Postul Adormirii Maicii Domnului 2022. Când au credincioșii dezlegare la pește în postul Sfintei Mării

Author: Amalia Georgescu

Postul Adormirii Maicii Domnului 2022 a început pe 1 august

Sursa: PixaBay, captura youtube

Postul Adormirii Maicii Domnului a început pe 1 august 2022. Iată cât durează perioada de post, ce nu au voie credincioșii să facă, dar și când este dezlegare la pește în postul Sfintei Mării 2022.

Postul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele mai importante de peste an, având în vedere că îi pregătește pe credincioși pentru a întâmpina așa cum se cuvine două sărbători importante ale lunii, mai exact Schimbarea la Față, prăznuită pe 6 august și Adormirea Maicii Domnului, sărbătorită pe data de 15 august.

Iată când se face dezlegare la pește în postul Sfintei Mării, dar și ce lucruri le sunt interzise credincioșilor în perioada de post.

Când este dezlegare la pește în postul Adormirii Maicii Domnului 2022? 

Pe data de 1 august 2022 a început postul Adormirii Maicii Domnului 2022. Acesta are o durată de doar două săptămâni, timp în care credincioșii postesc pentru a întâmpina cu sufletul curat și deschis sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, dar și Schimbarea la Față. 

În acest an, pe data de 31 iulie s-a lăsat sec pentru postul Adormirii Maicii Domnului 2022, aceasta fiind ultima zi în care au mai putut fi consumate alimente de dulce.

Deși este un post destul de scurt, postul Adormirii Maicii Domnului este strict, astfel că cei care îl țin trebuie să știe că au o singură dezlegare la pește în cele două săptămâni de post.

Conform calendarului creștin ortodox al lunii august, creștinii ortodocși au dezlegare la pește în postul Adormirii Maicii Domnului 2022 pe data de 6 august, atunci când este sărbătorită Schimbarea la Față. Această sărbătoare este însemnată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox și pentru a sublinia importanța ei, Biserica oferă dezlegare la pește, astfel încât credincioșii să se poată bucura așa cum se cuvine.

După Schimbarea la Față, postul Adormirii Maicii Domnului 2022 continuă încă 8 zile, urmând ca pe data de 15 august 2022 să fie prăznuită Adormirea Maicii Domnului.

Postul Adormirii Maicii Domnului 2022. Ce lucruri sunt interzise până pe 15 august?

Chiar dacă durează mai puțin, în postul Adormirii Maicii Domnului se respectă aceleași reguli ca în restul perioadelor de post. Mai exact, credincioșii nu au voie să consume alimente de dulce, în această categorie intrând toate produsele de origine animală cum ar fi carnea, ouăle, laptele, untul sau brânza. Doar peștele se poate consuma pe 6 august, atunci când Biserica Ortodoxă Română face dezlegare la pește.

Pe lângă restricțiile alimentare, credincioșii trebuie să stea departe de păcate în postul Adormirii Maicii Domnului. Aceștia sunt îndemnați să facă fapte bune, să îi ajute pe cei din jur, să scape de gândurile negative și să se roage mai mult. Postul Adormirii Maicii Domnului este o perioadă de purificare, atât din punct de vedere fizic, cât și spiritual. 

Citeste si: Când începe postul Sf Marii 2022. Ce nu e bine să faci în Postul Adormirii Maicii Domnului

Tradiții obiceiuri și superstiții de Sfânta Maria 2022. Ce lucruri nu trebuie să facă o femeie sub nicio formă pe 15 august

Rugăciunea care se spune în postul Adormirii Maicii Domnului 

Începând cu prima zi a postului Adormirii Maicii Domnului, credincioșii pot rosti o rugăciune grabnic ajutătoare către Sfânta Fecioară Maria. Această rugăciune se spune în fiecare zi din cele două săptămâni de post și se crede că îi ajută pe credincioși să își găsească liniștea sufletească și să treacă mai ușor peste probleme.

„Preasfântă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare, depărtează de la noi, păcătoşii şi nevrednicii robii tăi, trândăvirea, uitarea, nerecunoştinţa, lenevirea şi toate gândurile cele rele şi viclene, urâte şi defăimătoare. Alungă-le de la inimile noastre cele ticăloase şi de la sufletele noastre cele întinate şi de la mintea noastră cea întunecată. Stinge văpaia patimilor noastre şi ne ajută, că neputincioşi suntem. Fereşte-ne de aducerile aminte, de deprinderile cele viclene şi de toate faptele cele rele, din noapte şi din zi, şi ne izbăveşte de ele. Că preabinecuvântat şi preamărit este numele tău cel sfânt, în cer şi pe pământ, în vecii vecilor. Amin.”, aceasta este rugăciunea care se spune în postul Adormirii Maicii Domnului.

Citeste si: Adormirea Maicii Domnului 2022: Cât ține postul Adormirii Maicii Domnului. Rugăciuni pe care e bine să le spunem în post

 


Patrick, pus la zid de Mihaela, după ce a fost desemnat favoritul publicului în Gală! „Acum, Patrick, e foarte sigur pe el, e cel mai votat” Iată cine a fost fata care i-a luat apărarea!

După ce a fost desemnat cel mai votat concurent, Patrick și-a schimbat atitudinea și unele fete l-au pus la zid! Iată ce controverse răsunătoare s-au iscat in casa fetelor si cine i-a sărit in apărare lui Patrick!

Cookies