Pot fi angajații obligați să se vaccineze ca să fie primiți la locul de muncă? Decizia luată de Ministerul Sănătății

,
vaccin
Pot fi angajații obligați să se vaccineze?[Sursa foto: PixaBay]

Subiectul vaccinării obligatorii a angajaților este tot mai mediatizat în ultima perioadă. Iată ce se întâmplă cu bugetarii din România.


In articol:

Ministerul Sănătății a luat o decizie cu privire la subiectul conform căruia angajatorii și-ar putea obliga angajații să se vaccineze, altfel își vor pierde locul de muncă.

vaccin
Bugetarii din România nu pot fi obligați să se vaccineze[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: CNSU a publicat lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic. SUA și alte trei țări au intrat în zona roșie

Pot fi angajații obligați să se vaccineze?  

Potrivit unui document oficial trimis de către ministerul Sănătății către Avocatul Poporului, angajații din România nu pot fi obligați de către angajatori să se vaccineze împotriva noului coronavirus. Astfel, imunizarea rămâne voluntară și gratuită pentru toți românii.

Potrivit Spynews.ro, plângerea înaintată de Avocatul Poporului s-a luat în considerare după ce multe persoane s-au revoltat cu privire la noua regulă ce ar fi urmat să fie implementată cât de curând.

Citeste si: ANUNȚUL care afectează milioane de români! Posibile restricții sunt luate în calcul. Valeriu Gheorghiță, decizie de ultimă oră!

„Potrivit strategiei de vaccinare împotriva Covid-19, aprobată prin Hotărârea de Guvern numărul 103/2020, în România vaccinarea este voluntară (neobligatorie) și gratuită. Referitor la aspectele prezentate în adresa dumneavoastră legate de obligarea angajaților de către angajatori de a efectua vaccinul, menționăm faptul că, potrivit dispozițiilor Legii nr. 53/2003- Codul Muncii- accesul la locul de muncă a persoanei încadrate nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva Sars-Cov-2, persoana angajată are dreptul la egalitate de șanse și de tratament (art. 33- lit. d), în cadrul relațiilor de muncă funcţionează principiul egalității de tratament față de toți salariații și angajatorii (art. 5- alin. (1)), iar angajatorul are dreptul să dea dispoziții cu caracter obligatoriu pentru salariat doar sub rezerva legalității lor (art.40

- lit. c)”, se arată în documentul transmis instituției ce se ocupă de respectarea drepturilor cetățenilor.

Prin urmare, autoritățile au decis că niciun angajat din România nu își poate obliga lucrătorii să se vaccineze, acesta fiind un act medical bazat pe dorința persoanei în cauză. Cine se află că a impus unui ugetar, din calitatea de angajator, să se vaccineze, impunând anumite restricții în eventualitatea în care imunizarea nu se va face, va fi tras la răspundere și chiar pedepsit prin lege.

Citeste si: Bonuri de masă pentru persoanele care vor să se vaccineze. Măsura intră în vigoare de astăzi. Ce valoare au tichetele?

Demersul împotriva vaccinării obligatorii a fost pornit pe data de 15 iulie de către Avocatul Poporului, care a ridicat și problema obligării testării angajaților în mod periodic, costurile nefiind, însă, suportate de către companie, ci exclusiv de către angajat.

 

Citește-ne pe

Citește și:

Canalul Siret-Bărăgan putea iriga 10% din agricultura României. Cât de realist este noul plan al lui Petre Daea

O mașină condusă de un tânăr de 18 ani a sărit peste un sens giratoriu și a ajuns într-o benzinărie unde a luat foc

Lionel Messi, chemat să salveze viața unui tânăr condamnat la moarte în Arabia Saudită

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Celebrul scriitor Salman Rushdie, înjunghiat pe scenă la un eveniment cultural din New York

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies