cu 6 lei kilogramul și o vând în piețe cu 8 lei kilogramul.

Potrivit hotnews.ro, oficialii români spun că, pe lângă problema războiului din Ucraina, care a dus la scăderea semnificativă a exportului de ceapă a ucrainenilor, întreaga Europă s-a confruntat cu o producție de ceapă foarte slabă. De asemenea, aceștia iau în calcul faptul că anumiți comercianți să profite de penuria de ceapă și să adauge în preț și o componentă speculativă.

Citește și: Din cauza inflației, în Filipine, ceapa a ajuns să coste mai mult decât carnea de vită. Cel mai mare preț din lume

Astfel, autoritățile din România vor demara în curând câteva controale la angrosiști și marii producători pentru a vedea situația exactă a stocurilor de ceapă.

Un secretar de stat din aparatul guvernamental a admis că mulți fermieri nu au mai cultivat anul acesta ceapă după ce anul trecut s-au plâns de prețul prea mic, care nu justifica înființarea de culturi. Acum regretă și s-au apucat în mare grabă să cultive, ceea ce înseamnă că cel mai târziu în toamnă să vedem prețuri „normale” la recolta de ceapă, explică acesta.

În România se vinde ceapă din afară

În supermarketurile românești, ceapa e fie din Franța, fie din Polonia sau din Olanda.  Polonia fiind unul din marii câștigători ai acestei crize a cepei, exporturile lor de ceapă urcând cu 60% din iulie 2022 până în decembrie a aceluiași an.

De prețul crescut al cepei se plâng și cei care vând mâncare preparată sau firmele de catering. 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Conform INS, în România consumul de ceapă pe locuitori variază între 20-23 de kg anual.

Prețul cepei în Polonia în decembrie 2022 a fost de trei ori mai mare decât în urmă cu un an. A urcat la 0,85 euro.

Citește și: Vouchere de vacanță pentru angajații din mediul privat. Când s-ar putea bucura aceștia de noul beneficiu

În Franța e 1 euro/kg. În Olanda este 1,19 euro/kg. În Ungaria kilogramul de ceapă e la 1,49 euro. La cehi, ceapa e la 0,93 euro/kg.

În România, la prețul de 8 lei, ceapa a ajuns la 1,6 euro/kg, cel mai mare din zonă.

Din cauza prețurilor care cresc, țările sunt nevoite să ia anumite măsuri, astfel că, țări precum Turcia și Maroc au oprit unele exporturi de ceapă, ca și Kazahstanul, iar Filipine a ordonat o anchetă asupra unor posibile carteluri ale producătorilor de ceapă.

În Kazahstan, creșterea prețurilor a determinat autoritățile să apeleze la rezerva strategică, în timp ce ministrul comerțului i-a îndemnat pe oameni să nu cumpere ceapă la sac, pe fondul panicii, pentru a putea asigura aprovizionarea supermarketurilor locale.

Aceste măsuri sunt adăugate la interdicțiile de export, introduse în ultimele săptămâni de Kârgâzstan, Uzbekistan și Tadjikistan- cei mai mari consumatori pe cap de locuitor din lume. Azerbaidjanul a limitat vânzările, iar Belarus va acorda licențe speciale transportatorilor de ceapă.